Kelebihan Bulan Rejab


keluarga, Shaklee, Teladan

Assalamualaikum & Selamat Pagi! Tak lama lagi nak masuk bulan Rejab kan? Banyak kelebihan membuat amal di bulan Rejab ini. Hari ini Kak Mas nak kongsikan dengan anda semua kelebihan bulan Rejab. 🌙REJAB Rejab dikenali sebagai BULAN ALLAH. 🌟Puasa 1 hari – mendapat keredhaan yang besar daripada Allah. 🌟Puasa 2 hari – mendapat kemuliaan daripada […]

28 March, 2017

SYURGA SEORANG ISTERI


keluarga, Teladan

Assalamualaikum! Pagi ini Kak Mas nak kongsikan satu titipan daripada perkongsian WhatsApp. Semoga memberi sedikit peringatan dan tauladan buat kita, para isteri penghuni syurga insyaa Allah. SYURGA SEORANG ISTERI Dugaan paling besar adalah bersabar. Jadi seorang isteri, hal yang amat kritikal bagi kita ialah suami. Kita, wanita – makhluk Allah yang sarat dengan emosi dan […]

27 February, 2017

Pintu-Pintu Rezeki


keluarga, Shaklee, Teladan

Assalamualakum.. hari ini nak share pasal pintu-pintu rezeki. ​PINTU – PINTU REZEKI 1.Rezeki Yang Telah dijamin. “Tidak ada satu mahluk melatapun yang bergerak di atas bumi ini yang tidak dijamin Allah rezekinya”_(Q.S.11:6) 2.Rezeki Karena Usaha. “Tidaklah manusia mendapatkan apa-apa kecuali apa yang dikerjakannya”_ (Q.S.53:39) 3.Rezeki Karena Bersyukur. “Sesungguhnya jika kamu bersyukur pasti Kami akan menambah […]

26 December, 2016

Wahai Ayah, Dengarlah..


keluarga, Shaklee, Teladan, Vitamin Kanak-Kanak

MOTIVASI PAGI…. 👊👊👊 duss kena sebiji.. Tak caya baca smpai habis… UNTUK RENUNGAN AYAH-AYAH 1. Sebenarnya apabila kita mempunyai anak, ramai yang sudah mengaku menjadi AYAH, sebenarnya belum lagi, ibarat orang yang baru memiliki bola, dah mengaku jadi footballer.. Kena belajar bagaimana nak imbang bola itu.. 2. AYAH itu sebenarnya gelaran untuk lelaki yang mahu […]

20 November, 2016

Puisi 15 Sen


Teladan

​Sajak 15 sen… 🌻🌻🌻(nukilan seorang teman)   Kita bising minyak naik bukan kerana kita benci Malaysia. Kita bising minyak naik bukan kerana kita tak mampu nak bayar. Tapi… Kita bising sebab janji tak serupa bikin. Kita bising sebab kesiankan rakyat bawahan. Memang kita berduit… Memang kita berharta. Namun, jauh di pelusuk sana, ada yang menghitung […]

4 November, 2016

Manfaat Tidur Malam Awal


keluarga, Teladan

Assalamualaikum.. Hari ini nak share satu artikel bertulisan bahasa Inggeris, semoga semua mendapat manfaatnya, insyaa Allah. Tidur awal di waktu malam Plz make it a point to sleep early.Thats how Allah has made us. Sleep at night and work during the day. Today I learnt something new: A natural cancer vaccine   Allah says: (We […]

29 August, 2016

Durian & Nangka Menjadi Pembunuh Senyap


Shaklee, Teladan

DURIAN DAN NANGKA MENJADI PEMBUNUH SENYAP Oleh: Dr Mohd Syamirullah Sejak seminggu dua ini, di hospital tempat saya bertugas,  kami mendapati peningkatan kes-kes jantung (serangan jantung dan tekanan darah tidak terkawal), kencing manis (diabetis ketoacidosis dan paras gula tidak terkawal) yang sangat ketara. Saya sendiri selaku pegawai perubatan nefrologi (buah pinggang) menerima beberapa kes pesakit […]

10 August, 2016

Salam Ramadhan 1437H


puasa, Puasa Ramadhan, Teladan

Assalamualaikum WBT. Salam Ramadhan buat semua muslimin muslimat walau di mana sahaja anda berada. Ramadhan mengajar kita erti kesusahan dan kelaparan buat golongan yang kurang bernasib baik. Terikat dengan larangan makan dan minum di siang hari, mengajar kita erti lapar dan dahaga buat sesetengah insan yang mungkin hari-hari biasanya, umpama berpuasa. Ramadhan juga merupakan bulan […]

6 June, 2016

Korang Tahu Tak – Produk Kosmetik


kulit cantik, Shaklee, Teladan, vitamin c, vitamin cinta, vitamin e

Assalamualaikum buat pembaca budiman sekalian. Hari ini saya nak kongsikan tentang produk kecantikan kat Malaysia yang melambak-lambak dan silih berganti. Sedih. Sebab semua duk promote “Putihkan kulit” dalam masa seminggu. Yelah, jika amalkan suplemen macam Shaklee, mau 2 bulan baru nampak sebab konsep Shaklee, SEMULAJADI, BERKESAN & SELAMAT. Nampak tak poin tu? SEMULAJADI (Natural) BERKESAN […]

6 October, 2015

Pesan Nabi Muhammad SAW kepada Fatimah


Shaklee, Teladan

Assalamualaikum WBT Semoga perkongsian ini membawa manfaat buat kita semua.   Pesan Nabi Muhammad SAW kepada Fatimah   Rasullullah SAW tidak pernah tidur sebelum mencium Fatimah. Pernah suatu ketika ditegur oleh Aisyah RA, mengapa engkau selalu mencium Fatimah, ya Rasullullah? Rasullullah SAW menjawab, “Setiap kali aku merindui Syurga, aku mendapat semerbak bau harum Syurga daripada […]

4 August, 2015

6 Nasihat Luqman Al-Hakim


Shaklee, Teladan

Assalamualaikum buat pembaca yang budiman, Di sini saya ingin kongsikan sedikit pesanan Luqman Al-Hakim kepada anaknya, semoga dapat memberi sedikit titipan rohani buat kita semua. Nasihat Luqman Al-Hakim Luqman Al-Hakim pernah memberi nasihat kepada anaknya: “Pertama, janganlah engkau menyibukkan dirimu dengan urusan dunia kecuali yang sesuai dengan sisa usiamu. Kedua, sembahlah Rabbmu sesuai dengan keperluan […]

29 July, 2015

Ya Allah, bukakan Pintu Rezekiku Seluasnya!


amalan sihat, Teladan

Assalamualaikum warahmatullah, Semoga pembaca sekalian baik-baik sahaja hendaknya. Tips ini saya copy paste daripada Rahsia Hawa, semoga semua bakal mendapat manfaat daripadanya. Ya Allah, bukakan Pintu Rezekiku Seluasnya!     7 ZIKIR PEMBUKA PINTU REZEKI   1. Memperbanyak Membaca – La hawla Wala Quwwata Illa billah – Barangsiapa yang lambat datang Rezekinya hendaklah banyak mengucapkan – La hawla […]

22 June, 2015

Petua Sejukkan Badan Dengan Madu Lebah


Shaklee, Teladan

Assalamualaikum warahmatullah, Semoga anda semua kekal sihat dan bertenaga sepanjang Ramadhan ini. Kenapa saya tulis topik ini? Sebab dari dulu saya jenis yang senang terkena ulser mulut, dan salah satu faktor ialah saya suka minum manis dan kurang minum air kosong. Sebab saya penggemar kopi, maka itulah air manis punca ulser saya sering datang menyerang […]

22 June, 2015

Tips Elakkan Dehidrasi Semasa Puasa


Set Puasa, Shaklee, Teladan

Assalamualaikum warahmatullah, Semoga anda semua sihat selalu menempuh puasa Ramadhan tahun ini.   Tips Elakkan Dehidrasi Semasa Puasa Di sini saya ingin kongsikan tips kekalkan bendalir dalam badan sepanjang bulan Ramadhan.     Cuba kekalkan minum air 8 gelas sehari, dengan menjamakkannya pada waktu malam seperti berikut: 2 gelas cawan semasa berbuka 1 gelas cawan selepas sembahyang […]

22 June, 2015

Niat Puasa Sebulan Ramadhan


Puasa Ramadhan, Teladan

Assalamualaikum warahmatullah, Hari ini saya nak sharekan niat puasa sehari dan sebulan. Mengapa adanya niat puasa sebulan ye. In case ada hari kita terlupa niat puasa (harian) seperti tidak terbangun sahur, maka insyaa Allah niat puasa sebulan ini akan menampung kelalaian dan kekurangan tersebut. Lafaz Niat Puasa Untuk Sebulan Sahaja aku berpuasa sebulan pada bulan […]

16 June, 2015

Waktu Imsak untuk Putrajaya, KL & Sekitarnya


Set Puasa, Teladan

TAKWIM BERBUKA DAN IMSAK RAMADAN 1436H BAGI ZON PUTRAJAYA  DAN KAWASAN YANG SEWAKTU DENGANNYA   Sumber: www.e-solat.gov.my Selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak!   Tarikh Hari Imsak Subuh Syuruk Zohor Asar Maghrib Isyak 1 Ramadan / 18 Jun  Khamis 5:31 5:41 7:05 1:17 4:43 7:26 8:42 2 Ramadan / 19 Jun  Jumaat 5:31 5:41 7:05 1:17 4:43 7:26 8:42 3 Ramadan / 20 Jun  Sabtu 5:32 […]

16 June, 2015

Salam Nisfu Sya’ban 1436


Teladan

Salam Nisfu Sya’ban 1436   Assalamualaikum warahmatullah. Saya mengambil kesempatan ini mengucapkan Salam Nisfu Sya’ban buat pembaca blog ini. Saya ingin memohon maaf jika selama penulisan saya di blog ini ada menyinggung mana-mana pihak tanpa sengaja. Marilah kita memperelok dan memperbanyakkan amalan kita mulai saat ini hingga berakhirnya Ramadhan nanti. Semoga kita semua dipanjangkan umur […]

1 June, 2015

Mahu Kaya & Berjaya?


Teladan

Assalamualaikum, Hari ini saya kongsikan nukilan salah seorang perintis Shaklee yang telah berjaya melahirkan Master-master Shaklee yang lain, bukan seorang dua jutawan yang lahir bawah bimbingan beliau. Orangnya tabah, tekun dan bersungguh-sungguh serta cekal mengharungi cabaran sebelum beliau berjaya menjadi jutawan Shaklee pada usia yang sangat muda. Pesan beliau, konsistenlah dengan amalan berikut, pasti berjaya […]

10 December, 2014

Kejadian Nyamuk yang Hebat


Teladan

Hari ini saya ingin kongsikan ilmu yang temui semasa menyelusuri laman facebook yang berilmiah, dan sangat kagum. Semestinya Allah yang Maha Pencipta, tak terjangkau dek akal manusia akan kehebatan Allah Taala. Ini baru nyamuk. bagaimana dengan jutaan ciptaan Allah yang lain. Subhanallah!!   Allahu Akbar!! “The Mosquito, an ordinary little creature!!! ALLAH gives us its […]

10 December, 2014

Alhamdullillah Saya Tidak Tumpah Darah


Ibu Hamil, SET BERPANTANG, Set Bersalin, Shaklee, Teladan

Salam hormat buat pembaca semua, Semoga anda semua baik-baik sahaja. Ditakdirkan saya telah melahirkan seorang bayi yang comel beberapa bulan yang dahulu. Alhamdullillah, saya bersalin normal dan kelahiran saya dipermudahkan dengan tempoh kesakitan yang tidak berapa lama.   Nifas Tidak Berhenti Namun begitu, saya diuji dengan ujian darah nifas yang tidak berhenti. Hampir 90 hari […]

3 November, 2014