Apa Punca dan Kesan Slipped Disc


slipped disc / Friday, October 17th, 2014
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Cakera tergelincir atau slipped disc berlaku apabila cincin luar cakera kusyen menjadi lemah atau koyak dan membolehkan bahagian dalam terkeluar sama ada sedikit atau banyak. Ini boleh berlaku seiring dengan peningkatan usia. Gerakan tertentu juga boleh menyebabkan slipped disc. Cakera boleh terkeluar dari semasa anda berpusing atau berputar untuk mengangkat objek.

Disc

 

Kenali Punca Slipped Disc

1) Mengangkat Bebanan yang Berat dan Besar

 

Mengangkat benda berat yang besar meletakkan bebanan besar di bahagian belakang (bawah), boleh menyebabkan cakera tergelincir. Jika anda mempunyai pekerjaan yang sangat mencabar fizikal yang memerlukan banyak mengangkat, anda mungkin berisiko tinggi untuk cakera tergelincir.

 

2) Berat badan berlebihan

Individu mempunyai berat badan berlebihan juga lebih tinggi  risiko untuk cakera tergelincir kerana cakera mereka mesti menyokong berat badan yang berlebihan. Otot-otot lemah dan gaya hidup yang tidak aktif juga menyumbang kepada berlakunya slipped disc.

 

3) Usia 35 hingga 45 tahun

Mereka yang berusia 35 hingga 45 tahun lebih cenderung untuk mempunyai cakera tergelincir, menurut Mayo Clinic. Ini kerana cakera anda mula kehilangan air perlindungan yang melindungi cakera tersebut seiring dengan peningkatan usia. Akibatnya, cakera lebih mudah tergelincir dengan lebih mudah. Slipped disc  biasa berlaku di kalangan lelaki berbanding wanita.

 

Kesan Akibat Slipped Disc

Slipped disc yang tidak dirawat, menyebabkan simptom cakera tergelincir yang teruk boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal.

Bulging Disc

 

Dalam kes yang biasa, slipped disc boleh menekan saraf tertentu yang menyebabkan kebas dan kesakitan di bahagian tertentu. Ini bergantung di mana slipped disc itu berlaku sama ada di leher, bahagian atas belakang (upper back) atau bahagian bawah belakang (lower back). Jika di leher, mungkin ada akan rasa tegang leher, tidak boleh menoleh, kebas bahu dan tangan. Jika lower back, sukar bangun dan berjalan boleh menjadi salah satu simptom.

 

Dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku, cakera tergelincir boleh memotong impuls saraf pada saraf cauda equina di belakang (lower back) dan kaki. Jika ini berlaku, anda mungkin akan kehilangan kawalan usus atau pundi kencing.

Satu lagi komplikasi jangka panjang yang dikenali sebagai anestesia pelana. Dalam kes ini, cakera tergelincir menekan dan memampat saraf dan yang menyebabkan anda kehilangan “rasa” di bahagian dalam paha anda, bahagian belakang kaki, dan di sekitar rektum anda.

Gejala cakera tergelincir ini boleh bertambah baik, mereka juga boleh menjadi lebih teruk. Jika anda merasa sakit atau tidak boleh melakukan aktiviti-aktiviti yang biasa anda lakukan, ia adalah masa untuk berjumpa dengan doktor anda.

 

Omega Guard Legakan Radangan

Omega Guard membantu melegakan keradangan akibat slipped disc, bagi kes yang tidak serius. Bagi kes yang serius, anda perlu berjumpa doktor untuk mengenalpasti tahap slipped disc anda. Ini hanya boleh diketahui melalui X-Ray, CT Scan atau MMRI.

omega guard

 

Jaga kesihatan anda, kekalkan gaya hidup sihat!

 

 

Sebarang tempahan dan pertanyaan, hubungi saya:

 • Masitah (SID: 869624)
 • SMS WhatsApp 0192318050
 • Email me.masitah@gmail.com
 • PM FB ibu.fatihahsakinah
 • Like fanpage VitaminPilihanIbu

I am happy to serve you all!

 

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

4 Replies to “Apa Punca dan Kesan Slipped Disc”

 1. Saya sakit belakang bahagian bwh..kemungkinan punca slip disc..bole sy cuba ubat omega guard shaklee? Mana bole sy dptkn ubat ni?

 2. Salam…
  Tujuh tahun lepas saya bersalin opret, lepas megalami keguguran baby ke-2 seluruh bahagian belakang sakit terutama bahagian pinggan, lutut dgn tapak kaki pun terasa sakit sgat..bila baring atau pun duduk lama rasa terlalu sakit sgat.. Adakah ini yg dikatakan slip dics.. Apakah cara merawatnya

  1. Jika yang begitu, lebih baik puan dapatkan nasihat pakar, buat ujian secara menyeluruh untuk tentukan sama ada benar slipped disk atau tidak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *