Incomplete Miscarriage – Wanita Perlu Tahu


keguguran / Friday, May 23rd, 2014
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Keguguran dilabel “tidak lengkap” atau “incomplete miscarriage” jika pendarahan itu telah berlaku dan serviks terbuka, tetapi tisu daripada kehamilan masih kekal dalam rahim.

keguguran

Incomplete Miscarriage – Wanita Perlu Tahu

Kebanyakan waktu, keguguran yang “tidak lengkap” pada masa diagnosis akan menjalankan prosesnya dengan sendiri tanpa campur tangan doktor, tetapi kadang-kadang tubuh wanita mempunyai masalah meleraikan atau menggugurkan tisu janin dan keguguran itu masih tidak lengkap sehingga wanita itu mendapatkan rawatan.

Diagnosis untuk keguguran tidak lengkap tidak sama seperti “missed miscarriage”, kehamilan nonviable di mana bayi tidak lagi membesar tetapi serviks masih utuh tertutup dan tiada pendarahan telah berlaku.

 

Tanda-tanda Incomplete Miscarriage

Tanda-tanda utama keguguran yang tidak lengkap adalah pendarahan dan kekejangan . Seorang wanita dengan gejala-gejala ini perlu berjumpa doktor untuk menentukan sama ada pendarahan dan kekejangan adalah disebabkan oleh keguguran atau beberapa faktor lain. Jika doktor diagnosis keguguran , wanita itu mungkin mempunyai D & C atau memilih untuk menunggu keguguran secara semulajadi.

Kira-kira 90 % daripada masa itu, keguguran yang tidak lengkap pada masa diagnosis merupakan kes keguguran awal yakni pada trimester pertama akan terjadi secara semula jadi tanpa perlunya proses D&C. Kadang-kadang , walau bagaimanapun , tisu kekal dalam rahim tanpa luruh secara semulajadi . Jika pendarahan dan kekejangan terus berlangsung untuk lebih lama daripada dua minggu , bermakna tisu dalam rahim tidak luruh secara natural dan boleh leh menimbulkan risiko jangkitan jika tidak dirawat.

Kadang-kadang , walaupun D & C telah dijalankan, ia mungkin gagal untuk membuang semua tisu pada rahim dan perlu diulangi . Jadi wanita yang terus mengalami pendarahan dan kekejangan selama lebih daripada dua minggu selepas D & C juga perlu membuat susulan dengan doktor mereka untuk menentukan sama ada rawatan tambahan diperlukan.

 

Rawatan bagi Incomplete Miscarriage

Bagi wanita yang tisu janin kekal selama lebih daripada dua minggu selepas diagnosis keguguran, rawatan yang biasa akan menjadi cadangan doktor ialah D & C. Sesetengah doktor mungkin juga menawarkan ubat-ubatan seperti misoprostol (Cytotec) untuk meningkatkan kemungkinan bahawa badan akan mengeluarkan semua tisu janin yang ada tanpa perlunya pembedahan..

 

sumber

 

Diharap wanita terus tabah dan tidak berputus asa jika mengalami keguguran. Jangan putus asa untuk berusaha mendapatkan zuriat. Allah Maha Kuasa, dan segala sesuatu yang terjadi adalah dengan izin Nya dan pasti terdapat hikmah tersembunyi yang tidak kita ketahui. Terus berusaha, berdoa dan bertawakal pada Allah yang Esa.

Bacaan lanjut untuk proses D&C, boleh rujuk Memahami Proses D&C

 

 

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *