Tips Memilih Minyak Ikan Terbaik


Anak Bijak / Monday, June 2nd, 2014
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Ramai yang sedar akan kepentingan minyak ikan sama ada untuk orang dewasa atau kanak2.. tapi anda tahu cara memilih minyak ikan yang terbaik?

Sebab banyak yang ada dipasaran tidak pun menepati piawai yang sepatutnya.. huhu xnak lah terjadi dimana satu jenama yang terkenal di pasaran, rupanya minyak ikan diambil daripada hati ikan or COD LIVER OIL

Organ dalaman bukan kah tidak begitu baik diambil secara kerap lebih2 lagi oleh anak2 kita. Jadilah ibu bapa yang bijak buat anak2 kita.

 

Tips Memilih Minyak Ikan

 

Tips 1 : Purity

Purity bermakna pil minyak ikan yang bebas daripada merkuri dan lain-lain logam berat  seperti Arsenik, Kadmium dan Lead, Dioksin, PCB dan furan. Semua logam berat ini tidak bagus untuk kesihatan anda, tapi tidak akan saya huraikan di sini.

Berita baik ialah kebanyakan minyak ikan diproses dengan penyulingan molekul dan proses berteknologi tinggi bagi membuang kebanyakan logam berat. Inilah sebabnya mengapa makan makanan tambahan minyak ikan adalah lebih selamat daripada makan ikan keseluruhan.
Tetapi pada awal tahun 2010, sebuah kumpulan alam sekitar telah mendakwa beberapa pengeluar minyak ikan kerana mempunyai terlalu banyak PCB dalam produk mereka termasuk:
 1. GNC Liquid Norwegian Cod Liver Oil
 2. Nature Made Cod Liver Oil
 3. Nature Made Odorless Fish Oil
 4. Now Foods Double Strength Cod Liver Oil
 5. Now Foods Salmon Oil
 6. Now Foods Shark Liver Oil
 7. Solgar 100% Pure Norwegian Shark Liver Oil Complex
 8. Solgar Norwegian Cod Liver Oil
 9. Twinlab Emulsified Norwegian Cod Liver Oil
 10. Twinlab Norwegian Cod Liver Oil

Adakah anda perasan dalam list di atas, kebanyakannya COD Liver Oil & SHARK Liver Oil.

Jerung adalah haiwan pemangsa! Setiap kali mereka makan ikan lain atau anjing laut (seal), mereka menambah sedikit merkuri kepada hati mereka. Semakin tinggi herarki ikan dalam rantaian makanan, semakin banyak merkuri dalam hati mereka ya!

Minyak hati ikan COD adalah lebih baik daripada ikan yu tetapi Cod adalah ikan besar juga. Dan mereka hidup untuk masa yang lama. Ini memberikan mereka banyak masa dan peluang untuk toksin yang berada dilaut diserap atau dimakan oleh ikan COD.

Pil minyak ikan biasanya diperbuat daripada ikan bilis, Pollock, ikan kembung dan ikan sardin. Ikan kecil tidak hidup lama. Jadi peluang toksin menyerap ke badan mereka agak tipis.

 

 

Tips 2 : Buy Only 3rd Party Tested Products

IFOS (International Fish Oil Standards) ialah sebuah organisasi ujian bebas (3rd party). Mereka menguji  minyak ikan dan menerbitkan analisis terperinci keputusan di laman web mereka untuk rujukan orang ramai. Jadi anda boleh memilih minyak ikan yang tersenarai dalam IFOS dengan senang hati.

ifos

 

Tips 3 : Buy Only Pharmaceutical Grade Fish Oil

Pendek kata, untuk menghasilkan minyak ikan Omega-3  dengan gred farmaseutikal (yakni tahap yang sangat tinggi) memerlukan penyulingan dan penulenan berulang kali. Ini menjadikan minyak yang lebih kuat, lebih tulen dan ya, lebih mahal. Tetapi ia adalah cara yang mudah untuk memastikan anda mendapat makanan tambahan minyak ikan paling tulen dan terbaik.

pharmaseutikal gred

 

Tips 4: Buy Only Fish Oil Made from Small Fish

Ikan kecil tidak hidup lama, jadi mereka tidak mengumpul banyak toksin dalam badan mereka.

 

Tips 5: Buy Fish Oil for HIGH Omega-3

Ada juga beberapa jenama yang mana, kandungan per kapsul ialah 1000mg, tetapi kandungan Omega-3 dalam setiap kapsul hanyalah 30% sahaja daripada keseluruhan minyak ikan. Apa yang lebih itu? Lelemak ikan sahaja 🙁

Sebagai pengguna, adakah anda rasa diri anda tertipu dengan label 1000mg tersebut?

Sebagai contoh:

1000 mg X 30% = 300 mg of Omega-3 per pill.

Manakala Omega Guard Shaklee ialah:

omega3 -omega guard

 

 

Perbandingan Omega-3 dalam setiap kapsul daripada jenama berbeza.

omega-3 shaklee

 

Jenama luar negara, Lovaza (tidak terdapat di Malaysia)

Minyak-ikan-Omega-3-terbaik

 

 

Berdasarkan tips-tips di atas, anda boleh menentukan manakah minyak ikan yang terbaik untuk anda sekeluarga. Besar kapsul minyak ikan atau 1000mg kandungan minyak ikan tidak menentukan tinggi rendah kandungan Omega-3 (termasuk DHA & EPA) dalam setiap kapsul.

 

Pilihan saya?

Semestinya Omega Guard Shaklee 🙂

omega-guard-farmaseutikal

 

Dapatkan sebotol Omega Guard hari ini juga buat kegunaan seisi keluarga!

Hubungi saya segera,

 • Masitah (SID: 869624)
 • SMS WhatsApp 0192318050
 • Email me.masitah@gmail.com
 • PM FB ibu.fatihahsakinah
 • Like fanpage VitaminPilihanIbu

I am happy to serve you all!

 

 

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

3 Replies to “Tips Memilih Minyak Ikan Terbaik”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *