PCOS – Apa yang Wanita Tidak Tahu


B Complex / Tuesday, May 20th, 2014
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

PCOS – Polycystic ovary syndrome

Polycystic ovary syndrome (PCOS) adalah masalah di mana hormon wanita tidak seimbang. Ia boleh menyebabkan masalah dengan haid dan membuat sukar untuk hamil. PCOS juga boleh menyebabkan perubahan yang tidak diingini pada tubuh wanita. Jika ia tidak dirawat, dari masa ke masa ia boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius, seperti diabetes dan penyakit jantung.

Kebanyakan wanita dengan PCOS tumbuh banyak cyst kecil pada ovari mereka. Sebab itulah ia dipanggil sindrom ovari polisistik. Cyst tersebut tidak berbahaya tetapi membawa kepada ketidakseimbangan hormon.

Diagnosis dan rawatan awal boleh membantu mengawal gejala dan mengelakkan masalah jangka panjang.

 

PCOS

 

PCOS – Ketidakseimbangan Hormon

Hormon adalah utusan kimia yang mencetuskan proses yang berbeza, termasuk pertumbuhan dan pengeluaran tenaga. Selalunya, tugas satu hormon adalah untuk memberi isyarat pembebasan hormon lain.

Antara sebab yang kurang difahami, PCOS menyebabkan hormon tidak seimbang. Satu hormon mencetuskan hormon yang lain, yang juga merubah pengeluaran hormone lain. Contohnya:

 • Hormon seks menjadi tidak seimbang. Biasanya, ovari membuat sejumlah kecil hormon seks lelaki (androgen). Dalam PCOS, ovari membuat lebih banyak androgen. Ini boleh menyebabkan ovari anda untuk berhenti mengeluarkan telur, menyebabkan masalah jerawat, dan juga bertambah bulu pada muka dan bahagian badan.
 • Badan mungkin mempunyai masalah menggunakan insulin, yang dipanggil rintangan insulin. Apabila badan tidak menggunakan insulin dengan baik, paras gula darah akan naik. Lama kelamaan, ini meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan diabetes.

 

Punca PCOS yang misteri

Punca PCOS tidak difahami sepenuhnya, tetapi faktor genetik boleh jadi satu punca. Peluang anda yang mempunyai PCOS adalah lebih tinggi jika wanita lain dalam keluarga anda mempunyai atau mempunyai haid yang tidak teratur atau kencing manis. PCOS boleh diwarisi sama ada daripada ibu atau ini sebelah bapa.

 

Gejala PCOS

Wanita akan mengalami gejala yang sikit atau sederhana pada mulanya. Wanita juga mungkin mempunyai hanya beberapa tanda-tanda. Tanda-tanda yang paling biasa ialah:

 • Jerawat.
 • Berat badan dan masalah berat badan.
 • Bulu tambahan di muka dan bahagian badan spt di dada, perut, dan belakang.
 • Penipisan rambut pada kulit kepala.
 • Haid yang tidak teratur. Seringkali wanita dengan PCOS mempunyai kurang daripada sembilan kali peroid dalam tempoh setahun. Sesetengah wanita tidak mempunyai tempoh yang tetap.
 • Lain-lain spt mempunyai pendarahan haid yang sangat banyak, dan juga senggugut.
 • Masalah kesuburan. Ramai wanita yang mempunyai PCOS sukar mengandung.

Pada 2003, pakar-pakar dari Amerika dan Eropah bersepakat menyatakan bahawa PCOS perlu mempunyai sekurang-kurangnya dua daripada tiga ciri berikut iaitu

(i) Masalah pengovulan, iaitu tempoh kitaran haid yang lama (contohnya kedatangan haid yang tidak tetap, setiap 2 – 3 bulan), tempoh perdarahan yang lama dan perdarahan yang sedikit.

(ii) Bukti terdapat kadar hormon lelaki, androgen yang tinggi (sama ada secara kadar biokimia atau secara manifestasi klinikal), iaitu hirsutisme (terdapat bulu tumbuh pada kawasan yang khusus untuk lelaki seperti misai dan janggut), jerawat, kulit yang lebih gelap pada bahagian lipatan (bahagian leher, celah ketiak dan celah paha) dan juga botak di bahagian depan kepala.

(iii) Pemeriksaan imbasan ultrabunyi melalui faraj menunjukkan terdapat banyak folikel yang kecil dan tidak membesar secukupnya untuk mengeluarkan ovum dalam proses pengovulan. Klasifikasi yang disebutkan ini juga dikenal sebagai klasifikasi Rotterdam.

Sumber

 

Masalah lain berkait PCOS

Kebanyakan wanita yang menghidap PCOS mempunyai metabolisme yang rendah sehingga menyebabkan masalah berlebihan berat badan (obesiti), terutamanya di kawasan pinggul. Sebenarnya, PCOS merupakan keadaan yang akan dihadapi sepanjang hidup melibatkan semua peringkat umur, bukan sahaja dalam tempoh masa kesuburan.

Temui pakar O&G

Untuk mendiagnosis PCOS, hanya doktor pakar sakit puan yang boleh menentukan sama ada wanita benar2 menghidapi PCOS atau tidak. Doktor akan:

 • Tanya soalan tentang kesihatan anda lalu, gejala, dan kitaran haid.
 • Adakan pemeriksaan fizikal untuk mencari tanda-tanda PCOS, seperti rambut badan tambahan dan tekanan darah tinggi.
 • Doktor juga akan memeriksa ketinggian dan berat badan anda untuk melihat jika anda mempunyai badan yang sihat massa indeks (BMI).
 • Melakukan beberapa ujian makmal untuk memeriksa gula darah, insulin, dan tahap hormon lain. Ujian hormon boleh membantu menolak masalah tiroid atau masalah kelenjar lain yang boleh menyebabkan gejala yang sama.
 • Doktor juga mungkin menjalankan ultrasound pelvik untuk mencari cyst pada ovari
 • Doktor anda mungkin boleh memberitahu anda bahawa anda mempunyai PCOS tanpa ultrabunyi, tetapi juga menjalankan ujian lain bagi menentukan jika anda bukan mengalami PCOS.

 

Shaklee – Membantu Masalah Ketidakseimbangan Hormon Wanita

GLA Complex Shaklee

GLA Complex keluaran Shaklee, khusus untuk kaum wanita dalam membantu masalah ketidakseimbangan hormon. Ia diekstrak daripada bunga borage yang mengandungi lebih dari 2 kali ganda  GLA dalam EPO (Evening Primrose Oil). Borage juga adalah 3 kali lebih baik dari segi biovailibiti dan 3 kali lebih berkesan dari EPO. Shaklee mengekstrak GLA dari borage yang ditanam secara organik.

Setiap kapsul GLA Complex mengandungi lebih 300mg GLA (Gamma-Lilolenic Acid) yang mana ianya adalah sumber terbaik Omega-6. GLA COmplex juga digabungkan dengan minyak sunflower dan vitamin E.

Kesegaran dan keberkesanannya terpelihara oleh ShakleeGuard, anti-oksidan semulajadi yang dipatenkan. Biovailibitinya dibuktikan secara klinikal dimana ia mampu menyerap dan mengadun ke dalam sel dan tisu.

Set kesuburan

 

Fungsi GLA Complex

 1. Mengawal selia estrogen dan testosteron mengawal selia hormon lelaki dan wanita, memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan, modd swing, sakit payudar dan lain-lain.
 2. Melambatkan menopaus – memperbaiki keadaan menopaus seperti hot flashes, insomnia, ketidakhadaman, depresi.
 3. Melambatkan penuaan kulit – Pengambilan jangka panjang akan melambatkan penuaan, mengetatkan uterus, memberi tone kepada uterus untuk kulit lebih muda.
 4. Memperbaiki prostatomegaly GLA memperbaiki masalah prostat lelaki dan masalah kerap kencing.
 5. Menentang kanser – GLA adalah anti-oksidan yang meningkatkan sistem imun tubuh, menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser.
 6. Memperbaiki inflamasi kulit – mengurangkan eczema, alergik, kegatalan, kulit kering, bintik penuaan dan lain-lain.
 7. Menghalang komplikasi diabetis – merendahkan gula dalam darah, berkesan untuk diabetis semasa hamil dan usia tua.
 8. Menghalang tekanan darah tinggi menghalang pembekuan darah, merangsang peredaran darah, memperbaiki tekanan darah tinggi dan mengelak masalah jantung.

 

Untuk yang merancang membantu mengatasi masalah PCOS serta mendapatkan zuriat, amat digalakkan makan bersama B-Complex Shaklee, yang dilengkapi dengan semua vitamin B perlu dan asid folik. Asid folic sangat penting untuk persediaan mengandung, dan amat digalakkan diambil dalam tempoh masa 3 bulan sebelum kehamilan. Pengambilan B-Complex dengan asid folic sangat bagus diteruskan semasa trimester pertama, utk kesihatan janin dan juga rahim ibu.

 

Amalkan GLA COmplex sebagai ikhtiar kita sebagai manusia, disamping doa dan tawakal pada Allah. Tiada yang mustahil bagi Nya.

 

Hubungi saya,

 • Masitah (SID: 869624)
 • SMS WhatsApp 0192318050
 • Email me.masitah@gmail.com
 • PM FB ibu.fatihahsakinah
 • Like fanpage VitaminPilihanIbu

I am happy to serve you all!

 

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *