3 Tips Mudah Untuk Proses Bersalin Yang Tak Menyakitkan


mudah bersalin / Tuesday, June 17th, 2014
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Ramai para ibu yang hamil takut atau ngeri dengan proses bersalin. Sama ada kurangnya ilmu pengetahuan, atau pengalaman bersalin yang lalu yang menyakitkan. Terdapat 3 tips mudah yang boleh diamalkan semasa bulan kesembilan untuk mendapatkan pengalaman bersalin yang lebih mudah dan kurang menyakitkan.

3 Tips Mudah Untuk Proses Bersalin Yang Tak Menyakitkan

 

1) Makan Kurma

kurma

Orang perempuan yang makan kurma setiap hari semasa bulan kesembilan kehamilan, mereka kurang memerlukan ubat untuk memulakan kontraksi untuk membantu proses kontraksi, dalam satu kajian baru yang disiarkan dalam Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Mereka juga lebih dilate (bukaan) apabila tiba di hospital dan bersalin kurang 7 jam.

Kurma  mempunyai sebatian yang menyamai hormon oxytocin (yang menyebabkan contraction),” menurut jurucakap Academy of Nutrition and Dietetics.

Nikmati enam biji kurma setiap hari untuk hasil yang terbaik.

2) Tidur Dengan Cukup

sleep

Amalkan tidur yang cukup iaitu lebih 7 jam sehari.

Wanita yang tidur kurang daripada 6 jam pada bulan terakhir kehamilan mengalami proses bersalin yang lebih panjang (11 jam ke atas) dan terpaksa menjalani pembedahan Cesarean empat kali ganda daripada wanita yang tidur tujuh jam atau lebih,menurut kajian yang disiarkan dalam American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Untuk mendapatkan lebih keselesaan, gunakan bantal badan, tidur di recliner atau posisi mengiring yang membuatkan tidur anda lebih lena dan lama.

3) Kuatkan Otot Kaki Dengan Bercangkung

squat

Kedudukan tegak membolehkan bantuan graviti untuk membantu menggerakkan bayi ke bawah, yang boleh memendekkan proses kelahiran hampir satu jam, menurut satu kajian Australia.

Untuk kekal menegak, anda perlu kaki yang kuat. Latihan atau senaman yang paling penting untuk proses bersalin ialah bercangkung, menurut pakar senaman prenatal Erin O’Brien, pencipta DVD The Complete Pregnancy Fitness.

Mudah bukan? Rasa teruja dengan tips berikut. Senaman juga membantu memudahkan proses bersalin. Senaman khusus untuk ibu yang bakal bersalin pun ada. Bacaan lanjut di senaman mudah bersalin

Semoga bermanfaat!

 

Bagi yang masih tercari-cari set bersalin yang sesuai, SET BERSALIN SHAKLEE sangat membantu semasa anda berpantang, tidak kira sama ada semasa proses penyembuhan, tenaga yang lebih baik dan juga mood yang lebih ceria.

 

Set Bersalin & Berpantang Shaklee

set bersalin shaklee

 

Perkongsian pengalaman pengguna yang mengamalkan SET SHAKLEE dengan bayi pramatangnya , berusia 32 minggu

Set Shaklee – Bayi Pramatang

 

Click here to buy SET BERSALIN/BERPANTANG via online shop

 buynow 

*Untick kolum kiri untuk membuang senarai produk yang telah ada

 

 

 

Love u,

  • Masitah (SID: 869624)
  • SMS WhatsApp 0192318050
  • Email me.masitah@gmail.com
  • PM FB ibu.fatihahsakinah
  • Like fanpage VitaminPilihanIbu
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *