Hobi Untuk Pengubat Stress

Sharing is CaringShare on Facebook1Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Assalamualaikum & Selamat Petang.

Hari ini Kak Mas nak bercerita sedikit tentang hobi. Hobi mengisi masa lapang sangat penting untuk memberi diri kita ‘state of enjoyment’ & menguruskan stress.

Zaman sekolah dulu, bila ada masa lapang, Kak Mas suka membaca. Masa van kedai datang sekolah pun, mesti ada buku yg dibeli.

Masa tunggu result spm atau semester break universiti, khatam lah banyak buku omputeh sciences fiction. Agaknya masa tulah skill omputeh di asah, bolehlah kan..

La ni membaca juga bila sempat, tapi lebih kepada info kesihatan, motivasi dan parenting. Maklumlah anak dah berderet. Banyak sangat lagi ilmu yang tiada. Cuma sekarang maju sikit, ebook, simpan smart phone, boleh baca bila-bila masa, itupun bila sempat.

Betul, hobi boleh melegakan stress, lain orang lain cara. Ada yang suka memasak, menari, berjogging, bermain futsal, ada juga yang suka mengisi dengan kelas-kelas agama. Ini semua untuk divert daripada rutin harian sama berulang, termasuk kerja, malah suri rumah tangga pun.

Bagi yang bekerja teruk, selain membuat aktiviti hobi, pemakanan sihat juga penting untuk mengurangkan stress. Bila tenaga tak cukup, lagi senang letih dan stress.

Kak Mas pula, untuk kekalkan tenaga, semestinya VitaLea, Omega Guard dan Ostematrix. Amalkan Ostematrix sebelum tidur, esok pagi segar bugar, insya Allah.

Kalau yang senang stress dan migrain, Ostematrix dan B Complex lah jawapan. Sila sediakan dua suplemen tersebut sebagai first aid di rumah ya.

Jom amalkan suplemen macam Kak Mas, untuk tubuh lebih sihat dan bertenaga.

#tsunamishaklee
#tsunami2018
#ohsem22
#diariemak

Sharing is CaringShare on Facebook1Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply