Amalkan Gaya Hidup Sihat dengan Shaklee


amalan sihat, awet muda, darah tinggi, Detoks, Detoks Hati / Monday, January 22nd, 2018
Sharing is CaringShare on Facebook1Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Assalammualaikum & Salam Sihat buat semua.

Hari ini Kak Mas nak kongsikan sedikit amalan sihat yang Kak Mas amalkan bersama keluarga.

GAYA HIDUP SIHAT

Semua tahu gaya hidup sihat terangkum dalam diet sihat, makanan sihat, senaman dan rehat yang cukup.

Bila usia dah menginjak, your body need more support and attention. Kolagen dah mula kurang dihasilkan, termasuk hormon-hormon lain. Lifestyle stress dengan kerja, uruskan keluarga, anak, makanan pula all processed food, kesian tubuh kita.

Gaya hidup sihat terangkum:

  1. Makanan seimbang
  2. Banyakkan sayur, buah, kurangkan makanan ringan
  3. Senaman & rehat
  4. Kurangkan stress, tambahkan aktiviti berlibur yang menyihatkan seperti berjogging bersama keluarga, team building dengan kawan sepejabat dsb
  5. Jadual tidur malam yang tetap, 5-7 jam sehari. Malam ialah waktu untuk badan rehat dan membaik pulih tubuh
  6. Amalan rohani, solat malam, bersih jiwa, jauhkan prasangka, hasad dengki dan aura negatif
  7. Sedekah, amal jariah, membahagiakan orang lain juga salah satu makanan jiwa

Detoks dengan Shaklee

Masa Shaklee lancarkan Set Detoks, masa tu akak join satu grup detoks. Banyak penerangan dan pencerahan tentang bagusnya detoksifikasi sebagai salah satu gaya hidup sihat dengan cara semulajadi dan juga dengan Shaklee.

Bermula daripada situ, banyak juga perubahan dalam life style. Umpamanya kami start bertukar kepada non-bleach flour, gula perang, garam bukit, lebihkan real food. Ini semua bagi meringankan badan kita daripada memproses “processed food” yg mana badan kita dah tak lagi kenal DNA makanan tersebut.

Semua pun tahu bahawa junk food atau makanan ringan tinggi garam, perasa, tidak termasuk lagi pewarna dan pengawet.

Suplemen pula, Kak Mas berkenalan dengan Garlic Complex dan DTX Complex, juga Vivix dan Vita E Complex.

  • Garlic untuk detoksifikasi usus
  • DTX Complex untuk detoks hati
  • Vita E Complex untuk buah pinggang.
  • Vivix untuk detoks darah khususnya dan seluruh badan umumnya. Vivix juga sangat bagus untuk detoks buah pinggang
  • Vita C Plus juga bagus untuk detoks badan.

Orang lain mungkin tak nampak perubahan Kak Mas, tapi Kak Mas sendiri merasai perbezaan, terutama DTX Complex & amalan konsisten dengan vitamin E & C. Sejak amalkan Vita E, bibir yang sejak dulu kering menggelupas dan amat sensitif dengan sebarang produk, sekarang sudah pulih. Kalau dulu setiap hari mesti bibir Kak Mas akan berkuping, terkopek kulit bibir.

Sebenarnya Kak Mas rasa dah give up dengan masalah bibir, dah buat macam-macam masih tak sembuh dan tak jalan. Nak pakai lipbalm atau lipstick memang tidak, akan menambah teruk sahaja. Tak sangka akhirnya jumpa solution. Ini juga merangkap ulser mulut yang dulu setiap bulan memang tak miss ulser, tergigit atau silap makan mesti kena. Nak baik pula susah, 2 minggu boleh baik kira tempoh cepat. Pernah juga sampai sebulan tak baik, sampai terfikir, kanser ke?

Pada mulanya, Kak Mas makan Vita E Complex memang untuk buah pinggang, sebab akak notice “berbuih” semasa membuang air kecil. Buat ujian, ada lebihan protein dalam urine, so you know your kidney is not well. Alhamdullillah, dengan DTX dan Vita E Complex masalah lain-lain juga settle. Kak Mas juga pengguna tetap Vita C Plus.

Bab senaman memang akak kurang sempat, tapi sebenarnya di pagi hari lagi Kak Mas seperti orang marathon, sibuk sini sana siapkan anak-anak kecil ke sekolah. 3 orang bersekolah dan 1 di pusat asuhan. Di pejabat pula, Kak Mas amalkan turun tangga masa di pejabat. Pejabat di tingkat 2, kalau dari car park di basement, 3 level juga. Lebihkan berjalan. Suami pula jenis ada target langkah harian, dia lebih win daripada Kak Mas 😅

Gaya hidup sihat, semuanya tentang balance yakni keseimbangan. Makanan, senaman, rehat, tidur, juga rohani. Suplemen sebagai tambahan untuk kekalkan kesihatan diri, insyaallah.

Jom berShaklee bersama akak. Kak Mas akan terus sebarkan kebaikan Shaklee untuk manfaat semua.

Be Healthy, Be Yourself.

Kak Mas,
Shaklee Independant Distributor
WhatsApp 019.2318050

Dalam gambar, suplemen harian VitaLea, Vitamin C Plus, Vita E Complex

Sharing is CaringShare on Facebook1Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *