Kelebihan ESP Shaklee buat Ibu Hamil & Menyusu


Ibu Hamil, ibu menyusu

Bismillahirrahmanirrahim. Kak Mas nak kongsikan sedikit buat ibu-ibu yang hamil dan menyusu bayi, bagi menghadapi bulan Ramadhan tidak lama lagi. Yelah, Rejab dah nak habis lepas tu Syaaban, dah Ramadan. Pejam celik pejam celik dah sampai Ramadhan. Ganti puasa dah habis? Belum? Cepat-cepat ganti puasa, kalau mampu gantilah cepat. Agar hati tenang menghadapi Ramadhan yang […]

12 April, 2018

Hamil – Fahamkan GDM & Bahaya GDM


GDM, Ibu Hamil, Ibu Sihat

​Assalamualaikum! Hari ini nak share penulisan bidan Nor Azniza yang bertugas di DEMC Shah Alam tentang GDM. Mengapa perlunya checkup berkala dan tak lebih date. Fahamkan GDM  Kenapa kena minum air gula? Gdm ni bukan la mcm penyakit diabetic biasa. Ia lebih kpd tindak balas hormon hamil. Hormon hamil akan tindas hormone insulin, menyebabkan level […]

24 December, 2016

Multivitamin Vita-Lea untuk Masalah HB Rendah


HB, HB Rendah, Ibu Hamil, Shaklee, Vita-Lea Shaklee

Assalamualaikum WBT, Semoga anda semua sihat selalu hendaknya. Hari ini saya ingin kongsikan tentang Multivitamin Vita-Lea dan bagaimana ia dapat membantu mereka yang mempunyai masalah HB rendah, anemia dan yang berkaitan.   Kenali Multivitamin Vita-Lea   Vita-Lea®, salah satu suplemen paling seimbang dengan khasiat yang lengkap, dirumus khas untuk membekalkan 28 vitamin dan mineral penting […]

17 June, 2016

Hamil – Kenapa HB Rendah


HB Rendah, Ibu Hamil, SET BERPANTANG, Set Bersalin, Shaklee

Assalamualaikum semua, Hari ini saya kongsikan fakta kenapa dan mengapa HB boleh rendah semasa hamil. Sebelum itu saya nak refresh semula bahawa sepanjang tempoh kehamilan 9 bulan oleh seorang wanita: Tubuh anda menghasilkan 50% lebih darah. Metabolisme tubuh anda membakar lebih banyak untuk pembahagian sel yang pesat, pembangunan organ. Anda menggunakan lebih banyak nutrien dan air. Badan anda masih dalam proses pembuatan plasenta bayi […]

9 September, 2015

Hamil – Yang Anda Tidak Tahu


Ibu Hamil, Shaklee

Assalamualaikum semua, Hari ini saja saya ingin kongsikan tentang fakta kehamilan yang ramai  tidak tahu atau tidak sedar.   Hamil – Yang Anda Tidak Tahu   Banyak perkara yang berlaku sepanjang tempoh kehamilan 9 bulan oleh seorang wanita: Tubuh anda menghasilkan 50% lebih darah. Metabolisme tubuh anda membakar lebih banyak untuk pembahagian sel yang pesat, pembangunan organ. […]

8 September, 2015

HB Rendah lagi semasa Hamil


HB, HB Rendah, Ibu Hamil, Shaklee

Assalamualaikum  buat pembaca budiman sekalian, Sebelum ini saya ada kongsikan beberapa simptom hb rendah semasa hamil yang mana saya sendiri mengalaminya semasa hamil anak ketiga yang lalu. Masalah saya ketika itu ialah platlet darah saya mengalami keabnormalan yang biasanya disebabkan kurangnya nutrisi penting dalam badan terumata zat besi, folate dan vitamin B12.   SIMPTOM HB […]

26 August, 2015

GLA Complex Melegakan PMS


kesuburan wanita, Tips dapat anak

GLA Complex dan PMS GLA Complex dihasilkan daripada minyak bunga Borage. Mengapa bunga Borage, yang dipilih dan bukan bunga lain seperti Evening Primrose Oil? Ini kerana  minyak bunga Borage mempunyai kepekatan GLA tertinggi semulajadi, kira-kira 24%, berbanding dengan kira-kira 10% untuk Evening Primrose dan kira-kira 15% untuk Black Currant. Sebanyak 150 simptom berbeza telah dikaitkan […]

1 August, 2014

Testimonial Set Subur Shaklee untuk Wanita


kesuburan wanita, PCOS

Testimonial ini bukan rekaan, meruapakn sahabat sendiri yang mengambil SET SUBUR WANITA  secara konsisten.   SET SUBUR WANITA Terdiri daripada 2 suplemen asas iaitu GLA Complex & B Complex dan tambahan Ostematrix dan ESP bagi yang mahu. GLA Complex B Complex Tambahan = Ostematrix (kalsium yang dilengkapi dengan magnesium) Tambahan = Energizing Soy Protein (ESP)   […]

1 August, 2014

Trimester Ketiga – Cara Atasi Irritable Uterus


braxton hicks, Ibu Hamil, irritable uterus

Irritable uterus (IU) adalah apabila otot rahim berkontraksi tanpa menyebabkan sebarang perubahan dalam serviks anda atau menyebabkan kelahiran. Berbeza dengan Braxton Hicks, Irritable Uterus boleh berlangsung selama sejam atau lebih, menyebabkan ketidakselesaan kepada ibu dan membuatkan ibu sesak nafas dan keletihan. Insiden kelahiran pramatang di kalangan wanita yang mengalami Irritable Uterus lebih tinggi daripada wanita […]

27 June, 2014

Kekal Bertenaga Semasa Puasa Ramadhan


amalan sihat, Ibu Hamil

Dengan cuaca panas, keadaan suhu dan cuaca yang tak menentu, termasuk jerebu, apakah persediaan kita sebagai orang Islam mengekalkan kecergasan dan prestasi kerja semasa bulan puasa?   Cabaran Ibu Menyusu Ketika Puasa Mengingat kembali cabaran yang saya hadapi semasa tahun lepas, yang mana saya masih menyusu badan anak saya yang kedua secara penuh, pada mulanya […]

20 June, 2014

Tekanan Darah Rendah semasa Hamil


Ibu Hamil

Ada sesetengah wanita, memang mempunyai tekanan darah rendah. Malah ia diwarisi sebelum hamil lagi. Tekanan darah yang normal ialah sekitar 120/80 jika anda yang mana 120 merupakan tekanan darah sistolik dan 80 ialah tekanan darah diastolik.   Bacaan tekanan darah yg normal Untuk bacaan tekanan darah normal, rujuk yang berikut:   Tekanan sistolik = 120 […]

10 June, 2014

Tanda dan Simptom HB Rendah


Ibu Hamil

Tanda dan Simptom HB Rendah Simptom yang paling umum disebabkan HB rendah ialah keletihan. Keletihan berlaku kerana badan ibu tidak mempunyai sel darah merah untuk membawa oksigen ke banyak bahagian dan tisu badan. Hemoglobin adalah protein yang kaya zat besi (iron) yang membantu sel-sel darah merah membawa oksigen daripada paru-paru ke seluruh badan. Malah antara […]

10 June, 2014

Kepentingan B Complex yang Ramai Tak Tahu


Ibu Hamil

B complex? Ramai pernah mendengarnya. Namun ramai juga yang pandang remeh akan kepetingannya. Sebab apa? Sebab kurangnya kesedaran tentang betapa pentingnya B Complex untuk kesihatan tubuh badan. Apa itu B Complex? B Complex ialah makanan tambahan yang mengandungi semua lapan vitamin B yang terdiri daripada: B1 (thiamine), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (Pantothenic asid), B6, […]

8 May, 2014

Mengandung Tidak boleh ambil Antibiotik


Ibu Hamil, Shaklee

Ada kalanya kita sakit akibat jangkitan virus yang memaksa kita mengambil antibiotik. Ia biasa berlaku apabila tubuh kita kalah dengan serangan kuman tersebut. Bagaimana pula untuk ibu mengandung? Seringkali ibu mengandung terutama pada trimester pertama amatlah tidak digalakkan mengambil antibiotik. Ini kerana ubat2 tertentu mungkin ada kesan terhadap kandungan yang baru ingin membesar. Ibu Mengandung […]

7 May, 2014

Tips Kaki Kejang Semasa Mengandung


Ibu Hamil

Antara perkara lumrah yang berlaku semasa mengandung atau hamil ialah kaki kejang. Kaki kejang akan lebih kerap berlaku semasa trimester kedua dan ketiga. Banyak faktor yang menjadi punca kaki kejang. Dengan kandungan yang semakin membesar, aliran darah ke kaki ibu boleh terganggu akibat pembesaran bayi dan kandungan.   Tips Kaki Kejang Semasa Mengandung Antara petua […]

7 May, 2014

HB Rendah semasa Hamil – Shaklee bantu Ibu naikkan HB


Ibu Hamil, Shaklee

Tidak dinafikan sepanjang tempoh kehamilan, ada para ibu yang mengalami kehamilan tanpa sebarang masalah. Malah kehamilan tanpa loya, pening, masalah darah tinggi, gula terlebih, hb rendah adalah yang diidamkan oleh semua ibu yang hamil dan mengandung. Ada para ibu yang mengalami HB rendah semasa hamil. Ini dapat dipastikan semasa ujian darah yang dilakukan semasa trimester […]

2 May, 2014

ESP Shaklee & Penyusuan


Ibu Hamil, Shaklee

Tiada idea mengarang post petang ini, saya sharekan info2 tentang ESP Shaklee & bagaimana ia membantu penyusuan 🙂   Semoga bermanfaat 🙂 Ingin menempah Set Kehamilan yang dicadangkan ini, SMS WhatsApp 0192318050 Email me.masitah@gmail.com PM FB ibu.fatihahsakinah Like fanpage VitaminPilihanIbu I am happy to serve you all!      

10 April, 2014

Hidung Berdarah semasa Hamil


Ibu Hamil, Shaklee

Gejala hidung berdarah semasa hamil agak normal buat ibu-ibu yang mengandung lebih2 lagi jika masuk trimester kedua dan ketiga. Ini disebabkan oleh hormon kehamilan progesteron dan estrogen menyebabkan pembuluh darah anda terbuka lebih luas atau membesar sedikit daripada kebiasaan. Pada masa yang sama, bekalan darah dalam badan yang bertambah memberi tekanan kepada urat halus pada […]

10 April, 2014