Mengapa Vitamin E Shaklee Berkesan

Sharing is CaringShare on Facebook3Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 Assalamualaikum buat anda, semua sihat gembira selalu hendaknya.

Hari ini saya ingin kongsikan beberapa perkara yang orang tak tahu, mengapa Vitamin E Shaklee selalu berkesan dan lebih baik daripada yang lain dalam fungsinya sebagai anti-oksida. Ia terletak kepada 3 perkara utama:

  • D-alfa tokoferol 
  • Selenium
  • Grape Seed

 

Vitamin E adalah vitamin larut lemak dan antioksidan.

Vitamin E adalah vitamin larut lemak dan antioksidan. Ini bermakna ia diserap oleh lemak atau lipid dalam sel-sel anda. Sebab itu Vitamin E dikenali sebagai vitamin antioksidan “fat-loving”.

Vitamin E Shaklee diperbuat dari:

  • Minyak kacang soya
  • Minyak biji gandum yang kaya dengan vitamin E
  • Mengandungi 10 mg SELENIUM semulajadi yang membantu tubuh kita menyerap Vitamin E dengan lebih baik.
  • Yang terbaru, GRAPE SEED EXTRACT.

 

Bagaimana  mengenalpasti samada Vitamin E tu semulajadi atau sintetik?  

Ada beberapa cara untuk mengenal antara vitamin sintetik atau vitamin semulajadi. Satu kajian di bawah lampu polarized dibuat. Jika cahaya dipancar pada vitamin asli, akan sentiasa membengkok ke kanan yang mana biasa kita akan jumpa vitamin asli akan tertulis ‘d’ (representing dextro means right).

Manakala jika cahaya yang sama dipancarkan, akan terbahagi kepada 2, ke kiri dan ke kanan jika vitamin itu adalah sintetik. Sebab itulah vitamin sintetik biasanya tertulis ‘dl’ (sintetik) kerana ianya separuh ‘dextro’ (right) dan separuh ‘levo’ (left).

Cuba tengok vitamin E shaklee ada tertulis ‘d’ kan maknanya ianya asli.

Kalau lihat pada gambar di atas, Vitamin E Shaklee adalah D-alfa tokoferol (semulajadi). Jika vitamin itu tertulis DL-alfa tokoferol bermakna ianya adalah sintetik.

 

SELENIUM

Selain semulajadi, antara kelebihan atau keistimewaan Vitamin E Shaklee berbanding jenama lain ialah ianya mengandungi selenium.   Apa sebenarnya fungsi Selenium? 

Selenium mempunyai 3 fungsi utama iaitu:

PERTAMA : Selenoprotein (Selenium + Protein)

Berikut adalah 7 perkara Selenoproteins lakukan untuk tubuh anda …

  1. Membantu dalam pengeluaran GluthathioneGluthathione adalah penting kerana ianya merupakan pertahanan antioksida semula jadi badan anda daripada radikal bebas.
  2. Melindungi sperma dari kerosakan oksidatif (radikal bebas).
  3. Berfungsi sebagai penciptaan semula beberapa antioksida termasuk Vitamin C.
  4. Selenium terlibat dengan thioredoxin, iaitu sangat berguna untuk individu yang mempunyai masalah gatal-gatal pada kulit tanpa mengetahui punca kegatalan tersebut.
  5. Membantu dalam peraturan hormon tiroid dengan bertindak sebagai “pengantara” antara 2 hormon tiroid iaitu menukarkan hormon T4 yang tidak aktif menjadi hormon T3 yang aktif.
  6. Berfungsi dalam penghasilan sperma (spermatogenesis)
  7. Berfungsi sebagai anti radang dan tindak balas imun.

 

KEDUA :Membantu dalam penciptaan Selenoprotein P.

  • Selenoprotein P membantu melindungi sel-sel badan yang membentuk saluran darah, jantung dan sistem peredaran darah.
  • Selenoprotein P berfungsi melawan radikal nitrogen iaitu sejenis radikal bebas yang menyerang sel-sel sistem peredaran darah.

KETIGA:  Disease Prevention

Selenium memberi signal kepada Cytokines iaitu sel penggera untuk sistem immuniti bekerja

** Get at least 55 mcg of selenium per day but no more than 400 mcg per day.

 

Apa lagi kelebihan Vitamin E Shaklee?

Vitamin E yang baru telah diformulasikan dengan “grape seed”. Ekstrak biji anggur mengandungi pelbagai khasiat kesihatan iaitu protien, lipid, karbohidrat dan polifenol. Kuasa antioksidan polifenol adalah 20 kali lebih baik dari vitamin E dan 50 kali lebih baik daripada vitamin C dalam erti kata lain minyak biji anggur ni amat berkesan mengatasi masalah kanser serta amat baik untuk awet muda dan untuk memelihara kecantikan.

Yang paling best, grape seed extract terbukti berkesan menguatkan sistem imun badan, menurunkan paras kolestrol, menghalang pembentukan darah beku, melegakan masalah berpunca daripada urat timbul ..

Sebenarnya ada banyak lagi nak cerita tentang GrapeSeed dan vitamin E Shaklee tapi panjang sangat, nanti pening pula. Apapun, ingat bahawa, Vitamin E Shaklee:

  • Semulajadi (d-alpha tocopherol)
  • Ada Selenium untuk keberkesanan optimum penyerapan vitamin E ke tubuh
  • Diperkaya dengan GrapeSeed yang kaya dengan agen anti oksida!

Hubungi saya sekarang!

  • Puan Masitah (ID: 869624)
  • SMS WhatsApp 019.2318050
  • Email me.masitah@gmail.com
  • Like fanpage VitaminPilihanIbu

I am happy to help you!

Sharing is CaringShare on Facebook3Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply