Tip Atasi Anak Sukar Tidur Malam

Assalamualaikum & Good Day semua! Hari ini Kak Mas nak kongsikan tip dan petua untuk atasi masalah anak-anak yang sukar tidur malam. Sebab, anak-anak Kak Mas pun bukan jenis tidur awal. Daripada yang besar sampailah yang kecil. Melainkan kakak yang...

Anak Selsema? Cara Atasi Selsema

Assalamualaikum & Selamat Pagi! Semoga hari anda semua ceria & bagus belaka. Hari ini Kak Mas nak kongsikan cara-cara atasi masalah selsema di kalangan anak-anak kita.  Sebelum itu jom kita tengok punca anak-anak selsema. Punca Anak Selsema Kenapa perlu kenal...

SYURGA SEORANG ISTERI

Assalamualaikum! Pagi ini Kak Mas nak kongsikan satu titipan daripada perkongsian WhatsApp. Semoga memberi sedikit peringatan dan tauladan buat kita, para isteri penghuni syurga insyaa Allah. SYURGA SEORANG ISTERI Dugaan paling besar adalah bersabar. Jadi seorang isteri, hal yang amat...

5 Cara Banyakkan Susu Ibu

​Assalamualaikum & Selamat Pagi! Sudah bersarapan? Pagi ini sarapan apa? Walau apapun sarapan anda, pastikan ia penuh khasiat & sarapan sihat. Ini kerana, sarapan amat penting untuk permulaan hari yang cemerlang! Hari ini Kak Mas nak kongsikan tentang petua banyakkan...

Kenali Susu Ibu

Assalamualaikum & Selamat Pagi! Hari ini Kak Mas nak berkongsi maklumat dengan sahabat sekalian tentang susu ibu.  Mengapa susu ibu adakala pekat dan adakala cair. Nak tahu sebabnya? Meh Kak Mas terangkan. Kenali Susu Ibu Foremilk dan Hindmilk Buat pengetahuan...

Vivix dan Pemulihan yang Ketara

Assalamualaikum & Selamat Petang. Hari ini saya nak share testimonial seorang SID Shaklee yang sangat berpuashati dengan Vivix untuk diri sendiri, ayah yang menderita sakit kulit misteri dan ibu mertua yang sakit lutut. Semoga anda diluar sana, yang tercari-cari penawar,...

5 Cara Mengecutkan Rahim dengan Cepat

Assalamualaikum & Selamat Pagi! Hari ini anda buat apa? Sarapan dengan ahli keluarga, keluar beriadah atau mengisi masa santai dengan aktiviti sihat? Walau apa pun aktiviti anda dengan keluarga atau kawan-kawan, bersilaturrahim dan menghabiskan masa berkualiti dengan mereka memang sangat...

Sosej Ayam Homemade

Assalamualaikum! Pagi ini nak share resepi yang Kak Mas rasa sangat berkhasiat, bebas bahan perasa tambahan, dan anak-anak pun pasti suka. Sosej Ayam Home Made Berikut ialah bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat sosej ayam home made. Bahan A: Isi ayam...

Resepi ESP Shaklee yang Lazat

Assalamualaikum & Selamat Pagi! Kawan-kawan tengah buat apa tu? Sementara kelapangan sedikit sebab anak-anak dah tidur, jom Kak Mas kongsikan beberapa resipi ESP Shaklee dengan buah-buahan segar untuk mendapat shake atau smoothies yang lazat, berkhasiat lagi mengenyangkan. 1. Resepi ESP...

5 Petua Bersalin Tidak Koyak

Assalamualaikum & Selamat Petang! Petang-petang redup begini, Kak Mas nak kongsikan tip & petua yang Kak Mas amalkan supaya proses bersalin tidak menyebabkan koyakan di vaiginal. Alhamdullillah untuk 2 orang anak yang terakhir ini, dengan petua yang Kak Mas amalkan,...

Petua dan Cara Atasi Lesu Badan

Assalamualaikum & Selamat Petang! Petang-petang ini awak-awak buat apa? Tidur? Kepenatan sangat ke? Atau memang awak senang lesu dan letih walau dah tidur dan berehat lama? Punca Lesu & Letih Adakah awak tahu punca anda letih?  Tidur malam yang tak...

Tips dan Persediaan Bersalin

Assalamualaikum & Selamat Tengah Hari! Awak semua dah makan tengah hari? Makan apa ye hari ini? Makan dengan berhemah, pilih makanan yang berkhasiat untuk kesihatan.  Hari ini Kak Mas nak kongsikan sedikit beberapa tip dan persediaan sebelum bersalin. Persediaan Sebelum...

Tip dan Cara Kawal Gula Dalam Darah

Assalamualaikum & Selamat Malam! Dah nak tidur ke? Kak Mas baru sudah selesaikan kerja-kerja menggosok baju anak-anak, almaklumlah esok Isnin, anak-anak bersekolah. Tadi sempatlah COD Vivix & VitaLea Shaklee ke customer di Sri Kembangan. Ayah mertua pelanggan ini, baru sahaja...

Sarapan Pagi yang Berkhasiat

​​Assalamualaikum & Selamat Pagi! Dah bangun? Dah solat? Dah bersarapan? Sementara tunggu anak-anak nak bangun, meh Kak Mas cerita sedikit tentang sarapan dan kepentingan bersarapan. Mulakan dengan Sarapan Pagi Kenapa kita perlu bersarapan? Sarapan umpama start enjin tubuh kita untuk...

Cara Tambah Platlet Darah

Assalamualaikum & Selamat Petang! Petang ini ada jalan-jalan ke mana-mana? al maklumlah hujung minggu biasa bawa anak-anak keluar bersiar-siar bukan? Petang ini Kak Mas nak cerita sikit tentang masalah platelet darah. Bagaimana cara tambah platelet darah bagi mereka yang masalah...

Cara Berhenti Merokok Selamanya

Assalamualaikum & Good Morning! Dah sarapan? Yang belum, cepat-cepatlah isi perut. Sarapan pagi bagus untuk boost metabolisme. Apabila metabolisme pagi dan tinggi, insyaa Allah akan kekal hingga ke petang. Kalau pagi dah lemau, menuju ke petang nanti apatah lagi. Hari...

Cara Menghilangkan Letih Badan

Assalamualaikum & Selamat Pagi! Bagaimana dengan hari awak pagi ini? Elok-elok sahaja atau lemah lesu akibat tidak cukup tidur? Ataupun awak dah pun tidur selama lebih 7-8 jam tetapi masih juga berasa lesu? Mengapa ya? Atasi Letih Badan Sebelum Kak...

Turunkan Bacaan Kencing Manis

Assalamualaikum & Selamat Malam! Sebelum mata lelap, jom kita baca sikit tips dan cara-cara untuk turunkan bacaan kencing manis. 1) Jauhkan gula dan makanan manis Bagi yang ada masalah kencing manis, peraturan nombor satu pastinya kena jauhkan makanan yang bergula...

Petua Mudah Bersalin

Assalamualaikum! Tengah buat apa tu? Kak Mas sambil melayan anak-anak, sambil itu nak share sedikit petua mudah bersalin. Al maklumlah sudah beberapa kali bersalin. Dah tua Kak Mas ni ye 😎 1) Amalan Senaman Sebelum Bersalin Kalau rujuk balik blog...