Kurus – Makanan yang Membakar Kalori lebih Cepat


diet sihat, gemuk, kurus / Friday, November 14th, 2014
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Makanan yang Membakar Kalori

 

Cara badan memproses dan mencerna makanan tertentu boleh memberi kesan kepada kadar metabolisme anda. Sesetengah makanan diuraikan lebih sukar berbanding yang lain. Makanan yang mengandungi protein atau serat lebih sukar dicerna oleh badan, oleh itu tubuh membakar lebih banyak kalori.

Tetapi makanan yang mengandungi jumlah lemak dan gula yang tinggi menurunkan kadar metabolisme kerana mereka mudah dicerna. Makan campuran yang betul akan membantu untuk meningkatkan metabolisme anda dan membantu anda mengurangkan berat badan.

 

Makanan yang Membakar Kalori lebih Cepat

 1) Air

Air yang tidak mencukupi boleh menyebabkan hati bekerja lebih keras, kerana terpaksa melakukan kerja buah pinggang.

Hal ini menghalang hati daripada menjadi produktif pada fungsi yang sepatutnya— iaitu menukar lemak yang tersimpan untuk menjadi tenaga dan membakar kalori. Minum air yang cukup  membantu menjaga hati supaya ia brefungsi dengan cekap supaya ia terus boleh menukar lemak yang disimpan kepada tenaga.

 

2) Protein

Makan makanan protein tinggi membuat badan bekerja lebih keras  >> maka menggunakan lebih banyak tenaga mencerna dan menyerap nutrien daripada makanan ini. Ini bermakna badan anda sebenarnya membakar lebih banyak kalori untuk memproses protein. Sumber protein yang baik adalah daging merah tanpa lemak, ikan dan kerang, ayam belanda dan ayam, kacang seperti kacang tanah atau badam.

 

3) High Fiber atau Tinggi Serat

Serat adalah karbohidrat yang tidak hadam. Makanan yang mengandungi kuantiti serat yang tinggi membuat proses pencernaan lebih sukar. Sama seperti protein, lebih sukar dicernakan lebih banyak kalori yang anda bakar. Makan makanan tinggi serat seperti bijirin penuh, kekacang, oatmeal dan saderi.

Selain itu, serat memberikan anda rasa kenyang menyebabkan saluran usus menghantar isyarat kepada otak untuk melepaskan lebih banyak Leptin.

 

high fiber food

4) Buah-buahan dan sayur-sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber yang tinggi serat. Seperti brokoli, bayam, kubis, tomato, avokado, limau gedang, beri biru, oren, strawberi dan raspberi.

 

5) Lemak Asid Omega-3

Asid Lemak Omega-3 membantu untuk mengawal selia tahap Leptin dalam sistem badan. Leptin penting kepada kadar metabolisme kerana ia mempengaruhi bagaimana lemak dibakar dan disimpan. Omega-3 membantu tubuh menjadi lebih Leptin Sensitive, maka lebih banyak kalori dibakar.

 

6) Kalsium

Makan makanan yang kaya dengan kalsium seperti produk tenusu rendah lemak akan membantu untuk mengekalkan metabolisme anda di landasan yang betul. Diet rendah kalsium menyebabkan badan anda ke mod lapar >> badan memelihara sel-sel lemak untuk self-preservation.

Menambah kalsium dalam diet memberikan signal kepada tubuh untuk melepaskan sel-sel lemak. Sumber kalsium yang baik adalah yogurt rendah lemak, susu rendah lemak, keju dan keju lembut.

 

 

CINCH Inch Loss Plan

 • Tinggi protein
 • Rendah kalori
 • Dilengkapi dengan Leucine (membina dan memelihara otot)
 • Dilengkapi dengan Multivitamin
 • Memberi tenaga dan rasa kenyang berpanjangan >> rembesan hormon Leptin tinggi
 • Omega-3 membantu kesan radang yang mengganggu komunikasi hormon Leptin
 • Rendah hormon Leptin >> mod lapar >> metabolisme rendah

cinch plan

 

Sebarang pertanyaan, hubungi saya:

 • Masitah (SID: 869624)
 • SMS WhatsApp 019.231.8050
 • Email me.masitah@gmail.com
 • PM FB ibu.fatihahsakinah
 • Like fanpage VitaminPilihanIbu

Insyaa Allah saya membantu anda sebaiknya.

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

One Reply to “Kurus – Makanan yang Membakar Kalori lebih Cepat”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *