HB Rendah semasa Hamil – Shaklee bantu Ibu naikkan HB


Ibu Hamil, Shaklee / Friday, May 2nd, 2014
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Tidak dinafikan sepanjang tempoh kehamilan, ada para ibu yang mengalami kehamilan tanpa sebarang masalah. Malah kehamilan tanpa loya, pening, masalah darah tinggi, gula terlebih, hb rendah adalah yang diidamkan oleh semua ibu yang hamil dan mengandung.

Ada para ibu yang mengalami HB rendah semasa hamil. Ini dapat dipastikan semasa ujian darah yang dilakukan semasa trimester kedua. Ujian darah ini merupakan amalan normal check up ibu-ibu mengandung dan hamil di Malaysia.

SET Hamil

Bacaan HB Normal

HB Rendah

Bacaan Haemoglobin atau HB yang normal ialah antara 11.5-15.5 gm. Jika bacaan lebih rendah dari itu menandakan paras Haemoglobin dalam darah ialah rendah. Haemoglobin berfungsi membawa oksigen ke tisu tubuh manusia. Hemoglobin mengangkut oksigen daripada paru-paru ke tisu badan.

Apabila kepekatan oksigen adalah tinggi dalam alveoli, hemoglobin bergabung dengan oksigen untuk membentuk oksihaemoglobin. Apabila darah yang sampai ke tisu dengan kepekatan yang rendah oksigen, hemoglobin berpisah dengan oksigen melepaskan oksigen ke tisu badan.

Kiraan hemoglobin rendah boleh dikaitkan dengan pelbagai penyakit dan menyebabkan badan ibu mempunyai terlalu sedikit sel darah merah. Ini boleh berlaku jika badan anda menghasilkan sedikit sel-sel darah merah daripada biasa, atau  badan memusnahkan sel-sel darah merah lebih cepat daripada penghasilannya.

HB Rendah semasa Hamil

Antara punca HB rendah terutama bagi ibu yang hamil ialah anemia yang disebabkan oleh kekurangan zat atau vitamin tertentu yang diperlukan oleh tubuh. Vitamin yang dikaitkan dengan anemia kekurangan vitamin termasuk folat atau asid folic, vitamin B-12 dan vitamin C.

Kekurangan vitamin boleh berlaku jika ibu hamil tidak makan atau mengambil cukup folat yakni asid folic, vitamin B-12 dan vitamin C. Atau anemia kekurangan vitamin boleh berlaku jika badan anda mempunyai masalah menyerap atau memproses vitamin.

Sebab-sebab lain anemia termasuk kekurangan zat besi (iron), ferus (ferrous) dan penyakit sel darah. Anemia kekurangan vitamin biasanya boleh diperbetulkan dengan vitamin tambahan dan perubahan kepada diet. Untuk penyakit yang berkaitan sel darah, ibu perlu mendapakan khidmat nasihat daripada doktor bertauliah.

 

 

Shaklee bantu Ibu Hamil naikkan HB Rendah

Cadangan suplemen yang boleh membantu ibu mendapatkan bacaan HB yang normal jika ibu mendapat HB rendah atau anemia disebabkan oleh kekurangan zat dan vitamin tertentu termasuk:

  1. Multivitamin Vitalea with Iron Formula
  2. Sustained Release Vita-C 500mg
  3. B-Complex

Vitalea merupakan multivitamin lengkap (28 mineral & vitamin yg diperlukan tubuh) yang diperkaya dengan Iron. Kekurangan Iron merupakan salah satu punca anemia yg disebabkan kekurangan vitamin oleh badan.

Vitamin C membantu penyerapan Iron ke dalam tubuh.

Manakala B-Complex pula dilengkapi dengan semua vitamin B yang diperlukan tubuh termasuk folat (asid folic) dan juga vitamin B-12. Kekurangan folat & B-12 juga antara punca anemia atau HB rendah semasa hamil dan mengandung.

 

Para ibu juga boleh mengamalkan makanan tambahan yang membekalkan tenaga berpanjangan serta mengurangkan dehidrasi air iaitu:

  1. Energizing Soy Protein (ESP) with low index glycemix
  2. Performance Drink (PD) for better dehydration

ESP membekalkan tenaga berpanjangan kepada ibu. Ini kerana ia tenaga dihasilkan drpd protein yang rendah indeks glisemik, yakni tenaga dilepaskan secara perlahan dan berpanjangan ke dalam tubuh. PD pula membantu aliran bendalir yang lebih sempurna tanpa kehilangan air yang drastik oleh tubuh ibu.

SET HAMIL - HB Rendah

Pilih kehamilan yang sihat utk perjalanan kehamilan yang lebih ceria dan bermakna 🙂

To order,

  • SMS WhatsApp 0192318050
  • Email me.masitah@gmail.com
  • PM FB ibu.fatihahsakinah
  • Like fanpage VitaminPilihanIbu

I am happy to serve you all!

 

 

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

7 Replies to “HB Rendah semasa Hamil – Shaklee bantu Ibu naikkan HB”

  1. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *