5 Tips Menurunkan Kolestrol Tinggi


minyak ikan, sakit jantung / Wednesday, June 4th, 2014
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Bukti klinikal yang kuat menyokong asid lemak Omega-3 memberi manfaat untuk penyakit jantung dan masalah yang menyumbang kepada penyakit jantung, tetapi asid lemak Omega-3 juga membantu untuk masalah kolestrol tinggi.

kolestrol

5 Tips Menurunkan Kolestrol Tinggi

Berikut merupakan 5 tips untuk menurunkan kolestrol tinggi.

 

1) Kurangkan Makan Lemak Tepu (Saturated Fat)

Bukti klinikal terkini menunjukkan bahawa lemak tepu (saturated fat) yang menyebabkan peningkatan kolesterol dalam darah.

 

2) Mula Makan Lebih Lemak ‘Pintar’

Perkara kedua yang perlu dilakukan adalah untuk mula makan lebih lemak ‘pintar’ iaitu asid lemak Omega-3 (yang kaya denga EPA & DHA).

 

3) Tingkatkan Kolesterol Baik Iaitu HDL

Dengan memakan lebih banyak ikan (yakni yang kaya dengan asid lemak Omega-3) dan juga bersenam. Ini kerana bersenam dapat meningkatkan HDL sebanyak 10%. Manfaat senaman ini berhasil walaupun dengan latihan sederhana, seperti berjalan pantas.

 

4) Makan Lebih Banyak Makanan Serat.

Buah-buahan dan sayur-sayuran, termasuk bijirin penuh, adalah sumber yang baik serat bukan sahaja kesihatan jantung, antioksidan tetapi juga merendahkan kolesterol. Serat larut, khususnya, boleh membantu mengurangkan kolesterol.

Serat larut bertindak seperti span untuk menyerap kolesterol dalam saluran penghadaman. Sumber yang baik serat larut termasuk kekacang, oat, barli, dan juga produk yang mengandungi serat psyllium.

 

5) Makan Lebih Banyak Ikan

Ikan dan minyak ikan yang kaya denganasid lemak Omega-3 mempunyai kesan positif kepada penurunan kolesterol dan trigliserida (lemak dalam darah). Terdapat banyak bukti saintifik menyokong fakta ini. Pengambilan minyak ikan (Omega-3) adalah dianggap sebagai agak selamat, tetapi pengguna perlu mendapat khidmat nasihat doktor terlebih dahulu jika anda mengambil ubat cairkan darah.

 

Kriteria Minyak Ikan Terbaik

  1. Pilih minyak ikan yang selamat, bebas daripada logam berat seperti merkuri, kadmium serta lead
  2. Pilih yang menepati piawaian, malah terbaik mempunyai pharmaceutical gred
  3. Pilih yang tinggi DHA dan EPA dalam setiap kapsul, bukan hanya LEMAK IKAN
  4. Pilih Omega Guard daripada Shaklee !!

 

omega-guard-farmaseutikal

 

Tempah OmegaGuard anda daripada saya 🙂

  • Masitah (SID: 869624)
  • SMS WhatsApp 0192318050
  • Email me.masitah@gmail.com
  • PM FB ibu.fatihahsakinah
  • Like fanpage VitaminPilihanIbu

I am happy to serve you all!

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *