Tips Kaki Kejang Semasa Mengandung


Ibu Hamil / Wednesday, May 7th, 2014
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Antara perkara lumrah yang berlaku semasa mengandung atau hamil ialah kaki kejang. Kaki kejang akan lebih kerap berlaku semasa trimester kedua dan ketiga.

Banyak faktor yang menjadi punca kaki kejang. Dengan kandungan yang semakin membesar, aliran darah ke kaki ibu boleh terganggu akibat pembesaran bayi dan kandungan.

 

Tips Kaki Kejang Semasa Mengandung

kaki kejang

Antara petua dan tips yang selalu disarankan bagi mengatasi kaki kejang semasa mengandung:

 1. Tidur dalam keadaan mengiring sama ada peluk bantal atau tidak
 2. Jika tidur telentang, pastikan letakkan bawah bantal di bawah pelipat kaki agar kedudukan kaki lebih tinggi.
 3. Elakkan kipas tapak kaki yang boleh menyebabkan kaki sejuk, halakan kipas ke badan dan muka sahaja
 4. Sapu minyak panas ke tapak kaki sebelum tidur
 5. Selimutkan kaki semasa tidur
 6. Pakai stokin semasa tidur

Jika para ibu yang mengandung telah pun mengamalkan semua di atas, namun serangan kaki kejang masih berlarutan, mungkin ini disebabkan oleh kekurangan kalsium dalam tubuh ibu.

Trimester kedua dan ketiga, yang mana pembesaran bayi dalam kandungan pada fasa yang agak pesat, tubuh ibu memerlukan keperluan kalsium yang tinggi untuk pembinaan tulang, gigi dan gusi bayi.

Secara semulajadi, kalsium yang diperlukan bayi akan disalurkan ke bayi, sama ada ibu cukup kalsium atau tidak. Jika ibu tidak mengambil kalsium yang cukup, kalsium mungkin akan diambil dari tulang dan gigi ibu. Ini boleh menyebabkan osteoporosis ketika tua nanti dan juga gigi rapuh.

Kekejangan kaki hanyalah antara petanda ibu kekurangan kalsium. Ibu boleh mengamalkan kalsium Ostematrix Shaklee sebelum tidur. Insyaa Allah masalah kekejangan kaki akan berkurangan atau hilang sama sekali.

Tahukah anda bahawa ibu yang mengandung atau hamil serta menyusu memerlukan kira2 1200mg-1500mg kalsium setiap hari. Cukupkah pengambilan kalsium ibu2 sekalian?

Kalsium Shaklee - Ostematrix

 

Pilih kehamilan yang sihat utk perjalanan kehamilan yang lebih ceria dan bermakna :)

To order,

 • Masitah (SID: 869624)
 • SMS WhatsApp 0192318050
 • Email me.masitah@gmail.com
 • PM FB ibu.fatihahsakinah
 • Like fanpage VitaminPilihanIbu

I am happy to serve you all!

 

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *