Cara Atasi Bengkak Gusi dan Gigi Berdarah semasa Hamil


Shaklee / Monday, April 10th, 2017
Sharing is CaringShare on Facebook1Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Assalamualaikum & Selamat Petang!
Hari ini Kak Mas nak kongsikan apa punca bengkak gusi dan gigi berdarah. Seterusnya, Kak Mas akan kongsikan bagaimana suplemen Shaklee dapat membantu mengatasi masalah ini.

Bengkak Gusi atau Gingivitis


Bengkak gusi, atau istilah perubatannya Gingivitis berlaku sebab terdapatnya perubahan persekitaran hormon badan semasa kehamilan yang menyebabkan bengkak dan radang gusi.

Gingivitis yang berkaitan dengan kehamilan boleh menyebabkan jangkitan gusi, penyakit gigi, dan juga abses di gusi, yang menyakitkan apabila ia berlaku.

Punca Bengkak Gusi & Gigi Berdarah

Setiap satu daripada perubahan hormon berlaku di dalam badan adalah penyebab terbesar bengkak gusi dan sakit gigi semasa mengandung. 
Daripada peningkatan aliran darah ke hormon hiperaktif, kehamilan boleh memberi kesan buruk. Punca-punca yang paling biasa gigi sensitif semasa mengandung termasuk: 

1) Hormon
Menurut Persatuan Kehamilan Amerika (APA), hormon kehamilan sebenarnya boleh menjejaskan cara badan bertindak balas kepada bakteria, yang boleh membawa kepada jangkitan periodontal, punca sakit gigi dan gusi. 

2) Aliran Darah
Badan anda bekerja lebih masa untuk menyokong kedua-dua anda dan anak anda, yang menyebabkan peningkatan aliran darah di dalam badan. Aliran darah yang meningkat boleh membuat sensitif, gusi bengkak yang lembut untuk disentuh. makanan panas dan sejuk dengan itu boleh mencetuskan sensitiviti bahawa, walaupun anda tidak pernah dialami sebelum ini. 

3) Penyakit gusi. 
Wanita hamil lebih mudah terdedah kepada penyakit gusi, yang juga boleh menjadi pemangkin kepada kelahiran pramatang, menurut satu kajian 2010 yang disiarkan dalam Journal of Natural Science, Biology and Medicine. 

Sudah tentu, pendarahan, sakit gusi dan dijangkiti boleh pasti membawa kepada mulut yang sakit dan banyak ketidakselesaan.

Suplemen yang Membantu Mengatasi Gusi Bengkak dan Berdarah
Suplemen Shaklee yang dapat membanty masalah ini termasuk:

  1. Ostematrix
  2. Vita C 500mg
  3. Garlic Complex


Sharing is CaringShare on Facebook1Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *