4 Petua Turunkan Berat Semasa Puasa

Sharing is CaringShare on Facebook2Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Assalamualaikum buat semua pembaca yang budiman,

Lama tak mensharing petua bersama pembaca. hari ini saya nak kongsikan beberapa petua untuk turunkan berat badan semasa puasa. Kita maksimumkan ramadhan kali ini dengan ibadah dan juga sekaligus buang lemak.

 

1) Semasa Sahur

Apa makanan terbaik semasa sahur? Protein.

Kenapa Protein?

Tahukan anda bagaimana cara badan kita memproses gula/karbohidrat/lemak/protein untuk menjadi tenaga? Inilah kaitannya.

Badan kita akan memproses glukosa terlebih dahulu untuk menjadi tenaga, termasuk jua air manis diikuti yang lain-lain. Maka susunan pembakaran tenaga:

  1. Gluokosa/kurma/air manis
  2. Karbohidrat
  3. Lemak
  4. Protein

Jam 1-2 selepas sahur, yang dibakar dahulu ialah air manis dan kurma yang kita makan semasa sahur.

Jam seterusnya, kalau badan yang kurus seperti saya, saya perlu makan karbohidrat untuk bekalkan tenaga, sebab saya kurang lemak. Jadi dari pagi ke tengah hari, badan saya membakar karbohidrat (a.k.a nasi) yang saya makan sahur tadi.

Bila bekalan karbohidrat dah habis, protein yang saya makan pula baru dibakar (sebab saya takde lemak). Protein saya, semestinya ESP SHAKLEE, yakni protein soya yang bermutu tinggi tu. Dah ramadhan ketiga saya amalkan ESP Shaklee ni. Jadi saya tidak lapar atau habis tenaga hingga ke petang.

Bagi yang chubby a.k.a yang tembam sikit tu, sahur tu skip part makan nasi atau karbohidrat. Sebab bila karbohidrat tiada, badan akan membakar lemak. YES, kan kita nak bakar lemak semasa puasa. Inilah trick dia!

Bila lelemak dah dibakar, barulah protein pula yang dibakar, maka anda juga tidak akan kelaparan dan hilang tenaga hingga ke petang.

 

2) Senaman sebelum berbuka

Kenapa perlu bersenam kira-kira 20-30 minit semasa sebelum berbuka. Kiranya jam 6.30 petang hingga 7.00 petang. Waktu ini sudah sampai rumah kan dari tempat keje.

Sebabnya, pasti LEMAK yang dibakar untuk menghasilkan tenaga sebab karbohidrat sudah tiada, protein yang dimakan pun dah tinggal hujung2 sahaja. Simpanan lemak badan bagi yang chubby agak banyak, ada yg tak tepu, ada yang terlebih tepu. Waktu inilah nak bakar yang degil-degil tu, sebab badan dah xde karbohidrat untuk dibakar jadi tenaga, jadi badan akan SERANG LEMAK!

Senam berpada-pada, ketahui kemampuan badan, asal berpeluh tapi jangan sampai pitam pulak ye 🙂

 

3) Ketika berbuka

Tahukan anda bahawa perut menghantar signal kenyang ke otak, delay selama 20 minit? Jika anda makan dengan laju tanpa berhenti, walau pun perut sebenarnya dah kenyang, signal yang delay tu menyebabkan otak kata, makan makan dan makan. Tahu tahu je nanti dah overboard perut tu.

Maka, cara terbaik, berbuka dengan kurma dan minum air atau air manis seperti sirap, limau atau laici. Air gula memberi tenaga segera. Makan kuih ringan dahulu sepotong, relax kejap minum lagi. Bila minum beberapa kali, perut lekas penuh dan rasa kenyang sudah. Barulah makan berat seperti nasi/mee tapi masa itu, sebab dah kenyang maka kita mampu makan sedikit sahaja kan?

Ada orang bagi petua, minum tiga gelas air sebelum makan berat 🙂

 

4) Moreh

Selepas balik terawikh (terawikh bagus, sebab seperti bersenam dan mengeluarkan peluh) perut akan lapar balik. Sebaiknya makan snak yang sihat seperti buah atau salad. Jika nak makan, makanlah yang ringan seperti kuih dan banyakkan minum air.

 

Cabar Diri Anda!

Cubalah amalkan 4 petua di atas, insyaa Allah penurunan berat badan anda semasa puasa lebih memberangsangkan.

Saya sekeluarga dan beberapa tahun amalkan SET PUASA ini, untuk kekalkan tenaga semasa ramadhan. Untuk saya, sebab saya menyusui anak saya yang masih kecil, maka gabungan SET PUASA memang sangat membantu kekal bertenaga dan juga elakkan gastrik menyerang.

Untuk suami pula, sahur memang suami makan SET PUASA ini sahaja, untuk kekal bertenaga, juga untuk menyahkan lemak-lemak degil seperti yang saya terangkan di atas

 

Tempah Set Puasa anda dengan klik “BUY NOW” di bawah:

buynow

 

Kekal Bertenaga semasa Puasa, pilih ESP + PERFORMANCE!

Set Puasa

 

Atau hubungi saya:

  • Masitah (SID: 869624)
  • SMS WhatsApp 0192318050
  • Email me.masitah@gmail.com
  • PM FB ibu.fatihahsakinah
  • Like fanpage VitaminPilihanIbu
Sharing is CaringShare on Facebook2Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply