Rawatan untuk Slipped Disc


slipped disc / Friday, October 17th, 2014
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Rawatan untuk Slipped Disc  adalah pelbagai dari konservatif ke pembedahan. Rawatan ini biasanya bergantung kepada tahap kesakitan dan sejauh mana cakera telah terkeluar dari tempat asalnya.

 

Rawatan untuk Slipped Disc

Klinik Mayo menasihatkan bahawa kebanyakan pesakit boleh melegakan sakit slipped disc dengan menggunakan latihan yang meregangkan dan menguatkan belakang dan otot sekitarnya, di samping mengurangkan kesakitan anda. Biasanya ini dilakukan dengan nasihat dan bimbingan fisioterapi.

Mengambil ubat tahan sakit (pain killer) juga boleh membantu menghilangkan rasa sakit sementara menunggu keradangan reda.

Omega Guard Shaklee juga membantu mengurangkan dan menghilangkan keradangan, terutama bagi mereka yang tidak suka mengambil pain killer. Keradangan otot sekitar slipped disc menyebabkan rasa sakit dan ketidakselesaan.

omega guard

Cuba untuk kekal sebagai aktif yang mungkin melalui peregangan atau aktiviti berimpak rendah  seperti berjalan kaki, daripada duduk diam bagi mengelakkan gejala otot kaku.

Jika Pain Killer tidak membantu, doctor mungkin mengesyorkan ubat yang lain seperti:

  • relaxers otot untuk melegakan kekejangan otot
  • narkotik untuk melegakan kesakitan
  • ubat penahan sakit saraf seperti gabapentin atau duloxetine

 

Pembedahan

Doktor juga  mungkin mengesyorkan pembedahan jika simptom anda tidak reda dalam tempoh enam minggu atau jika cakera anda terkeluar terlalu banyak. Hanya pakar bedah yang boleh mengeluarkan bahagian yang rosak atau menonjol cakera tanpa membuang keseluruhan cakera. Ini dipanggil microdiskectomy.

Dalam kes-kes yang lebih teruk, doktor anda mungkin menggantikan cakera dengan yang buatan atau mengeluarkan cakera dan menggabungkan vertebra anda bersama-sama. Prosedur ini, yang disebut laminektomi, menambahkan kestabilan kepada tulang belakang anda.

 

Jaga kesihatan anda, kekalkan gaya hidup sihat!

 

 

Sebarang tempahan dan pertanyaan, hubungi saya:

  • Masitah (SID: 869624)
  • SMS WhatsApp 0192318050
  • Email me.masitah@gmail.com
  • PM FB ibu.fatihahsakinah
  • Like fanpage VitaminPilihanIbu

I am happy to serve you all!

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *