Kepentingan Minyak Ikan Untuk Kanak-Kanak


Anak Bijak, minyak ikan / Monday, June 2nd, 2014
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Semasa kecil, ayah saya memang membekalkan minyak ikan kepada anak2 beliau. Seingat saya, sejak tadika saya sudah mula mengamalkan pengambilan minyak ikan setiap pagi.

Disebabkan usia masih kecil, tak pernah lak pulak nak tanya kenapa kena makan minyak ikan. Ibu sudah suap, telan ajalah kan 🙂 Bila sudah besar dan mempunyai anak sendiri, barulah saya tahu kebaikan minyak ikan buat anak2. Malah saya sangat berterima kasih dan kagum dengan inisiatif ibu ayah saya terhadap perkembangan anak2 nya.

minyak ikan

Kepentingan Minyak Ikan Untuk Kanak-Kanak

 

Minyak ikan mengandungi asid lemak Omega-3 (khususnya DHA dan EPA). Pakar-pakar percaya Omega-3 adalah penting untuk otak anak-anak dan perkembangan mata. Ikan air sejuk – juga dirujuk sebagai ikan lemak – mengandungi jumlah tertinggi omega-3.

Secara umum,  anak-anak boleh mendapatkan nutrien Omega-3 daripada makanan – contohnya ikan laut dalam. Tetapi kemungkinan besar anak-anak tidak cukup makan ikan untuk memberi mereka dos Omega-3 yang cukup, lebih2 lagi jika ibu bapa sangat berhati2 dalam pemilihan ikan yang bebas merkuri.
kepentingan omega 3

Sumber makanan Kaya Omega-3

Sumber ikan yang mempunyai Omega-3 termasuk kepingan ikan dan tuna yang ditinkan kerana ia rendah merkuri tetapi bukan sumber Omega-3 yang baik.

Anda mungkin pernah mendengar bahawa flaxseed adalah sumber Omega-3 yang baik, tetapi makanan berunsurkan tumbuhan mengandungi hanya asid lemak ALA, yang belum terbukti memberikan manfaat kesihatan sepertimana DHA dan EPA.

Banyak makanan – seperti telur, susu, minuman soya, jus, yogurt, roti, bijirin, dan marjerin – kini diperkaya dengan Omega-3. Sesetengah tidak mengandungi banyak DHA atau EPA tetapi jumlah amat sedikit. Carilah produk yang mengandungi sekurang-kurangnya 50 miligram DHA setiap hidangan.

Makanan tambahan minyak ikan boleh menjadi cara yang lebih mudah untuk memastikan anak-anak anda mendapatkan dos DHA dan EPA yang mencukupi .

Omega Guard Shaklee – Minyak Ikan Terbaik buat Kanak-Kanak

Shaklee OmegaGuardTM merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan.  Satu hidangan OmegaGuardTM menyediakan 1000mg asid lemak Omega 3  termasuk DHA dan EPA.

DHA dan EPA dipercayai mampu:
  • mengurangkan keradangan,
  • menggalakkan fungsi otak,
  • sistem saraf dan
  • fungsi mata
omega guard minda kanak2

Ibu bapa yang bertanggungjawab terhadap pemakanan sihat anak2 !!

Hubungi saya :

  • Masitah (SID: 869624)
  • SMS WhatsApp 0192318050
  • Email me.masitah@gmail.com
  • PM FB ibu.fatihahsakinah
  • Like fanpage VitaminPilihanIbu

I am happy to serve you all!

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

One Reply to “Kepentingan Minyak Ikan Untuk Kanak-Kanak”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *