Kenapa ESP Shaklee Wajib Ada Semasa Puasa


ESP Shaklee, puasa, Puasa Ramadhan, Set Puasa

Korang tahu tak, ESP Shaklee ialah pure soy protein dan rendah Glycemic Index. Apa maknanya. Ia diproses dalam perut kita dan melepaskan tenaga secara perlahan-lahan, sebab itu kenyang lebih lama, bertenaga lebih panjang hingga ke petang. Since kami dah makan Shaklee hampir 7 tahun, dah alami beberapa siri terlepas sahur. Bila terlepas sahur ESP, memang […]

3 May, 2018

Kelebihan ESP Shaklee buat Ibu Hamil & Menyusu


Ibu Hamil, ibu menyusu

Bismillahirrahmanirrahim. Kak Mas nak kongsikan sedikit buat ibu-ibu yang hamil dan menyusu bayi, bagi menghadapi bulan Ramadhan tidak lama lagi. Yelah, Rejab dah nak habis lepas tu Syaaban, dah Ramadan. Pejam celik pejam celik dah sampai Ramadhan. Ganti puasa dah habis? Belum? Cepat-cepat ganti puasa, kalau mampu gantilah cepat. Agar hati tenang menghadapi Ramadhan yang […]

12 April, 2018

Cara Atasi Gastrik Semasa Puasa


gastrik

Bismillahirrahmanirrahim. Sama seperti Kak Mas, bila tak jaga makan, gastrik boleh menyerang balik. Lagi-lagi time puasa, nak Breastfeed lagi, memang boleh trigger gastrik sebab dulu gastrik memang agak teruk. Sekarang tak gusar, rasa+rasa dia nak datang, terus bancuh ESP, insyaallah tak jadi, kenyang pun kenyang, badan pun bertenaga.   Cara Atasi Gastrik Semasa Puasa Hamil […]

11 April, 2018

Kekal Bertenaga Semasa Puasa


puasa, Puasa Ramadhan, Shaklee

Assalamualaikum WBT. Semoga pembaca sekalian baik-baik sahaja untuk hari kedua pada bulan Ramadhan ini hingga seterusnya. Seperti entri sebelum ini, saya janjikan untuk berkongsi dengan pembaca sekalian bagaimana untuk kekal bertenaga semasa berpuasa hingga ke petang. Saya kongsikan di sini apa yang saya, ibu saya serta suami saya amalkan setiap sahur, sejak 4 tahun lepas. […]

7 June, 2016

Salam Ramadhan 1437H


puasa, Puasa Ramadhan, Teladan

Assalamualaikum WBT. Salam Ramadhan buat semua muslimin muslimat walau di mana sahaja anda berada. Ramadhan mengajar kita erti kesusahan dan kelaparan buat golongan yang kurang bernasib baik. Terikat dengan larangan makan dan minum di siang hari, mengajar kita erti lapar dan dahaga buat sesetengah insan yang mungkin hari-hari biasanya, umpama berpuasa. Ramadhan juga merupakan bulan […]

6 June, 2016

Tips Elakkan Dehidrasi Semasa Puasa


Set Puasa, Shaklee, Teladan

Assalamualaikum warahmatullah, Semoga anda semua sihat selalu menempuh puasa Ramadhan tahun ini.   Tips Elakkan Dehidrasi Semasa Puasa Di sini saya ingin kongsikan tips kekalkan bendalir dalam badan sepanjang bulan Ramadhan.     Cuba kekalkan minum air 8 gelas sehari, dengan menjamakkannya pada waktu malam seperti berikut: 2 gelas cawan semasa berbuka 1 gelas cawan selepas sembahyang […]

22 June, 2015

Air Tenaga yang Wajib ketika Ramadhan


Ibu Hamil, Set Puasa, Shaklee

Tinggal lagi beberapa hari sahaja bulan Ramadhan akan menjelma. Ramai yang sedikit was-was semasa bulan puasa ini, untuk kekal bertenaga hingga waktu berbuka, terus ke solat terawih, tahajud, bangun sahur hinggalah 30 hari lamanya.   Air Tenaga yang Wajib ketika Ramadhan Waktu puasa yang paling biasa ialah masalah dehydrate yakni kehilangan air sebab kita kurang minum […]

16 June, 2015

Serangan Gastrik Ketika Puasa


gastrik, puasa, Set Puasa

Semalam terbaca status Dr. Fyda Noh berkenaan ramainya orang ke klinik kesihatan angkara serangan gastrik ketika puasa. Berikut status beliau di wall Facebook: “Hari ni ramai muncul di klinik sebab gastrik sejak start puasa. Tak rugi mencuba ESP dalam bulan puasa untuk yang ada gastrik.  Takdelah nak bergaduh dengan doktor untuk MC” Saya sendiri pernah […]

3 July, 2014

Kekal Bertenaga Semasa Puasa Ramadhan


amalan sihat, Ibu Hamil

Dengan cuaca panas, keadaan suhu dan cuaca yang tak menentu, termasuk jerebu, apakah persediaan kita sebagai orang Islam mengekalkan kecergasan dan prestasi kerja semasa bulan puasa?   Cabaran Ibu Menyusu Ketika Puasa Mengingat kembali cabaran yang saya hadapi semasa tahun lepas, yang mana saya masih menyusu badan anak saya yang kedua secara penuh, pada mulanya […]

20 June, 2014