Vitamin untuk Kulit Sunburn


anti oksida, awet muda, Ibu Sihat, kulit cantik, kulit kusam, vitamin c, vitamin kulit

Bismillahirrahmanirrahim. Biasa kita senang terkena sunburn atau kulit terbakar akibat matahari. Ini boleh terjadi akibat terdedah kepada cahaya matahari terlalu lama sama ada sebab sukan, bermain di swimming pool, bermain di pantai atau sebagainya. Sunburns boleh terjadi dengan sedikit atau banyak, kulit menjadi merah hingga lepuh yang menyakitkan. Sunburn diketahui menyumbang kepada penuaan dan kanser […]

20 April, 2018

Pengurusan Masa


Ibu Sihat, keluarga, Teladan

Bismillahirrahmanirrahim. Hari ini Kak Mas nak kongsi sedikit rutin Kak Mas yang berkait dengan pengurusan masa. Pengurusan Masa. Memang kena ada, tapi sejak #emakanak4 dan anak-anak dah sekolah, pengurusan masa lebih tersusun. Celik sahaja mata, dah ada tugas menanti depan mata. Selesai semua ke sekolah, uruskan diri sendiri ke tempat kerja sambil nak hantar yang […]

16 March, 2018

4 Faktor Kulit Sihat Berseri


awet muda, B Complex, Ibu Sihat, kulit cantik, Shaklee, Uncategorized, vitamin c

Bismillahirrahmanirrahim. Hari ini Kak Mas nak kongsikan bagaimana anda boleh dapatkan kulit sihat yang berseri, awet muda remaja. Disertakan dalam penerangan berikut 4 faktor yang mempengarui kulit sihat dan berseri.   1) Faktor Pemakanan Kurangkan memakan makanan berminyak Kurangkan makanan manis Banyakkan minum air kosong Banyakkan makan buah dan sayuran Kurangkan makan makan ringan dan […]

13 March, 2018

OSTEMATRIX Bukan Sekadar Pil Kalsium


Ibu Hamil, Ibu Sihat, kalsium, zinc

Bismillahirrahmanirrahim. OSTEMATRIX Bukan Sekadar Kalsium Yang dah kenal, akan kata Ostematrix ialah pil kalsium. Tapi bukan sekadar pil kalsium, ia didatangkan dengan mineral-mineral lain bagi melengkapkan penyerapan kalsium ke badan. OSTEMATRIX didatangkan dengan: Kalsium Vitamin D Magnesium Mangan Copper Boron Zink Mengapa ramai diluar sana memilih OSTEMATRIX Ramai yang mengambil OSTEMATRIX atas sebab berikut dan […]

3 March, 2018

Skin Best Friends – Vitamin C dan Kolagen


Collagen Shaklee, Ibu Sihat, kulit cantik, rambut gugur, Shaklee, vitamin c

Assalamualaikum & Selamat Petang, Lain macam sikit bunyinya, tapi itulah realitinya, memang vitamin C dan kolagen merupakan best friend atau BFF untuk kulit kita untuk kulit yang kekal sihat, anjal dan jelita. Vitamin C Penting untuk Wajah Vitamin C atau dikenali jua sebagai ascorbic acid, vitamin C memainkan peranan besar dalam fungsi dan pemeliharaan tubuh, […]

13 February, 2018

Mengapa Ramai Para Ibu Memilih Shaklee


anemia, banyakkan susu ibu, diet sihat, HB Rendah, Ibu Hamil, Ibu Sihat, kanak-kanak

Asalamualaikum dan Salam Sejahtera. Sihat? Kak Mas doakan anda semua dalam lindungan Allah, sihat, bahagia sentiasa. Hari ini nak celoteh sikit mengapa ramai ibu diluar sana memilih Shaklee sebagai suplemen tambahan buat mereka. Tak kiralah yang menyusu atau tidak, yang tengah mengandung atau sudah bersalin, yang sudah lanjut usia atau muda remaja, mostly sebabnya hampir […]

15 January, 2018

Zat Besi (Iron) dan Gastrik


Berpantang, HB Rendah, Ibu Hamil, Ibu Sihat

Assalammualaikum & Salam Sejahtera. Hari ini Kak Mas nak kongsikan sedikit info tentang zat besi atau lebih popular dengan nama Iron. Apa itu Zat Besi Zat besi atau iron, ialah mineral yang penting untuk tubuh kita. Tubuh tidak boleh menghasilkan zat besi, maka kita perlu makan sayur hijau dan daging merah sebab zat besi kaya […]

15 December, 2017

I am a SuperMom


Anak Bijak, Ibu Sihat, keluarga, Teladan

I am SuperMom? Rasanya hampir semua ibu Supermom. Hakikatnya begitulah. Feeling yang hampir sama buat ibu-ibu di luar sana . I am SuperMom Kain baju berkepuk, walau dah lipat berkepuk kembali. Habuk di lantai buat tak nampak walau dah sapu entah berapa kali. Mainan bersepah-sepah walau dah kemas berhitung kali. Nada suaraku, oktaf yang bertingkat-tingkat […]

2 August, 2017

5 Cara Banyakkan Susu Ibu


Anak Bijak, bangkak susu, Berpantang, Ibu Hamil, Ibu Sihat, kanak-kanak, keluarga, SET BERPANTANG, Set Bersalin, Shaklee, Vita-Lea Shaklee

​Assalamualaikum & Selamat Pagi! Sudah bersarapan? Pagi ini sarapan apa? Walau apapun sarapan anda, pastikan ia penuh khasiat & sarapan sihat. Ini kerana, sarapan amat penting untuk permulaan hari yang cemerlang! Hari ini Kak Mas nak kongsikan tentang petua banyakkan susu ibu. Ada sesetengah ibu, sangat beruntung apabila secara semulajadi, susunya banyak. Bagi sesetengah yang […]

22 February, 2017

5 Petua Bersalin Tidak Koyak


Berpantang, Ibu Hamil, Ibu Sihat, keluarga, petua mudah bersalin, SET BERPANTANG, Set Bersalin, Shaklee

Assalamualaikum & Selamat Petang! Petang-petang redup begini, Kak Mas nak kongsikan tip & petua yang Kak Mas amalkan supaya proses bersalin tidak menyebabkan koyakan di vaiginal. Alhamdullillah untuk 2 orang anak yang terakhir ini, dengan petua yang Kak Mas amalkan, tiada koyakan vaginal yang berlaku. Anak-anak Kak Mas semasa kelahiran, berat mereka hampir sama, tetapi […]

8 February, 2017

Hamil – Fahamkan GDM & Bahaya GDM


GDM, Ibu Hamil, Ibu Sihat

​Assalamualaikum! Hari ini nak share penulisan bidan Nor Azniza yang bertugas di DEMC Shah Alam tentang GDM. Mengapa perlunya checkup berkala dan tak lebih date. Fahamkan GDM  Kenapa kena minum air gula? Gdm ni bukan la mcm penyakit diabetic biasa. Ia lebih kpd tindak balas hormon hamil. Hormon hamil akan tindas hormone insulin, menyebabkan level […]

24 December, 2016

Essential Health Set Shaklee


diet sihat, Ibu Sihat, keluarga, kulit cantik, rambut gugur, rambut sihat, Shaklee, tsunamishaklee

Assalamualaikum warahmatullah. Semoga sihat selalu hendaknya. Hari ini saya nak kenalkan dengan set terbaru ini iaitu, Essential Health Set Shaklee. Terdiri daripada Omega Guard, Multi vitamin dan multi mineral Vita-Lea dan Energizing Soy Protein (ESP). Kelebihan Essential Health Set Shaklee: .menyokong tulang yg sihat dan kuat .menyokong sistem imun tubuh .menyokong kesihatan jantung & tekanan […]

17 September, 2016

Tulang Kuat? Bukan Sekadar Kalsium


Ibu Sihat, kalsium, Osteoporosis, Rheumatoid Arthritis, sakit lutut, sakit sendi, sakit tumit, Sendi & Tulang, Shaklee

Assalamualaikum WBT, Mungkin ada yang belum tahu, bahawa untuk memiliki tulang yang kuat, bukan cukup hanya sekadar minum/makan kalsium. Mengapa? Bayangkan bahawa kalsium sebagai bata yang menjadi asas untuk membina tulang yang kuat dan sihat. Batu-bata hanya akan menjadi kukuh dan stabil dengan gabungan simen, besi, dan sebagainya. Maka  dengan sebab itu, anda perlukan lebih […]

8 August, 2016

Tubuh Kita Perlukan Kalsium Sepanjang Hayat


Ibu Hamil, Ibu Sihat, kalsium, sakit lutut, sakit sendi, sakit tumit, Sendi & Tulang, Shaklee

Assalamualaikum WBT, Tahukan anda bahawa tubuh kita memerlukan kalsium sepanjang proses pembesaran hinggalah penuaan? Terutama buat golongan wanita. Ini kerana, wanita yang telah berkahwin dan mempunyai anak, seumur hidupnya mungkin sahaja dia pernah hamil, melalui proses bersalin, menyusui bayinya yang mana keperluan kalsium adalah sangat tinggi ketika ini. Dan mana, setelah wanita itu menopos, tanpa […]

8 August, 2016

Tips Jarang Jatuh Sakit


B Complex, ESP Shaklee, gastrik, Ibu Hamil, Ibu Sihat, kulit cantik, Multivitamin, Shaklee, Vita-Lea Shaklee, vitamin c, vitamin e

Assalamualaikum WBT Hari ini nak share macam mana saya mengekalkan kesihatan diri, suami dan anak-anak saya dengan konsisten makan suplemen Shaklee. Tapi suplemen yang mana? Setiap kita ada keperluan berbeza.   Tips Kesihatan Saya Sebagai Ibu Bekerja Sebagai ibu yang bekerja, saya memang sangat perlu maintain sihat. Nak layan anak lagi, nak tempuh jam, nak […]

25 June, 2016