Gaya Hidup Sihat dan Detoks


anti oksida, Detoks, Detoks Hati, Ibu Sihat, keluarga, kulit cantik, Shaklee / Wednesday, March 21st, 2018
Sharing is CaringShare on Facebook1Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Bismillahirrahmanirrahim.

Semua tahu gaya hidup sihat terangkum dalam diet sihat, makanan sihat, senaman dan rehat yang cukup. Itu yang Kak Mas tahu sebelum ini. Tapi rupanya ada satu lagi yang boleh ditambah dalam budaya gaya hidup sihat, iaitu DETOKS

Image result for detoks shaklee

DETOKS

Masa Shaklee lancarkan Set Detoks, masa tu akak join satu grup detoks. Banyak penerangan dan pencerahan tentang bagusnya detoksifikasi, dengan cara semulajadi dan juga dengan Shaklee.

Bermula daripada situ, banyak juga perubahan dalam life style. Umpamanya kami start bertukar kepada non-bleach flour, gula perang, garam bukit, lebihkan real food. Ini semua bagi meringankan badan kita daripada memproses “processed food” yg mana badan kita dah tak lagi kenal DNA makanan tersebut. Semua bahan perasa memang famili akak lama dah tak guna.

Suplemen pula, akak berkenalan dengan Garlic Complex dan DTX Complex, juga Vivix dan Vita E Complex.

  • Garlic Complex untuk detoks usus
  • DTX Complex untuk detoks hati
  • Vita E Complex untuk detoks buah pinggang
  • Vivix untuk detoks seluruh badan

Related image

Image result for vita e untuk buah pinggang

Org lain mungkin tak nampak perubahan, tapi Kak Mas dapat rasa kesannya, terutama selepas makan DTX Complex & Vitamin E Complex.

Sejak amalkan Vita E Complex, bibir akak yang sejak dulu bibir kering menggelupas dan amat sensitif dengan sebarang produk, dah ok dah. Kalau dulu setiap hari mesti kopek bibir, sekarang dah tak ada. Rasa dah hampir setahun Kak Mas bebas masalah bibir kering menggelupas.

Sebenarnya once dah give up dengan masalah bibir, tak sangka akhirnya jumpa solution. Ini juga merangkap ulser mulut yg dulu setiap bulan memang tak miss ulser, silap makan mesti kena. Nak baik pula susah, 2 minggu tu kira cepatlah. Pernah juga sampai sebulan tak baik, sampai terfikir, kanser ke? Sekarang juga dah bebas masalah ulser mulut, rasanya sejak amalkan Vita E Complex memang dah tak ada ulser. Kalau ada pun 1-2 kali sahaja, sampai dah tak ingat sudah.

Related image

At first makan Vita E Complex memang untuk buah pinggang, sebab akak notice “kencing berbuih” semasa membuah air. Buat ujian, ada lebihan protein, so you know your kidney is not well. Alhamdullillah, dengan DTX dan Vita E Complex masalah lain-lain juga settle. Akak juga pengguna tetap Vita C Plus.

Bila usia dah menginjak 30an, your body need support. Kolagen dah mula kurang dihasilkan, termasuk hormon-hormon lain. Lifestyle stress dengan kerja, uruskan keluarga, anak, makanan pula all processed food, kesian tubuh kita.

 

SENAMAN

Bab senaman memang akak kurang sempat, tapi akak amalkan turun tangga masa di pejabat. Ofis di tingkat 2, kalau dari car park at basement, 3 level juga lah. Lebihkan berjalan. Suami akak pula jenis ada target steps harian dia, dia lebih win lah daripada akak 😅 Brisk walking atau berjalan laju juga bagus sebagai senaman harian.

Semuanya tentang balance. Makanan, senaman, juga rohani. Suplemen sebagai tambahan untuk kekalkan kesihatan diri, insyaallah.

Jom berShaklee bersama akak,
Be Healthy, Be Yourself.

Dalam gambar, suplemen harian VitaLea Iron Formula, Vitamin C Plus dan Vita E Complex. Gambar seterusnya, yang mana pengguna ini amalkan Detox Shaklee bersama YOUTH. Nampak jauh lebih muda dan segar kan?

 

 

Sharing is CaringShare on Facebook1Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *