Kolesterol Tinggi dan Bahaya Kolesterol Tinggi


jantung, jantung sihat, kolestrol tinggi, minyak ikan, omega guard, Phytocol-ST Shaklee, Shaklee / Monday, February 5th, 2018
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Assalamualaikum & Selamat Petang,

Petang ini Kak Mas nak bercerita sikit tentang kolesterol dan bahaya tinggi kolesterol pada tubuh kita.

 

Apakah itu kolesterol?


Kolesterol adalah sejenis lemak (lipid) dalam darah. Sel badan memerlukan kolesterol, dan tubuh badan kita juga menghasilkan kolesterol yang tubuh kita perlukan. Tetapi kita juga mendapat kolesterol daripada makanan yang kita makan.

Sekiranya kita mempunyai terlalu banyak kolesterol di dalam tubuh badan kita, ia mula menumpuk dan terhimpun di dalam arteri kita. Arteri adalah saluran darah yang membawa darah dari jantung. Ini dipanggil pengerasan arteri, atau atherosclerosis .
 
Atherosclerosis merupakan titik permulaan bagi masalah jantung dan aliran darah. . Pembentukan plak kolesterol di dinding salur darah boleh menyempitkan arteri dan menjadikannya lebih sukar untuk darah mengalir melalui salur darah. Pembentukan juga boleh membawa kepada pembekuan darah berbahaya dan keradangan yang boleh menyebabkan serangan jantung dan strok.
 
 

Kenali Jenis Kolesterol

Adakah semua kolesterol tidak baik (jahat)? Tentunya tidak. Terdapat 2 jenis kolesterol iaitu:

 • LDL adalah “kolesterol jahat”. LDL membawa masuk kolesterol ke dalam salur darah, dan apabila terlalu banyak, kolesterol akan menumpuk di salur dinding darah dan menyempitkan salur darah.
 • HDL adalah “kolesterol baik”. HDL membawa keluar kolesterol yang berlebihan dalam salur darah, membantu “meng-clearkan” salur darah daripada kolesterol berlebihan.

Image result for LDL Cholesterol

Image result for hdl

 

 

Mengapa pentingnya mengetahui tahap kolesterol dalam badan?

Tahap kolesterol boleh membantu doktor mengetahui jika kita berisiko mengalami serangan jantung atau strok. Tetapi bacaan kolesterol juga digabungkan bersama bacaan berikut bagi menentukan sama ada kita berisiko atau tidak:

 • Tekanan darah
 • Diabetes
 • Umur, jantina, dan kaum
 • Sama ada merokok atau tidak


Apa yang mempengaruhi tahap kolesterol?


Banyak perkara boleh mempengaruhi tahap kolesterol, termasuk:

 • Makanan yang dimakan. Makan terlalu lemak tepu, lemak trans, dan kolesterol boleh meningkatkan kolesterol anda.
 • Berat badan. Ini mungkin menurunkan kolesterol HDL (“baik”).
 • Tidak aktif. Tidak bersenam boleh menurunkan kolesterol HDL (“baik”).
 • Umur. Kolesterol mula meningkat selepas umur 20 tahun.
 • Sejarah keluarga. Sekiranya ahli keluarga mempunyai atau mempunyai kolesterol tinggi, anda mungkin juga mempunyainya.

 

Bahaya Kolesterol Tinggi

Sepertimana yang kita tahu, tinggi kolesterol boleh menyebabkan penumpukan plak kolesterol di dinding salur darah, seterusnya boleh menyebabkan penyumbatan (darah gagal bawa oksigen ke tubuh). Apabila oksigen gagal di hantar ke jantung, serangan jantung boleh berlaku. Jika berlaku di otak, strok boleh berlaku. Kedua-duanya boleh membawa MAUT.

 

Bagaimana Mengurangkan Risiko Serangan Jantung dan Strok?

Tukar gaya hidup. Walaupun sukar, tapi kena buat. Perubahan gaya hidup yang sihat dapat membantu mengurangkan risiko bagi semua orang. Antara gaya hidup yang sihat termasuk:

 • Makan makanan yang sihat, banyakkan makan buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin, ikan, dan makanan tenusu rendah lemak atau nonfat.
 • Mengamalkan senaman dengan konsisten, paling kurang di hujung minggu
 • Kurangkan berat badan, atau dapatkan ideal weight
 • Tidak merokok.

Image result for food high cholesterol

Contoh: Makanan Tinggi Kolesterol

 

Vitamin yang Menyokong Kolesterol Sihat

Shaklee menawarkan vitamin dan suplemen yang membantu mendapatkan kadar kolesterol yang sihat.

 1. Phytocol-ST
 2. Omega Guard

 

1) PHYTOCOL-ST

 • KKLIU 0592/2017
 • MAL13045016NC

PHYTOCOL-ST diperbuat daripada Fitosterol yang menggabungkan sterol dan stanol. Sehidangan Phytocol-ST (2 tablet) membekalkan 2,000mg sterol dan stanol tumbuhan setiap hari.

Sterol dan stanol tumbuhan adalah sebatian semula jadi yang ditemui dalam tumbuhan, buah, sayur dan bijian. Kajian menunjukkan bahawa apabila sterol dan stanol ditambah kepada pemakanan sihat, ia boleh memberi manfaat kepada kesihatan. Oleh kerana ia mempunyai struktur yang serupa dengan kolesterol, mereka akan bersaing untuk penyerapan kolesterol.

2) OMEGA GUARD

 • KKLIU 0588/2017
 • MAL12015013NC

OMEGA GUARD diperbuat daripada minyak ikan berkepekatan tinggi, daripada ikan-ikan kecil di laut dalam. Omega Guard membekalkan spektrum lengkap asid lemak omega-3 dengan ketulenan tinggi. Asid lemak omega-3 adalah nutrien yang diperlukan untuk badan yang kuat dan sihat. Tubuh kita tidak mampu menghasilkan Omega-3 sendiri, maka kita perlukannya daripada pemakanan. Dua jenis utama adalah asid lemak omega-3 ialah EPA dan DHA, yang sangat penting untuk kesihatan manusia.

Omega-3 dapat mengurangkan keradangan. Keradangan boleh merosakkan saluran darah dan menyebabkan penyakit jantung.

EPA & DHA telah terbukti melalui penyelidikan dapat memberikan manfaat berikut – yang mana semuanya boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung:

 • Membantu mengekalkan paras trigliserida (kolesterol) dan tekanan darah.
 • Meningkatkan pengaliran darah.
 • Mengekalkan degupan jantung yang sihat.

Setiap kapsul Omega Guard menyediakan: Omega-3: 333 mg, iaitu EPA 182 mg & DHA 120 mg

Vitamin lain untuk kesihatan jantung termasuk Garlic Complex dan Vivix juga! Kak Mas akan kongsikan pada entry yang seterusnya.

 

Untuk belian online, klik imej berikut.

 

 

Atau boleh berhubung seperti berikut:

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *