Tekanan Darah Rendah semasa Hamil

Sharing is CaringShare on Facebook3Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Ada sesetengah wanita, memang mempunyai tekanan darah rendah. Malah ia diwarisi sebelum hamil lagi.

Tekanan darah yang normal ialah sekitar 120/80 jika anda yang mana 120 merupakan tekanan darah sistolik dan 80 ialah tekanan darah diastolik.

images

 

Bacaan tekanan darah yg normal

Untuk bacaan tekanan darah normal, rujuk yang berikut:

 

Tekanan sistolik = 120 – 139 mmHg

Tekanan diastolik = 80 – 89 mmHg

 

Katakan bacaan tekanan darah anda ialah  130/85. Ha tu kiranya NORMAL. Dan katakan bacaan tekanan darah anda ialah  110/70. Itu dah dikira tekanan darah rendah. Macam sayalah yang mana tekanan darah saya semasa hamil sekitar 95-105/60-70 ;)

Kalau lebih daripada had yang ditetapkan, itu dah jadi kes lain pulak. Itu namanya tekanan darah tinggi @ High Blood Pressure (HBP) @ Hypertension. Contohnya 140/90

 

Semasa trimester kedua, saya benar2 diuji dengan tekanan darah rendah yang mana bacaan saya hanya 95/65 sahaja. Antara simptom2 yang saya hadapi:

  • Rasa nak pitam semasa bangun dari baring atau duduk bersila
  • Dada berdegup kencang dan sakit
  • Rasa tak  cukup nafas even cuba bernafas dengan mulut
  • Keletihan terlampau

Atas saranan seorang sahabat yang telah lama mengamalkan Shaklee, saya disarankan ambil Vitalea with Iron Formula bersama Vitamin C utk penyerapan berganda Iron ke badan. Cepat2 saya buat sebelum low bp ini menjadi kes anemia pulak kan 🙂

Selepas kira2 1-2 minggu, kesihatan saya bertambah baik. Hampir kesemua simptom tadi hilang! I love my fren so much & Shaklee too !!

 

set asas mengandung

 

Bacaan lanjut untuk HB rendah semasa Hamil

Dan juga kenalpasti Simptom HB Rendah

Pilih kehamilan yang sihat utk perjalanan kehamilan yang lebih ceria dan bermakna 🙂

To order,

  • SMS WhatsApp 0192318050
  • Email me.masitah@gmail.com
  • PM FB ibu.fatihahsakinah
  • Like fanpage VitaminPilihanIbu

I am happy to serve you all!

 

Sharing is CaringShare on Facebook3Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply