I am a SuperMom

I am SuperMom? Rasanya hampir semua ibu Supermom. Hakikatnya begitulah. Feeling yang hampir sama buat ibu-ibu di luar sana . I am SuperMom Kain baju berkepuk, walau dah lipat berkepuk kembali. Habuk di lantai buat tak nampak walau dah sapu...

Lakukan ini Sebelum Tidur

Dari Tuan Guru Haji SyamsulRizal Praya, Lombok. Cerita ini sangat menarik, tolong luangkan masa untuk membacanya. Suatu hari Rasulullah SAW pernah bersabda kepada Ali ( R.A. ) : Wahai Ali, lakukanlah 5 perkara ini sebelum kamu tidur… ◆ 1. Berikan...

7 Mahkota Dunia Akhirat

TUJUH MAHKOTA DUNIA AKHIRAT Allah Subhaanahuu wa Ta’aala berfirman:  “Sungguh Kami telah menciptakan atas kamu semua #Tujuh Buah jalan dan kami sama sekali tidak akan lengah terhadap ciptaan Kami.” (Al-Mu’minuun, ayat 17) 1). 👑 MAHKOTA ZIKIR لا إله الا الله...

Anda Merokok?

Kisah Seorang Petugas Sukarelawan Gaza Yg Merokok. Sehinggalah menjejakkan kaki di bumi Gaza, apabila ditegur oleh seorang anggota Al-Qassam semasa dlm perjalanan ke kem di Jabaliya. Soalan pertama dia tanya, “Anta hisap rokok?” Saya jawab, “Hisap, tetapi di Malaysia. Di...

Selimut & 100 Riyal

Assalamualaikum & Salam Rejab. Hari ini Kak Mas ingin berkongsi sedikit cerita tauladan buat anda semua. Semoga ia mampu mengetuk pintu hati kita untuk menjadi insan yang lebih empati kepada orang lain. Selimut & 100 Riyal Sebuah cerita yg sangat...

Kelebihan Bulan Rejab

Assalamualaikum & Selamat Pagi! Tak lama lagi nak masuk bulan Rejab kan? Banyak kelebihan membuat amal di bulan Rejab ini. Hari ini Kak Mas nak kongsikan dengan anda semua kelebihan bulan Rejab. 🌙REJAB Rejab dikenali sebagai BULAN ALLAH. 🌟Puasa 1...

SYURGA SEORANG ISTERI

Assalamualaikum! Pagi ini Kak Mas nak kongsikan satu titipan daripada perkongsian WhatsApp. Semoga memberi sedikit peringatan dan tauladan buat kita, para isteri penghuni syurga insyaa Allah. SYURGA SEORANG ISTERI Dugaan paling besar adalah bersabar. Jadi seorang isteri, hal yang amat...

Pintu-Pintu Rezeki

Assalamualakum.. hari ini nak share pasal pintu-pintu rezeki. ​PINTU – PINTU REZEKI 1.Rezeki Yang Telah dijamin. “Tidak ada satu mahluk melatapun yang bergerak di atas bumi ini yang tidak dijamin Allah rezekinya”_(Q.S.11:6) 2.Rezeki Karena Usaha. “Tidaklah manusia mendapatkan apa-apa kecuali...

Wahai Ayah, Dengarlah..

MOTIVASI PAGI…. 👊👊👊 duss kena sebiji.. Tak caya baca smpai habis… UNTUK RENUNGAN AYAH-AYAH 1. Sebenarnya apabila kita mempunyai anak, ramai yang sudah mengaku menjadi AYAH, sebenarnya belum lagi, ibarat orang yang baru memiliki bola, dah mengaku jadi footballer.. Kena...

Puisi 15 Sen

​Sajak 15 sen… 🌻🌻🌻(nukilan seorang teman)   Kita bising minyak naik bukan kerana kita benci Malaysia. Kita bising minyak naik bukan kerana kita tak mampu nak bayar. Tapi… Kita bising sebab janji tak serupa bikin. Kita bising sebab kesiankan rakyat...

Manfaat Tidur Malam Awal

Assalamualaikum.. Hari ini nak share satu artikel bertulisan bahasa Inggeris, semoga semua mendapat manfaatnya, insyaa Allah. Tidur awal di waktu malam Plz make it a point to sleep early.Thats how Allah has made us. Sleep at night and work during...

Durian & Nangka Menjadi Pembunuh Senyap

DURIAN DAN NANGKA MENJADI PEMBUNUH SENYAP Oleh: Dr Mohd Syamirullah Sejak seminggu dua ini, di hospital tempat saya bertugas,  kami mendapati peningkatan kes-kes jantung (serangan jantung dan tekanan darah tidak terkawal), kencing manis (diabetis ketoacidosis dan paras gula tidak terkawal)...

Salam Ramadhan 1437H

Assalamualaikum WBT. Salam Ramadhan buat semua muslimin muslimat walau di mana sahaja anda berada. Ramadhan mengajar kita erti kesusahan dan kelaparan buat golongan yang kurang bernasib baik. Terikat dengan larangan makan dan minum di siang hari, mengajar kita erti lapar...

Korang Tahu Tak – Produk Kosmetik

Assalamualaikum buat pembaca budiman sekalian. Hari ini saya nak kongsikan tentang produk kecantikan kat Malaysia yang melambak-lambak dan silih berganti. Sedih. Sebab semua duk promote “Putihkan kulit” dalam masa seminggu. Yelah, jika amalkan suplemen macam Shaklee, mau 2 bulan baru...

Pesan Nabi Muhammad SAW kepada Fatimah

Assalamualaikum WBT Semoga perkongsian ini membawa manfaat buat kita semua.   Pesan Nabi Muhammad SAW kepada Fatimah   Rasullullah SAW tidak pernah tidur sebelum mencium Fatimah. Pernah suatu ketika ditegur oleh Aisyah RA, mengapa engkau selalu mencium Fatimah, ya Rasullullah?...

6 Nasihat Luqman Al-Hakim

Assalamualaikum buat pembaca yang budiman, Di sini saya ingin kongsikan sedikit pesanan Luqman Al-Hakim kepada anaknya, semoga dapat memberi sedikit titipan rohani buat kita semua. Nasihat Luqman Al-Hakim Luqman Al-Hakim pernah memberi nasihat kepada anaknya: “Pertama, janganlah engkau menyibukkan dirimu...

Tips Elakkan Dehidrasi Semasa Puasa

Assalamualaikum warahmatullah, Semoga anda semua sihat selalu menempuh puasa Ramadhan tahun ini.   Tips Elakkan Dehidrasi Semasa Puasa Di sini saya ingin kongsikan tips kekalkan bendalir dalam badan sepanjang bulan Ramadhan.     Cuba kekalkan minum air 8 gelas sehari,...

Niat Puasa Sebulan Ramadhan

Assalamualaikum warahmatullah, Hari ini saya nak sharekan niat puasa sehari dan sebulan. Mengapa adanya niat puasa sebulan ye. In case ada hari kita terlupa niat puasa (harian) seperti tidak terbangun sahur, maka insyaa Allah niat puasa sebulan ini akan menampung...

Salam Nisfu Sya’ban 1436

Salam Nisfu Sya’ban 1436   Assalamualaikum warahmatullah. Saya mengambil kesempatan ini mengucapkan Salam Nisfu Sya’ban buat pembaca blog ini. Saya ingin memohon maaf jika selama penulisan saya di blog ini ada menyinggung mana-mana pihak tanpa sengaja. Marilah kita memperelok dan...

Mahu Kaya & Berjaya?

Assalamualaikum, Hari ini saya kongsikan nukilan salah seorang perintis Shaklee yang telah berjaya melahirkan Master-master Shaklee yang lain, bukan seorang dua jutawan yang lahir bawah bimbingan beliau. Orangnya tabah, tekun dan bersungguh-sungguh serta cekal mengharungi cabaran sebelum beliau berjaya menjadi...

Kejadian Nyamuk yang Hebat

Hari ini saya ingin kongsikan ilmu yang temui semasa menyelusuri laman facebook yang berilmiah, dan sangat kagum. Semestinya Allah yang Maha Pencipta, tak terjangkau dek akal manusia akan kehebatan Allah Taala. Ini baru nyamuk. bagaimana dengan jutaan ciptaan Allah yang...

Alhamdullillah Saya Tidak Tumpah Darah

Salam hormat buat pembaca semua, Semoga anda semua baik-baik sahaja. Ditakdirkan saya telah melahirkan seorang bayi yang comel beberapa bulan yang dahulu. Alhamdullillah, saya bersalin normal dan kelahiran saya dipermudahkan dengan tempoh kesakitan yang tidak berapa lama.   Nifas Tidak...