Keguguran – Memahami Proses D&C


keguguran / Saturday, May 24th, 2014
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Apakah itu Proses D&C

D&C atau dilation and curettage, adalah operasi pembedahan di mana doktor mengembangkan serviks anda dan rahim dikosongkan  dengan mengikis lapisan rahim secara perlahan-lahan.

Walaupun D&C digunakan sebagai istilah umum untuk rawatan pembedahan/pembersihan keguguran, pada trimester pertama, prosedur D&A  ( dilation & aspiration), bermakna doktor menggunakan “sedutan kuret” yakni “curettage suction” dan bukannya kuret tajam atau “sharp currettage” untuk mengosongkan rahim.

suction curette

Mengapa D & C Digunakan untuk Rawatan Keguguran

 

curette

Kadang-kadang D & C perlu dari segi perubatan . Jika seorang wanita mengalami pendarahan yang luar biasa berat sebagai komplikasi keguguran, D & C juga boleh menyelamatkan nyawa kerana ia membantu memberhentikan darah dan mengelakkan jangkitan.

Dalam kes lain , D & C boleh digunakan jika doktor merasakan keguguran tidak mungkin terjadi secara semulajadi. Atau keguguran secara semulajadi telah berlaku, tetapi tidak semua tisu janin berjaya luruh keseluruhannya.

Dalam kes-kes lain, masih ada wanita meminta D & C kerana mereka lebih suka untuk mendapatkan D&C berbanding  menunggu lebih lama keguguruan secara semulajadi.

Manfaat D & C:

Wanita yang memilih D & C mempunyai kadar yang lebih rendah dimasukkan ke hospital secara tidak terancang aripada wanita yang mempunyai keguguran semulajadi. Dari segi psikologi, D & C juga boleh mempunyai manfaat kerana ia berakhir lebih cepat. D & C juga menjadikan proses mengumpul sampel tisu lebih mudah dan boleh digunakan bagi pasangan yang mahu meneruskan ujian kromosom pada bayi .

 

Risiko D & C:

D & C membawa risiko kecil seperti kecederaan rahim, pangkal rahim lemah ( meningkatkan risiko kekurangan serviks kemudian hari), dan parut dalam rahim. Komplikasi yang jarang berlaku tetapi kadang-kadang boleh berlaku. Reaksi kepada ubat-ubatan anestesia adalah satu lagi risiko yang kecil.

D & C – Pilihan Peribadi Wanita

Sesetengah wanita berasa bahawa D & C adalah lebih traumatik daripada keguguran semulajadi; mereka boleh memilih untuk membiarkan keguguran semulajadi dan mengelakkan prosedur invasif. Kebanyakan doktor akan menghormati kehendak wanita itu dalam kes-kes di mana keguguran semula jadi tidak menimbulkan risiko kepada kesihatan wanita.

Persediaan untuk D & C

D & C boleh dilakukan sama ada di hospital atau pejabat doktor . Anda perlu mendaftar masuk dan biasanya menjalani beberapa ujian presurgical rutin. Anda mungkin akan diminta untuk mengelakkan makan dan minum untuk tempoh masa sebelum prosedur.

Pengalaman D & C

Pengalaman D & C bergantung kepada jenis anestesia. Tatacara fizikal adalah seperti pemeriksaan pelvik. Spekulum A dimasukkan ke dalam faraj, yang mana anestesia telah pun diberikan, dan serviks itu diluaskan untuk prosedur D&C. Anda mungkin merasa kekejangan yang sederhana atau teruk semasa prosedur. Jika doktor anda menggunakan anestesia am atau anestesia tempatan dengan ubat pelali, anda hanya boleh bangun selepas itu tanpa apa-apa memori prosedur. (Ramai wanita lebih suka pilihan ini. )

Pemulihan Selepas D & C

Pemulihan fizikal sepatutnya adalah pantas. Kebanyakan wanita boleh kembali bekerja selepas satu atau dua hari. Doktor boleh menetapkan ubat sakit yang diperlukan untuk pemulihan. Anda mungkin mempunyai pendarahan faraj dan kekejangan selama beberapa hari , tetapi ia tidak seharusnya menjadi teruk atau berat. Hubungi doktor jika anda mempunyai pendarahan berat atau kekejangan yang teruk, atau jika anda mempunyai tanda-tanda jangkitan. Doktor anda mungkin akan memberi nasihat seperti mengelakkan tampon dan hubungan seks selama satu hingga dua minggu.

Kebanyakan wanita akan menyambung semula tempoh haid yang normal dalam masa enam hingga lapan minggu selepas D & C, bergantung kepada tempoh keguguran itu berlaku yakni trimester pertama, kedua atau ketiga. Doktor anda mungkin menasihatkan menunggu 1-2 kitaran haid untuk memulakan cuba untuk hamil.

sumber

 

Suplemen Pemulihan Selepas D&C

Selepas D&C atau A&C, kebiasaan wanita akan mengalami pening, loya dan muntah. Ini kerana akibat anestasia dan juga akibat kehilangan darah semasa prosedur tersebut. Suplemen yang dicadangkan adalah seperti Set Kesihatan Optimum iaitu:

  • Multivitamin Vitalea – yang membekalkan 28 vitamin dan mineral yang diperlukan badan untuk pemulihan
  • B Complex – yang membantu penghasilan darah merah (homoglobin) serta membantu tukar tenaga kepada gula dan proses pemulihan lain, serta membantu menstabilkan emosi
  • Vita-C 500mg – bantu pemulihan, pulih luka dalaman dan meningkatkan imun sistem bagi elak jangkitan kuman

Tambahan Zinc Complex jika wanita tersebut mengalami luka dalamam seperti luka pada dinding rahim. Zink membantu mempercepat pembaikan luka, sama ada dalaman atau luaran. Zink juga merupakan salah satu komponen wajib dalam Set Berpantang.

Sokongan ahli keluarga amat penting sama ada secara fizikal dan mental. Usah kecewa, Allah mengatur yang lebih baik buat wanita tanpa pengetahuannya.

 

Sebarang tempahan dan pertanyaan, hubungi saya :

  • Masitah (SID: 869624)
  • SMS WhatsApp 0192318050
  • Email me.masitah@gmail.com
  • PM FB ibu.fatihahsakinah
  • Like fanpage VitaminPilihanIbu

I am happy to serve you all!

 

 

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *