Cara Hilangkan Batuk Bayi


amalan sihat, anak batuk berkahak, Anak Bijak, asma, Bawang Putih

Assalammualaikum, semoga anda sentiasa berada dalam keadaan sihat selalu. Hari ini Kak Mas nak kongsikan kisah salah seorang customer Kak Mas yang berjaya bantu bayi nya kurangkan kahak sehingga akhirnya tak perlu admit hospital lagi. Bayi dikesan Tinggi Sel Darah Putih Biasanya ini berlaku jika ada jangkitan kuman. Sel darah putih memang fungsinya melawan kuman […]

2 April, 2018

Kenapa Shaklee Business of Choice?


Anak Bijak, duit poket shaklee, jadi ahli shaklee, jana duit dengan shaklee

Bismillahirrahmanirrahim. Hari ini Kak Mas nak kongsikan mengapa Kak Mas jatuh cinta dengan Bisnes Shaklee walau dah pernah terjebak dengan bisnes-bisnes yang lain. Kenapa Shaklee Business of Choice? 1. Modal rendah, bermula dengan Rm70 sahaja. Betul, pendaftaran ahli hanya Rm70 sahaja. Nanti akan dapat Member Kit ,dah boleh buat belian untuk diri sendiri. Juga boleh […]

26 March, 2018

Kenapa Shaklee Business of Choice?


Anak Bijak, duit poket shaklee, jadi ahli shaklee, jana duit dengan shaklee

Bismillahirrahmanirrahim. Hari ini Kak Mas nak kongsikan mengapa Kak Mas jatuh cinta dengan Bisnes Shaklee walau dah pernah terjebak dengan bisnes-bisnes yang lain. Kenapa Shaklee Business of Choice? 1. Modal rendah, bermula dengan Rm70 sahaja. Betul, pendaftaran ahli hanya Rm70 sahaja. Nanti akan dapat Member Kit ,dah boleh buat belian untuk diri sendiri. Juga boleh […]

26 March, 2018

HABIT TO SUCCESS


amalan sihat, Anak Bijak, Shaklee

Bismillahirrahmanirrahim. Hari ini Kak Mas ingin berkongsi sebahagian habit orang-orang yang berjaya. Dan, kebanyakan mereka hampir mempunyai habit yang sama. Jom kita tengok satu persatu. HABIT TO SUCCESS   To change a habit, it takes minimum 21 days to repeat the same thing until it become habit. Antara habit yang Kak Mas amalkan dan cuba […]

22 March, 2018

SUPAYA MENJADI SUMBER INSPIRASI


Anak Bijak, kanak-kanak, keluarga, Teladan

INSPIRASI Saya harap saya mampu mencetus inspirasi kepada anak-anak saya, terutamanya sebagai orang-orang terdekat dengan saya sebagai contoh wanita kuat, berdikari, mengamalkan penjagaan diri yang sihat, termasuk daripada segi pemakanan, gaya hidup sihat, dapat memberi contoh akhlak dan moral yang baik. Juga sebagai breastfeeding mother kerana saya percaya, walau semahal mana susu formula, tetap ada […]

10 February, 2018

Shakleebaby – Set Terbaik untuk Bayi Anda


Anak Bijak, Shaklee

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,   Sekarang ramai ibu bapa memilih untuk memilih produk yang semula jadi dan selamat untuk bayi mereka. Ini kerana banyak gejala penyakit seperti ekzema dan alahan yang dialami oleh anak-anak disebabkan bahan-bahan kimia yang terdapat dalam barangan bayi.   Ekzema Menurut portal myhealth.gov.my ekzema biasanya ia terjadi pada bayi atau kanak […]

17 January, 2018

Reaksi Alahan Pada Anak Kecil


Anak Bijak, asma, ekzema, kanak-kanak, omega guard

Assalamualaikum, Hari ini Kak Mas nak share sedikit luahan hati sebahagian ibu – ibu yang mempunyai anak-anak yang punya ragam intolerant. Reaksi Alahan pada Anak Kecil Kredit : Facebook Ibu FatihahSakinah Anak pun sebelum-sebelum ini bila EBM dah tak cukup, memang topup dengan susu kambing. Of course bukan yang perah fresh daripada kambing tu. Yang […]

15 August, 2017

I am a SuperMom


Anak Bijak, Ibu Sihat, keluarga, Teladan

I am SuperMom? Rasanya hampir semua ibu Supermom. Hakikatnya begitulah. Feeling yang hampir sama buat ibu-ibu di luar sana . I am SuperMom Kain baju berkepuk, walau dah lipat berkepuk kembali. Habuk di lantai buat tak nampak walau dah sapu entah berapa kali. Mainan bersepah-sepah walau dah kemas berhitung kali. Nada suaraku, oktaf yang bertingkat-tingkat […]

2 August, 2017

5 Punca Bayi Kembung Perut


Anak Bijak, kanak-kanak, kembung perut

Assalamualaikum & Selamat Pagi! Semoga kalian baik-baik sahaja dihujung minggu ini. Apa plan hujung minggu? Bawa keluarga berlibur atau menziarah kedua ibu bapa tersayang? Kak Mas duduk di rumah sahaja memandangkan suami Kak Mas ada hal pula pepagi ini. Bertemankan anak-anak Kak Mas, sekejap elok, sekejap bergaduh. Suara Kak Mas pun sekali sekala melantang bagai […]

1 August, 2017

5 Cara Banyakkan Susu Ibu


Anak Bijak, bangkak susu, Berpantang, Ibu Hamil, Ibu Sihat, kanak-kanak, keluarga, SET BERPANTANG, Set Bersalin, Shaklee, Vita-Lea Shaklee

​Assalamualaikum & Selamat Pagi! Sudah bersarapan? Pagi ini sarapan apa? Walau apapun sarapan anda, pastikan ia penuh khasiat & sarapan sihat. Ini kerana, sarapan amat penting untuk permulaan hari yang cemerlang! Hari ini Kak Mas nak kongsikan tentang petua banyakkan susu ibu. Ada sesetengah ibu, sangat beruntung apabila secara semulajadi, susunya banyak. Bagi sesetengah yang […]

22 February, 2017

Omega Guard Shaklee bagus untuk Kanak-Kanak Nurseri


Anak Bijak, asma, kanak-kanak, keluarga, minyak ikan, omega guard, selsema, Shaklee, Sistem Imun, Vitamin Kanak-Kanak

​Pernah sekali bawa Jannah pergi klinik sebab demam panas. Masa tu, satu rumah berjangkit termasuk Jannah yg jarang sangat jatuh sakit. Almaklum, sehari atleast 2 biji Omega dia makan macam gula-gula. Kena sorok botol Omega Guard drp pandangan mata dia. Doc : Sakit apa ya? 2 tahun kan? Saya : Demam, tapi dia jenis jarang […]

28 October, 2016

Hari Ahad yang Indah


Anak Bijak, kanak-kanak, minyak ikan, omega guard, selsema, Sistem Imun, tsunamishaklee, Vitamin Kanak-Kanak

Sekadar cerita kosong.  Hari Ahad seperti biasa, basuh baju, jemur baju, bising-bising sikit dengan anak minta buat homework. Kakak pula dah study Bahasa Arab untuk exam Selasa ini, Bahasa Arab dan Jawi. Pagi tadi sebab kemalasan melanda, anak-anak sarapan susu Dutch Lady dengan roti. Manakala ibu dan ayah, maknanya saya dan suami, shake kan susu […]

9 October, 2016

Anak Susah Makan – Suplemen Terbaik Untuk Kanak-Kanak


Anak Bijak, Shaklee, Vitamin Kanak-Kanak

Salam Sejahtera semua, Sebagaimana tertera di poster Shaklee, Vita-Lea for Children merupakan multivitamin & multimineral yang dirumus khas untuk kanak-kanak berusia 4 tahun ke atas. Anak-anak sangat lasak dan penuh tenaga, tetapi jika pemakanannya tidak seimbang maka ia boleh menyebabkan perkembangan yang mungkin terbantut sama ada secara fizikal atau mentalnya.   Suplemen Terbaik Untuk Kanak-Kanak […]

13 March, 2015

Live Better and Longer with Fish Oil (Minyak Ikan)


Anak Bijak, asma, darah tinggi, minyak ikan, Rheumatoid Arthritis

  Live Better and Longer with Fish Oil Apabila kita bercakap tentang lemak, ada sejenis lemak yang sangat kita perlukan: asid lemak Omega-3 yang mempunyai dua komponen penting iaitu EPA dan DHA yang terdapat dalam ikan tertentu. ALA, satu lagi jenis asid lemak omega-3 ditemui dalam sumber tumbuh-tumbuhan seperti kacang-kacangan dan biji-bijian. Bukan sahaja badan […]

11 November, 2014

Saranan Penyusuan Ibu dalam Surah Al-Baqarah


Anak Bijak, Teladan

Salam sejahtera buat semua, Sedikit perkongsian daripada rancangan Pesan Atuk, Ustaz Hassan Din tentang saranan Allah tentang penyusuan ibu terhadap bayinya. Beliau sharekan ayat ini, Surah al-Baqarah, ayat 233. Teladan daripada Nabi Muhammad s.a.w  Nabi Muhammad s.a.w tidak meminum susu haiwan pada usia 0-2 tahun. Selepas susu ibunya kering, Aminah mencari ibu susuan iaitu Halimatus Sa’diah utk menyambung […]

10 October, 2014

Tips Memilih Minyak Ikan Terbaik


Anak Bijak

Ramai yang sedar akan kepentingan minyak ikan sama ada untuk orang dewasa atau kanak2.. tapi anda tahu cara memilih minyak ikan yang terbaik? Sebab banyak yang ada dipasaran tidak pun menepati piawai yang sepatutnya.. huhu xnak lah terjadi dimana satu jenama yang terkenal di pasaran, rupanya minyak ikan diambil daripada hati ikan or COD LIVER […]

2 June, 2014

Omega Guard – Minyak Ikan Terbaik untuk Anak


Anak Bijak

Ramai yang tahu apa itu minyak ikan. Malah terdapat juga pelbagai jenama di pasaran. Dan kebaikan untuk anak-anak juga termasuk meningkatkan fungsi otak, membantu dalam perkembangan saraf dan mata yang sihat. Malah bagi yg ada asma dan keradangan, minyak ikan terutama Omega Guard Shaklee sangat membantu mengurangkan simptom asma dan  keradangan   Omega Guard – […]

2 June, 2014