Kepentingan Zink buat Lelaki – Lelaki yang Peduli


kesuburan lelaki, rambut gugur, zinc / Thursday, May 15th, 2014
Sharing is CaringShare on Facebook17Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Amat jarang lelaki amibil peduli tentang kepentingan zink buat mereka. Jika mereka baca artikel ini, pasti LELAKI lebih ambil peduli 🙂

Kepentingan Zink buat Lelaki

lelaki

1. Meningkatkan Kesihatan Seksual dan Testosteron

Zink adalah penting untuk pengeluaran sperma, dan kebanyakan lelaki boleh menyalahkan kekurangan zink terhadap jumlah air mani yang sikit dan tahap testosteron pada bekalan zink rendah. Malah, setiap ejakulasi boleh menggunkan sehingga 5 miligram zink, atau hampir separuh daripada keperluan zink harian manusia. Jadi jika anda SANG LELAKI sedang bersiap sedia untuk memulakan sebuah keluarga, sedikit zink tambahan boleh membantu meningkatkan kesuburan anda.

Ahli-ahli sains di Wayne State University School of Medicine in Michigan menyiasat kesan zink pada tahap testosteron pada lelaki antara 20 dan 80 tahun. Kajian ini mendedahkan bahawa orang-orang muda yang pengambilan zink secara sedikit selama 20 minggu mengalami penurunan testosteron, manakala lelaki tua yang rendah zink mengambil makanan tambahan zink untuk enam bulan mengalami peningkatan dalam pengeluaran testosteron.

Menarik kan?

2. Kecergasan atau Mobiliti Sperma

Mobiliti Sperma merujuk kepada kekuatan dan ketahanan sel sperma untuk berenang ke arah telur dan melakukan persenyawaan. Dan mobiliti sperma yang rendah adalah salah satu punca utama ketidaksuburan di kalangan lelaki.

Mobiliti sperma diukur secara berbeza daripada jumlah sperma. Daripada jumlah bilangan, Mobiliti sperma mencerminkan peratusan sperma yang bergerak ke hadapan. Jika anda mempunyai kiraan Mobiliti sperma di bawah 50 peratus, antara petanda anda kekurangan nutrient zink.

3. Mengurangkan Risiko Kanser Prostat

Zink memainkan peranan yang penting dalam mengekalkan dan meningkatkan kesihatan prostat. Baru-baru ini, ahli-ahli sains di Universiti Johns Hopkins dan Perkhidmatan Penyelidikan Pertanian (cabang penyelidikan di Jabatan Pertanian Amerika Syarikat) mendapati bahawa tisu kanser prostat mengandungi kekurangan zink yang ketara daripada tisu organ yang sihat. Walaupun zink terdapat dalam setiap organ, tisu dan sel dalam tubuh manusia, dalam lelaki, prostat mempunyai zink lebih daripada mana-mana tisu lain kecuali tulang

Apabila lelaki semakin tua, mereka cenderung untuk kurang bersenam dan diet mereka berubah juga. Lelaki yang tidak mempunyai simpanan zink dalam diet mereka cenderung mempunyai risiko pembesaran prostat yang lebih tinggi (benign prostatic hyperplasia, atau BPH) dan prostatis (radang prostat). Mereka juga mempunyai kadar kanser prostat yang lebih tinggi.

4. Mengurangkan Gejala Selsema

Sering selsema dan bersin? Ada beberapa bukti bahawa zink boleh membantu mengurangkan tempoh selesema atau mengurangkan gejala selsema.

Bagaimanakah zink untuk menghentikan selesema?  Zink masuk ke dalam bahagian-bahagian badan di mana serangan virus, membuat gejala kurang teruk.

5. Membantu Masalah Jerawat

Zink boleh membantu untuk merawat dan mencegah jerawat. Malah, beberapa bentuk jerawat mungkin disebabkan oleh kekurangan zink. Sama ada ia diambil sebagai makanan tambahan atau digunakan dalam salap topikal dalam bentuk gluconate zink atau zink sulfat, zink boleh membantu jerawat sembuh lebih cepat, mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh jerawat dan membantu mengawal aktiviti kelenjar minyak kulit yang disebabkan oleh perubahan hormon.

Zink memainkan peranan penting dalam kesihatan kulit secara keseluruhan, dan ia juga boleh merawat ekzema, psoriasis, kelemumur, sun burn dan bisul. Ia juga membantu luka kulit cepat sembuh.

6. Boleh Mencegah atau Rawat Botak

Makanan tambahan zink boleh membantu melindungi daripada kehilangan rambut di kalangan lelaki yang tidak makan diet yang seimbang. Dos yang disyorkan untuk keguguran rambut adalah 50 hingga 100 miligram sehari. Zink boleh menggalakkan pertumbuhan rambut dengan meningkatkan fungsi sistem imun [sumber: HolisticOnline]. Tidak mendapat cukup zink boleh membawa kepada keguguran rambut secara tiba-tiba [sumber: Flynn].

7. Ketagihan Alkohol

Kajian menunjukkan bahawa tahap zink rendah di kalangan orang dewasa boleh dikaitkan dengan ketagihan alkohol yang menyebabkan kerosakan hati [sumber: Kang].

8. Tingkatkan Sistem Imun

Zink bukan sahaja meningkatkan pengeluaran sel-sel darah putih yang melawan jangkitan, tetapi juga membantu mereka melawan secara lebih agresif. Ia juga meningkatkan sel-sel pembunuh yang melawan kanser dan membantu sel-sel putih melepaskan lebih antibodi. Zink meningkatkan jumlah sel-sel T yang melawan jangkitan, terutamanya orang tua yang sering kekurangan zink dan yang mana sistem imun boleh melemahkan dengan pertambahan usia [sumber: NIH].

9. Zink dan Tiroid

Zink merupakan mineral penting yang membantu menghasilkan hormon tiroid (TRH) yang memberi signal dalam otak anda untuk membuat hormon perangsang tiroid (TSH). Pada lelaki, kegagalan fungsi ini juga menghasilkan tahap testosteron yang rendah.

10. Zink dan Pemulihan Sel

Perbuatan bersenam – dari latihan berat ke tugasan harian seperti memotong rumput – meletakkan otot kita di bawah tekanan. Apabila kita menggunakannya, kecederaan otot boleh berlaku. Ketika berehat, otot kita tumbuh semula dan menajdi kuat. Zink merupakan komponen penting dalam proses ini, menyediakan struktur yang betul kepada protein dan sel-sel untuk proses pemulihan otot yang berulang ini.

 

Ingin tahu lebih lanjut? Jangan segan silu untuk hubungi saya :)

  • Masitah (SID: 869624)
  • SMS WhatsApp 0192318050
  • Email me.masitah@gmail.com
  • PM FB ibu.fatihahsakinah
  • Like fanpage VitaminPilihanIbu

I am happy to serve you all!

Sharing is CaringShare on Facebook17Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *