KAWAL JUNK FOOD DI RUMAH


amalan sihat, Teladan, turunkan berat / Monday, February 26th, 2018
Sharing is CaringShare on Facebook1Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Susah tak? Pasti dengan cabaran. Memang ada hari, terlepas juga kan.

Berikut antara langkah-langkah yang boleh dilakukan untuk kawal junk food di rumah.

KAWAL JUNK FOOD DI RUMAH

1. Jangan beli

Ini tips paling mudah. Toksah bawa pergi shopping, so tak delah mereka boleh meminta-minta. Bak kata seorang kawan, “I isi petrol kereta masa anak-anak dah tidoq, junk food tiada, jimat pun jimat”

2. Beli buah-buahan sebagai ganti

Memanglah anggur seedless mahal sikit, udahnya sekali hadap boleh habis. Tapi sekurang-kurangnya hati tak sakit sebab makanan berkhasiatkan. Buah-buahan lain pun boleh, tadi sekadar contoh. Anak-anak akak selain anggur suka juga any type of melon.

3. Rajin-rajin ke dapur

Buat cekodok ke, goreng pisang ke, bila lapar suakan home made food, instead of junk food (untunglah akak opahnya rajin ke dapur)

4. Membebel banyak sikit

Bila anak mula nak minta membebel lah non-stop ๐Ÿ˜Ž so depa ada takut sikit bila nak minta junk food, nanti mak dah buka stesen radio tak berbayar, payah pula nak stop ๐Ÿ˜„

5. Cuba hingga Jaya

Walaupun kadang-kadang nak sekat junk food tak 100% berjaya, tapi ada juga sekatan di situ. Tak sewenangnya anak boleh makan terutamanya gula-gula dan cekedis yang banyak perasa tu.

Pada pemerhatian Kak Mas, anak-anak bila makan junk food (certain type) jadi hyper dan cepat mengamuk. So Kak Mas tahu memang side effect junk food sangat tak bagus. Yelah, makan buah/sayuran tak pula jadi lagu tu pula perangainya.

Bagaimana anda hadkan junk food di rumah? Mind to share dengan pembaca sekalian?

Boleh kongsikan di ruang komen ya!

Kalau berminat nak dapatkan suplemen Shaklee buat kanak-kanak, boleh hubungi Kak Mas seperti di bawah.

Suplemen kanak-kanak Shaklee termasuk Mealshake & VitaLea for Children๐Ÿ˜Š

#tsunamishaklee
#ohsem22
#diariemak

Sharing is CaringShare on Facebook1Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *