Kandungan Vita C Shaklee – Wow!


kulit cantik, merokok, Shaklee, vitamin c / Wednesday, June 3rd, 2015
Sharing is CaringShare on Facebook2Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Jom kita berkenalan dengan Vitamin C Shaklee

Shaklee mempunyai 2 jenis vitamin C iaitu Sustained Release Vita-C Plus (500mg) dan Chewable Vita-C Plus (100mg)

 

1) Sustained Release Vita-C Plus (500mg)
– Mempunyai Vitamin C – 553.00mg
– Mempunyai Citrus Bioflavonoids Complex – 120.00mg

2) Chewable Vita-C Plus (100mg)
– Mempunyai Vitamin C – 117.90mg
– Mempunyai Citrus Bioflavonoids Complex – 24.00mg
– Rose Hips Powder – 40.00mg

 

vita-c-plus

chew vita c

 

Adakah kandungan kedua-dua vitamin ini sama?

Ya sama. 

Kedua-duanya mempunyai kandungan yang sama. Cuma Chewable Vita-C Plus (100mg) mempunyai pertambahan Rose Hips Powder (juga salah satu sumber vitamin C yang hebat).

Ia juga dikatakan sebagai ‘stomach tonic’ kerana ia membantu mengubati ulser perut, diarrhea, sembelit dan sebagainya. Selain daripada itu ia turut bertindak terhadap kolesterol, diabetis, tekanan darah tinggi dan sebagainya.

Bezanya untuk Sustained Release Vita-C Plus (500mg) ia mempunyai teknologi pelepasan secara berperingkat . Di mana ia melepaskan 100mg setiap 1 jam selama 5 jam tanpa henti!

Bersifat larut air maka, sesiapa yang consume vita c dinasihatkan minum air secukupnya sekurang-kurangnya 2 hingga 3 liter sehari.

Untuk Chewable Vita-C Plus (100mg) ia adalah chewable, maka ia boleh dikunyah dan dihisap seperti gula-gula. Malah ada pendaat yang mengatakan, vitamin C yang dikunyah mampu untuk diserap dengan lebih baik oleh badan kita.

 

Apa itu Citrus Bioflavonoids


Bioflavonoids adalah pigmen tumbuhan-tumbuhan yang dijumpai banyak di dalam buah-buahan sitrus. Ia membantu dalam penyerapan vitamin C sepenuhnya dan juga memelihara vitamin C itu sendiri daripada teroksida.

Dan di dalam Vitamin C Shaklee kedua-duanya mempunyai Citrus Bioflavonoids Complex daripada lemon, orange, grapefruit. Wow kan!

 

Kepentingan Vitamin C kepada Tubuh

Adakah anda tahu kepentingan Vitamin C kepada tubuh manusia?

 

1. Meningkatkan Sistem Imun Tubuh

Membantu membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, mempertingkatkan alergi hidung dan kulit, asthma. Juga memendekkan waktu pemulihan dan mengurangkan simptom flu dan selsema.

2. Membentuk Kolagen

Merangsang pembentukan kolagen dalam tubuh. Badan kita menghasilkan kolagen, cuma semakin usia meningkat, penghasilan kolagen semakin berkurang. Kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. Kolagen menghalang otot menjadi lembik, juga menghalang kedutan. Dengan kolagen otot dan kulit kekal anjal.

3. Memperbaiki Masalah Pendarahan

Kekurangan Vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam dikulit, pemulihan kecederaan yang lambat, kulit kering, ruam dan kulit kasar. Masalah pendarahan yang lebih teruk pula termasuk pendarahan dalaman, hidung berdarah, pendarahan serebral dan skurvi.

4. Memerangi Kanser

Vitamin C merupakan salah satu anti-oksida yang berkuasa, yang mampu meningkatkan interferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel-sel kanser. Vitamin C juga membantu membuang kimia berbahaya dari tubuh kita dengan berkesan. Ia juga mampu melawan radikal bebas sebelum ia menyerang sel-sel kita.

5. Mencantikkan Kulit

Pengambilan Vitamin C setiap hari membantu mencerahkan kulit, melambatkan penuaan, dan menyekat pembentukan pigmen. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat.


6. Memperbaiki Insomnia

Ia memperbaiki masalah insomnia (sukar tidur malam), stres, dan masalah berkaitan mental seperti keresahan.


7. Mengekalkan Kolesterol Sihat

Ianya mampu mengurangkan kolesterol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghindarkan arteriosclerosis dan thrombus. 

 

Siapa perlu ambil suplemen Vitamin C?

Saya cadangkan semua yang mementingkan kesihatan perlu mengamalkan pengambilan vitamin C dalam diet, terutama buat mereka yang:

 1. Mudah jatuh sakit akibat rendah imun sistem
 2. Mudah selsema, bersin dan batuk akibat alahan seperti habuk & sejuk
 3. Perokok
 4. Yang alami masalah kulit seperti kulit kasar, jerawat, jeragat
 5. Yang selalu aktif kegiatan luar
 6. Yang inginkan kulit yang sihat & flawless 🙂
 7. Yang mementingkan kesihatan!

 

Jom order Vitamin C anda sekarang!

1) Sustained Release Vita-C Plus (500mg) – RM92.50 (180 biji)

2) Chewable Vita-C Plus (100mg) – RM37.50 (90 biji)

 

 • Masitah (SID: 869624)
 • SMS WhatsApp 019-2318050
 • Email me.masitah@gmail.com
 • PM FB ibu.fatihahsakinah
 • Like fanpage VitaminPilihanIbu

Saya bantu anda sebaiknya, insyaa Allah!

 

 

 

Sharing is CaringShare on Facebook2Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *