Nak Kurus – Bagaimana Tingkatkan Hormon Leptin dengan Mudah


cinch, diet sihat, gemuk, kurus / Friday, November 14th, 2014
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Nak Kurus – Bagaimana Tingkatkan Hormon Leptin dengan Mudah

 

Leptin adalah hormon yang membantu menguruskan tahap selera makan. Jika anda berasa letih atau jika anda ingin menurunkan sedikit berat badan, anda mungkin memerlukan lebih banyak Leptin dalam tubuh anda.

Leptin berfungsi memberitahu otak tentang berapa banyak lemak yang tersimpan dalam tubuh. Lemak tersimpan ini akan digunakan apabila tubuh tidak mendapat makanan. Dalam kes gemuk, komunikasi Leptin menjadi keliru, dan mengakibatkan Leptin Resistance. Ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan yang berterusan dan sukar dihilangkan.

 

leptin

 

Ringkasnya, kaitan peningkatan berat badan dan Leptin sama ada:

 • Rendahnya Leptin dalam Tubuh >> tingkatkan Leptin
 • Leptin yang keliru tentang simpanan lemak dalam badan, melaporkan secara tidak tepat kepada otak (Leptin Resistance) >> mengaktifkan mod lapar

Asid lemak Omega-3 membantu masalah Leptin Resistance dengan melawan keradangan molekul, jadi mengekalkan kadar Leptin sedia ada.

 

 Tingkatkan Hormon Leptin

 

1) Makan lebih banyak fiber/serat

Tingkatkan makanan serat harian dengan makan makanan tinggi serat seperti bijirin penuh, kekacang, oatmeal dan saderi. Serat memberikan anda rasa kenyang, menyebabkan saluran usus anda menghantar isyarat kepada otak untuk melepaskan lebih banyak Leptin.

 

2) Makan lebih banyak sayur dan buah

Banyakkan makan sayur dan buah. Buah-buahan dan sayur-sayuran tinggi serat dan air, dan rendah kalori, mengisyaratkan perut bahawa ia telah penuh >> bebaskan lebih Leptin.

Pilih buah-buahan dan sayur-sayuran bukan jus, kerana anda mengambil kandungan serat penuh mereka, dan membantu anda mengelakkan gula tambahan atau garam, yang biasanya ditambah kepada jus.

 

3) Tidur yang Cukup

Tidur yang cukup disyorkan 8 jam sehari jika boleh. Badan melepaskan lebih sedikit Leptin jika tidak mendapat rehat yang secukupnya. Jika anda pernah berasa lapar keesokan hari selepas tidur malam yang tidak lena, Ini adalah kerana tahap leptin anda telah merudum dan memberitahu otak anda bahawa anda perlu makan.

 

4) Berhenti makan selepas makan malam

Berhenti makan selepas makan malam atau makanan terakhir anda pada hari tersebut. Memakan snek selepas makan malam kadangkala dicetuskan oleh pengeluaran leptin yang rendah di malam hari, membuat anda berfikir anda lapar tapi sebenarnya tidak. Tidak makan selepas makan malam boleh membantu meningkatkan tahap leptin anda keesokan hari.

 

5) Tingkatkan pengambilan asid lemak omega-3

Banyakkan makan omega-3 sama ada melalui makanan tambahan atau makan lebih banyak makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3 seperti salmon dan sardin. Asid lemak Omega-3 membantu mengekalkan tahap Leptin sedia ada dengan melawan radang molekul yang menyebabkan Leptin Resistance, terutamanya di kalangan orang-orang yang mempunyai berat badan berlebihan.

 

Shaklee mengesyorkan CINCH Inch Loss Plan bagi meereka yang ingin turunkan berat badan. Diformulasikan dengan:

 • Tinggi protein
 • Rendah kalori
 • Dilengkapi dengan Leucine (membina dan memelihara otot)
 • Dilengkapi dengan Multivitamin
 • Memberi tenaga dan rasa kenyang berpanjangan >> rembesan hormon Leptin tinggi
 • Omega-3 membantu kesan radang yang mengganggu molekul >> kekalkan Leptin sedia ada
 • Rendah hormon Leptin >> mod lapar >> metabolisme rendah

cinch plan

 

Sebarang pertanyaan, hubungi saya:

 • Masitah (SID: 869624)
 • SMS WhatsApp 019.231.8050
 • Email me.masitah@gmail.com
 • PM FB ibu.fatihahsakinah
 • Like fanpage VitaminPilihanIbu

Insyaa Allah saya membantu anda sebaiknya.

 

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *