4 Vitamin Yang Berkesan Melawan Pigmentasi


kulit cantik, Shaklee / Thursday, January 15th, 2015
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Assalamualaikum warahmatullah.

Cerita hari ini tentang pigmentasi iaitu masalah kegelapan pada kulit, termasuk kulit wajah. Perasan tak, masa kita muda remaja kulit kita tegang, cantik dan kalau kena sunburn pun sekejap sahaja dah cerah kembali.

Berbanding yang dah masuk middle age, hujung 20an ke 40an, tak payah kena surburn pun kadangkala kulit wajah makin gelap, adakala bahagian tertentu pada tubuh pun mulai gelap jua.

 

Bagaimana Pigmentasi Terjadi

Gangguan pigmentasi kulit berlaku kerana tubuh menghasilkan melanin sama ada terlalu banyak atau terlalu sedikit. Kalau kes kulit terlebih gelap tu, maknanya badan menghasilkan terlebih melanin.

Pengeluaran melanin berlebihan , atau hyperpigmentation ( bintik-bintik hitam ) , adalah berkait dengan pendedahan kepada cahaya matahari , parut jerawat , perubahan hormon , kekurangan pemakanan atau zat tertentu .

Melanin adalah sebahagian daripada sistem pertahanan halangan kulit kerana ia melindungi daripada pendedahan kepada UV.  Noda berpigmen adalah hasil daripada rangsangan berlebihan oleh cahaya matahari . Pigmentasi hendaklah dianggap sebagai tanda amaran dari badan bahawa kawasan yang terjejas telah menerima kerosakan matahari teruk.

 

Vitamin Yang Berkesan Merawat Pigmentasi

 

1) Vitamin E

Vitamin E diklasifikasikan sebagai vitamin larut lemak yang membantu dalam mencegah dan merawat beberapa penyakit kesihatan . Vitamin E merupakan antioksida yang kuat , yang membantu dalam mengurangkan masalah kemerahan , kekeringan dan perubahan warna kulit (pigmentasi). Vitamin E juga bermanfaat dalam mencegah kerosakan kulit yang disebabkan oleh sinar matahari.

 

2) Vitamin C

Vitamin C adalah dianggap sebagai vitamin antioksida yang kuat yang membantu dalam mengekalkan kesihatan kulit . Ia juga membantu dalam mengurangkan kerosakan oksidatif yang disebabkan oleh pendedahan kepada sinar matahari , dan dalam mengurangkan risiko tompok-tompok hitam pada permukaan kulit.

 

3) Vitamin B-12

Hyperpigmentation adalah suatu keadaan yang dikaitkan dengan gelap bahagian kulit tertentu. Kekurangan vitamin B12 dianggap penyebab biasa pigmentasi kulit , dan dengan itu , menjadikannya penting untuk anda mengambil vitamin ini secara tetap setiap hari. Vitamin ini hadir dalam makanan seperti daging lembu , hati , daging kambing , telur , susu , dan keju.

Malah dalam kes-kes tertentu , individu yang mengalami pigmentasi kulit yang teruk mengalami perubahan yang ketara selepas menambah vitamin B-12 ini dalam diet harian hanya untuk beberapa minggu . Ini menjadikan ia satu vitamin yang amat bermanfaat untuk individu yang mengalami masalah pigmentasi kulit . Terutama buat pengamal vegetarian, mengambil suplemen B-12 sangat membantu kerana ia banyak terdapat dalam daging haiwan.

4) Vitamin A

Vitamin A dianggap sebagai antioksida yang membantu dalam mencegah kerosakan kulit . Ini vitamin antioksidan membantu dalam mencegah serta mengurangkan perubahan warna (pigmentasi) . Vitamin A boleh diambil secara lisan dalam bentuk makanan atau makanan tambahan , untuk merawat pigmentasi kulit . Makanan yang mengandungi vitamin antioksidan ini termasuk kentang manis , lada cili merah , bayam , brokoli , skuasy Butternut , salad , Collard hijau , dan lobak merah. Walaubagaimanapun, vitamin A tidak boleh diambil secara berlebihan.

 

Rawat Pigmentasi dengan Shaklee

Untuk merawat masalah pigmentasi, suka saya mencadangkan pengambilan SET KULIT ASAS iaitu terdiri daripada:

  1. Vita-E Complex (dilengkapi dengan Selenium bagi melengkapkan fungsi vitamin E)
  2. Vita-C SR 500mg (membekalkan vitamin C secara berterusan melalui pelepasan berperingkat)
  3. B-Complex (lengkap dengan semua vitamin B yang diperlukan tubuh termasuk B-12)

Yang penting, produk Shaklee ialah natural, yakni semulajadi bagi mengekalkan khasiat vitamin-vitamin tersebut.

SET KULIT SHAKLEE

 

Testimonial Pengguna SET KULIT SHAKLEE (SET D)

 

testimoni set kulit cantik

SET KULIT ASAS

Testimonial-Cantik

 

Apa tunggu lagi?

Beli Vitamin E atau SET KULIT ASAS di sini (klik imej):

buynow

**Boleh unchecked pada item yang telah ada.

 

 

Atau boleh hubungi saya:

  • Masitah (SID: 869624)
  • SMS WhatsApp 019-2318050
  • Email me.masitah@gmail.com
  • PM FB ibu.fatihahsakinah
  • Like fanpage VitaminPilihanIbu

Saya bantu anda sebaiknya, insyaa Allah!

 

 

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *