Petua dan Cara Atasi Lesu Badan


Shaklee / Monday, February 6th, 2017
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Assalamualaikum & Selamat Petang!

Petang-petang ini awak-awak buat apa? Tidur? Kepenatan sangat ke? Atau memang awak senang lesu dan letih walau dah tidur dan berehat lama?

Punca Lesu & Letih

Adakah awak tahu punca anda letih? 

 • Tidur malam yang tak lena?
 • Insomnia?
 • HB Rendah?
 • Platlet Darah Rendah?
 • Tidak cukup rehat?
 • Kekurangan nutrisi dalam Badan?

Sebenarnya banyak punca yang boleh dikenalpasti, tapi Kak Mas nak sentuh 2-3 punca daripada senarai di atas

Tidur Malam tidak lena (Insomnia)

Semalam Kak Mas baru berjumpa dengan seorang cusomer yang mengadu setiap pagi memang lesu, pucat memanjang. Saja Kak Mas saja bertanya, tidur malam ok tak?

Jawapan beliau, selalu terjaga-jaga sampailah pagi. Nampak tak? Apa punca customer Kak Mas ini letih & lesu memanjang sebab tidur tak lena.

Pernah selidik tak mengapa tidur malam tak lena? Sesetengah orang, tak boleh minum berkafein selepas tengah hari, kalau tidak alamat malam tak boleh tidur atau tidur tak lena. Esok pagi selamatlah bermata panda.

Faktor yang lain, tahukah anda bahawa kekurangan kalsium dan magnesium juga punca tidur malam yang tak lena, atau ayat lain insomnia. Memang ramai yang tak jangka tentang dua faktor ini. Yang kita biasa dengar ialah, kanak-kanak tidur lebih lena jika diberi susu panas sebelum tidur. Rupanya bukan kanak-kanak sahaja, malah orang dewasa juga begitu.

Untuk customer Kak Mas, besar hati Kak Mas cadangkan Ostematrix untuk beliau.


HB & Platelet Darah Rendah 

Dua faktor ini juga antara punca mengapa seseorang itu sentiasa penat dan letih.

Apabila HB darah rendah, oksigen yang dibawa ke jantung, otak dan seluruh anggota juga, kurang daripada yang sepatutnya. Apabila ini berlaku, iaitu oksigen tidak cukup, sememangnya badan akan cepat rasa letih.

Lebih teruk, jantung terpaksa bekerja lebih keras untuk memastikan tubuh mendapat oksigen yang sepatutnya. Keadaan ini juga tidak baik, yang mana seseorang itu boleh mendapat sakit dada, ritma jantung yang laju, sesak nafas dan pitam. HB rendah yang teruk boleh menyebabkan Anemia.

Untuk penderita HB Rendah, suka Kak Mas cadangkan suplemen yang berikut.

 1. VitaLea with Iron Formula
 2. Vita C Plus
 3. B Complex


Jadi buat mereka yang mengalami 2 simptom di atas iaitu insomnia (sukar tidur malam, tidur malam tak lena, terjaga malam) dan jika ditakdirkan pula HB rendah, ambillah set lengkap di atas iaitu:

 1. Ostematrix
 2. VitaLea with Iron Formula
 3. Vita C Plus Shaklee
 4. B Complex

Mengapa Kak Mas sangat sarankan? Sebab Kak Mas juga ialah insan-insan terpilih HB Rendah semasa hamil. Pengalaman nak pitam, sesak nafas, jantung laju, sakit dada, semua Kak Mas dah rasa, jadi ia sangat dekat dengan Kak Mas.

Kak Mas bukanlah insomnia tetapi memang mudah terjaga bila dengar bunyi anak merengek tengah malam, nak susu, pampers bocor, anak terkencing malam, almaklumlah anak-anak masih kecil. Esok pagi memang letih lesu ala-ala orang insomnia.

Maka, dengan Ostematrix walau tidur malam tak berapa lena, tidur mungkin 3-5 jam sahaja, alhamdullillah dengan Ostematrix esok pagi boleh bangun dengan segar, meneruskan aktiviti mak-mak seterusnya pergi kerja untuk urusan kerja pula. Alhamdullillah.

Jangan biarkan diri anda menderita lebih lama dengan letih lesu. Bertindak bijak sekarang!
Hubungi Kak Mas,

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

2 Replies to “Petua dan Cara Atasi Lesu Badan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *