Perkahwinan bagi Wanita umpama Medan Perang, Adilkah?


keluarga, Teladan

Assalamualaikum, Hari ini Kak Mas nak kongsikan satu perkongsian yang pada hemat Kak Mas, perkongsian ilmu yang dalam dan benar. Semoga mampu menjadi panduan buat kita semua. — Kalau dengar orang tua bila suruh cari isteri, antara alasan dan nasihatnya, “Ada orang jaga makan pakai kau..” “Nampaklah kau terurus sikit..” “Dapat makan sedap. Balik rumah […]

6 July, 2018

11 Nasihat Emas Sihat Tubuh Badan


keluarga, Teladan

Bismillahirrahmanirrahim. Perkongsian daripada grup Whatsapp, semoga bermanfaat. Nasihat Emas dari Ustaz Ahmad Dusuki bagi yg sudah mencapai umur 40an’, 50an, 60an. Nasihat pertama Cubalah berurut urat saraf 7 kali setahun untuk lancar perjlnan darah. walaupun ketika itu kita tidak mengalami kesakitan saraf. Nasihat kedua Banyakkan minum air kosong kerana kebanyakan penyakit berpunca dari kurang air […]

10 April, 2018

Pengurusan Masa


Ibu Sihat, keluarga, Teladan

Bismillahirrahmanirrahim. Hari ini Kak Mas nak kongsi sedikit rutin Kak Mas yang berkait dengan pengurusan masa. Pengurusan Masa. Memang kena ada, tapi sejak #emakanak4 dan anak-anak dah sekolah, pengurusan masa lebih tersusun. Celik sahaja mata, dah ada tugas menanti depan mata. Selesai semua ke sekolah, uruskan diri sendiri ke tempat kerja sambil nak hantar yang […]

16 March, 2018

Follow Your Instinct


Shaklee, Teladan

Kadang-kadang just follow your instinct. Follow Your Instinct Bila tiba-tiba rasa nak contact kawan lama, rasa nak tanya: Apa khabar? Apa cerita? Awat senyap sahaja? Tak perlu tangguh ilham yang Allah berikan. Di daerah lain, kawan-kawan kita punya cerita sendiri, yang tengah tunggu baby, jaga anak sakit, jaga mak sakit, masing-masing tengah struggle dengan perjuangan […]

27 February, 2018

KAWAL JUNK FOOD DI RUMAH


amalan sihat, Teladan, turunkan berat

Susah tak? Pasti dengan cabaran. Memang ada hari, terlepas juga kan. Berikut antara langkah-langkah yang boleh dilakukan untuk kawal junk food di rumah. KAWAL JUNK FOOD DI RUMAH 1. Jangan beli Ini tips paling mudah. Toksah bawa pergi shopping, so tak delah mereka boleh meminta-minta. Bak kata seorang kawan, “I isi petrol kereta masa anak-anak […]

26 February, 2018

Wanita Berdikari dan Berjaya


awet muda, Teladan

Bismillahirrahmanirrahim. Kenal DAVID BECKHAM? Kenal VICTORIA BECKHAM? Wanita Berdikari dan Berjaya Pasangan celebrity dan ahli bola sepak ini berkahwin agak awal. Mereka asalnya bukanlah kaya raya, berkerjaya tapi sederhana. Selepas berkahwin, selain David bermain bola sepak, menjadi duta jenama, dan Victoria pula selepas Spice Girls berpecah, mengeluarkan label sendiri termasuk pakaian, minyak wangi, dan lain-lain, […]

24 February, 2018

SIGN UP SHAKLEE UNTUK MAKAN SENDIRI


Teladan, Vita-Lea Shaklee

SIGN UP Shaklee untuk Makan Sendiri Dengan akak, kebanyakan memang sign up jadi member Shaklee untuk makan sendiri. Untung, bukan setakat dapat harga member, kalau cukup point, boleh dapat cash back next month. Renew yearly memang Rm30 tapi convert jadi e-voucer, pakai balik next purchase. Dapat pula bila datang promosi, seperti Buy 3 Free 1 […]

20 February, 2018

Self Reward Salah Satu Tanda Bersyukur


amalan sihat, awet muda, Teladan

SELF REWARDS Ada macam-macam cara. Nak merawat diri dengan spa, beli barang diri seperti perfume, skin care, tambah stok vitamin untuk diri sendiri pun kira self reward juga kan? Kak Mas pun pernah buat semua tersebut, tapi dah semakin jarang-jarang sebab tak sempat. Masa dah makin pendek ke? Tidaklah, cuma masa yang tidak mengizinkan. Once […]

20 February, 2018

Shaklee Effect is Awesome!


amalan sihat, jadi ahli shaklee, jana duit dengan shaklee, keluarga, Shaklee, Teladan

Bismillahirrahmanirrahim. Hari ini Kak Mas nak kongsikan tentang #shakleeeffect dalam hidup Kak Mas. Ada banyak sebenarnya. Ringkasnya ia tersebar dalam impak positif dalam 4 perkara: Kesihatan Gaya Hidup Pemikiran & Kematangan Duit Poket SHAKLEE EFFECT Ada ke Shaklee effect? Kalau tak ada, tak adalah Kak Mas konsisten makan dan amalkan sampai sekarang. Sejak 2012 sampai […]

15 February, 2018

I am Strong Women


motivasi, Teladan

Through ups and downs, Through thick and thin, Good time and bad time, Here I am still standing, With them who support me. Also for those who’s always be my backbone, Million thanks for everything, The unsung heroes in my life, Families and friends. This journey, still very far, even it is short. Journey to […]

10 February, 2018

Azam Baru Tahun Baru 2018


Teladan

Sedikit coretan azam baru tahun baru 2018 yang lalu. Semoga menjadi pemangkin semangat Kak Mas pada tahun ini. +++++ Welcoming 2018. Tahun baru, azam baru. Azam lama, kalau belum tercapai, teruskan. Terus jadi orang yang positif, Membawa aura positif. Kalau jatuh, bangun. Kalau rasa malas, buang. Kalau rasa sakit hati, lepaskan. Hidup tak lama, rugi […]

10 February, 2018

Coaching and Mentoring


Shaklee, Teladan

Coaching is a form of development in which a person called a coach supports a learner or client in achieving a specific personal or professional goal by providing training and guidance. The learner is sometimes called a coachee. Occasionally, coaching may mean an informal relationship between two people, of whom one has more experience and […]

10 February, 2018

SUPAYA MENJADI SUMBER INSPIRASI


Anak Bijak, kanak-kanak, keluarga, Teladan

INSPIRASI Saya harap saya mampu mencetus inspirasi kepada anak-anak saya, terutamanya sebagai orang-orang terdekat dengan saya sebagai contoh wanita kuat, berdikari, mengamalkan penjagaan diri yang sihat, termasuk daripada segi pemakanan, gaya hidup sihat, dapat memberi contoh akhlak dan moral yang baik. Juga sebagai breastfeeding mother kerana saya percaya, walau semahal mana susu formula, tetap ada […]

10 February, 2018

INGAT 5 PERKARA SEBELUM 5 PERKARA


keluarga, Teladan

INGAT 5 PERKARA SEBELUM 5 PERKARA Which is very true. Kaya sebelum miskin Sihat sebelum sakit Lapang sebelum sempit Muda sebelum tua Hidup sebelum mati Sebab dunia hanya sementara Sebuah perjalanan menuju akhirat. Buatlah semuanya, Yang akhirnya untuk bekalan di sana. Kejarlah dunia umpama kau hidup selamanya. Tapi, kejarlah akhirat, maka dunia akan mengejarmu (pinjam […]

9 February, 2018

The Power of Doa


keluarga, Teladan

Assalamualaikum dan Selamat pagi. Di pagi yang indah ini, Kak Mas nak kongsikan catatan daripada grup WhatsApp tentang The Power of Doa. Selalu kita berdoa, tapi adakah cara kita tersebut ialah cara yang terbaik? Pernahkah kita di ajar cara yang paling tepat dalam menyampaikan hajat kita pada Allah yang Maha Mendengar lagi Maha Pengasih dan […]

24 January, 2018

I am a SuperMom


Anak Bijak, Ibu Sihat, keluarga, Teladan

I am SuperMom? Rasanya hampir semua ibu Supermom. Hakikatnya begitulah. Feeling yang hampir sama buat ibu-ibu di luar sana . I am SuperMom Kain baju berkepuk, walau dah lipat berkepuk kembali. Habuk di lantai buat tak nampak walau dah sapu entah berapa kali. Mainan bersepah-sepah walau dah kemas berhitung kali. Nada suaraku, oktaf yang bertingkat-tingkat […]

2 August, 2017

Lakukan ini Sebelum Tidur


Puasa Ramadhan, Teladan

Dari Tuan Guru Haji SyamsulRizal Praya, Lombok. Cerita ini sangat menarik, tolong luangkan masa untuk membacanya. Suatu hari Rasulullah SAW pernah bersabda kepada Ali ( R.A. ) : Wahai Ali, lakukanlah 5 perkara ini sebelum kamu tidur… ◆ 1. Berikan sedekah 4000 Dinar, kemudian tidurlah.. ◆2. Khatamkan Al Quran, lalu tidurlah.. ◆3. Belilah Syurga, lalu […]

1 August, 2017

7 Mahkota Dunia Akhirat


Teladan

TUJUH MAHKOTA DUNIA AKHIRAT Allah Subhaanahuu wa Ta’aala berfirman:  “Sungguh Kami telah menciptakan atas kamu semua #Tujuh Buah jalan dan kami sama sekali tidak akan lengah terhadap ciptaan Kami.” (Al-Mu’minuun, ayat 17) 1). 👑 MAHKOTA ZIKIR لا إله الا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد وهو على كل شيء قدير  Laa ilaaha […]

1 June, 2017

Anda Merokok?


Shaklee, Teladan

Kisah Seorang Petugas Sukarelawan Gaza Yg Merokok. Sehinggalah menjejakkan kaki di bumi Gaza, apabila ditegur oleh seorang anggota Al-Qassam semasa dlm perjalanan ke kem di Jabaliya. Soalan pertama dia tanya, “Anta hisap rokok?” Saya jawab, “Hisap, tetapi di Malaysia. Di Gaza belum lagi.” Dia terdiam dlm masa 3 hingga 4 minit. Saya menunggu soalan yg […]

1 June, 2017

Selimut & 100 Riyal


keluarga, Teladan

Assalamualaikum & Salam Rejab. Hari ini Kak Mas ingin berkongsi sedikit cerita tauladan buat anda semua. Semoga ia mampu mengetuk pintu hati kita untuk menjadi insan yang lebih empati kepada orang lain. Selimut & 100 Riyal Sebuah cerita yg sangat menyentuh hati & very inspiring.. Seorang lelaki tua dengan baju lusuh masuk ke  sebuah kedai […]

30 March, 2017