Manfaat Ajaib Omega-3 terhadap Kolestrol Tinggi


minyak ikan, sakit jantung / Wednesday, June 4th, 2014
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Bukti klinikal yang kuat menyokong asid lemak Omega-3 memberi manfaat untuk penyakit jantung dan masalah yang menyumbang kepada penyakit jantung, tetapi asid lemak Omega-3 juga membantu untuk masalah kolestrol tinggi.

 

Manfaat Ajaib Omega-3 terhadap Kolestrol Tinggi

jantung-koroner

Orang yang mengikuti diet gaya Mediterranean cenderung mempunyai kolesterol HDL atau ‘kolestrol baik’ yang lebih tinggi yang membantu meningkatkan kesihatan jantung.

Diet Mediterranean merupakan diet yang lebih sihat kerana pengambilan asid omega-3 dan omega-6 yang seimbang. Banyak kajian telah menunjukkan bahawa orang-orang yang mengikuti diet Mediterranean kurang cenderung untuk mendapat penyakit jantung.

Diet Mediterranean menekankan makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3, termasuk bijirin penuh, buah-buahan segar dan sayur-sayuran, ikan, minyak zaitun, bawang putih, dan juga penggunaan arak sederhana. Bagi orang Islam, arak boleh digantikan dengan pengambilan Vivix!

Orang Eskimo yang mendapat jumlah asid lemak omega-3 yang tinggi kerana banyak makan ikan, juga mempunyai kolesterol HDL (kolesterol baik) yang tinggi dan tahap trigliserida (lemak dalam darah) yang rendah.

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa suplemen minyak ikan yang kaya dengan asid lemak Omega-3 membantu mengurangkan tahap trigliserida (kandungan lemak dalam darah).

Malah walnut (yang kaya dengan asid alfa linolenik atau ANA, yang menukarkan kepada omega-3 dalam badan) telah dilaporkan membantu menurunkan jumlah kolesterol jahat dan trigliserida yang lebih rendah pada orang yang mempunyai kadar kolesterol tinggi.

 

Banyak sangat manfaat yang bakal diperoleh apabila kita mengamalkan pengambilan minyak ikan yang kaya EPA dan DHA setiap hari. Atau boleh juga mengamalkan diet Mediterranean atau Eskimo juga 🙂

 

Bagaimana Memilih Minyak Ikan Terbaik?

  1. Pilih minyak ikan yang selamat, bebas daripada logam berat seperti merkuri, kadmium serta lead
  2. Pilih yang menepati piawaian, malah terbaik mempunyai pharmaceutical gred
  3. Pilih yang tinggi DHA dan EPA dalam setiap kapsul, bukan hanya LEMAK IKAN

Pilhan saya? Semestinya Omega Guard daripada Shaklee !!

 

omega-guard-farmaseutikal

 

 

Hubungi saya,

  • Masitah (SID: 869624)
  • SMS WhatsApp 0192318050
  • Email me.masitah@gmail.com
  • PM FB ibu.fatihahsakinah
  • Like fanpage VitaminPilihanIbu

I am happy to serve you all!

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *