Sakit Batu Karang – Jenis Batu Karang


batu karang / Wednesday, May 28th, 2014
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Batu karangĀ terbentuk daripada pemendapan jasad-jasad hablur garam kalsium, asid urik, dan beberapa zat lain.Saiz batu karang ini ada yang halus seperti pasir dan boleh menjadi sebesar bola golf. Kebanyakan batu tumbuh membesar dalam ginjal, kemudian bergerak ke bawah lalu masuk ke dalam saluran kencing dan bertambah besar. Kesakitan akan berlakuĀ  apabila batu-batu menjadi terlalu besar yang mengakibatkan gangguan kepada perjalanan aliran air kencing. Kuman juga mulai merebak dan jika tidak dirawat segera boleh mengakibatkan kerosakan ginjal.

Jenis Batu Karang

jenis batu karang

1) Batu kalsium

Kebanyakan batu karang terjadi daripada sebatian kalsium, terutamanya kalsium oxalate, juga kalsium fosfat dan mineral lain. Keadaan yang menyebabkan tahap kalsium yang tinggi dalam badan, seperti hyperparathyroidism, meningkatkan risiko batu kalsium. Tahap oxalate yang tinggi juga meningkatkan risiko untuk batu-batu kalsium.

2) Batu asid urik

Batu karang juga boleh terjadi daripadapengumpulan asid urik, iaitu satu bahan buangan biasanya dinyahkan daripada badan melalui air kencing. Anda lebih cenderung untuk mempunyai batu asid urik jika anda mempunyai:

  • Pengeluaran air kencing yang sikit.
  • Diet yang tinggi dalam protein haiwan, seperti daging merah.
  • Peningkatan pengambilan alkohol
  • Gout.
  • Penyakit keradangan usus.

3) Batu struvite

Batu struvite boleh menjadi serius, kerana mereka sering menjadi batu-batu besar dan boleh menyebabkan jangkitan. Rawatan perubatan, termasuk antibiotik dan penyingkiran batu itu melalui pembedahan biasanya diperlukan untuk batu struvite. Wanita lebih mudah mendapat batu karang jenis ini daripada lelaki kerana risiko mereka lebih tinggi terhadap jangkitan saluran kencing (UTI). Jenis batu karang ini kadang-kadang dipanggil staghorn calculi jika mereka berkembang cukup besar.

4) Batu cystine

Paling jarang terjadi ialah batu karang yang terkumpul daripada bahan kimia yang dipanggil cystine. Batu cystine adalah lebih kerap berlaku pada orang yang keluarga mempunyai keadaan yang mengakibatkan terlalu banyak cystine dalam air kencing (cystinuria). Jika batu ini terlalu besar, maka ia perlu dibuang melalui pembedahan.

 

 

Pencegahan Sakit Batu Karang Melalui Diet

drink-water

1) Minum air yang cukup sepanjang hari.

Bagi orang-orang yang mempunyai sejarah batu karang, doktor biasanya mengesyorkan lulus kira-kira 2.6 kuart (2.5 liter) air kencing sehari. Doktor boleh meminta anda mengukur pengeluaran air kencing anda untuk memastikan bahawa anda minum air yang mencukupi. Jika anda tinggal di iklim yang panas, kering atau anda bersenam dengan kerap, anda mungkin perlu minum lebih air untuk menghasilkan air kencing yang mencukupi. Jika air kencing anda adalah terang dan jelas, ia tanda anda meminum air yang mencukupi.

2) Makan hanya sedikit makanan yang kaya dengan oxalate.

Jika anda cenderung untuk membentuk batu kalsium oxalate, kurangkan makan makanan yang kaya dengan oxalates seeprti sayur bendi, bayam, Swiss Chard, keledek, kacang, teh, coklat dan produk soya.

3) Pilih diet rendah garam dan rendah protein haiwan.

Mengurangkan jumlah garam yang anda makan dan memilih sumber protein bukan haiwan.

4) Terus makan makanan yang kaya dengan kalsium, tetapi berhati-hati dengan makanan tambahan kalsium.

Kalsium dalam makanan tidak mempunyai risiko batu karang terhadap tubuh. Terus makan makanan yang kaya dengan kalsium kecuali doktor anda menyatakan sebaliknya. Jika mengambil makanan tambahan kalsium, anda boleh mengurangkan risiko dengan mengambil makanan tambahan dengan makanan (yakni selepas makan).

 

Mencegah Lebih Baik

Selain minum air kosong yang banyak dan diet yang kurang garam, suplemen tambahan juga boleh membantu mengurangkan risiko terkena sakit batu karang:

 

~ Vitamin C Shaklee bertindak untuk mengasidkan urin kita iaitu air kencing.

Kerana air kencing yang berasid tidak akan menghasilkan batu karang.

~ Ostematrix Shaklee mengandungi magnesium iaitu mengurang oxalate yang

terdapat makanan kita makan setiap hari.

~ Bcompleks Shaklee mengandungi B6 iaitu penyakit batu karang disebabkan
kekurangan vitamin B6 dan bantu menurunkan oxalate (garam mineral).

~ Alfalfa Shaklee mengurangkan inflamasi ataupun keradangan dan infeksi

 

Pilih Hidup Bebas Sakit!

 

Sebarang tempahan dan pertanyaan, hubungi saya :

  • Masitah (SID: 869624)
  • SMS WhatsApp 0192318050
  • Email me.masitah@gmail.com
  • PM FB ibu.fatihahsakinah
  • Like fanpage VitaminPilihanIbu

I am happy to serve you all!

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *