Tips Mudah Dapat Anak


Ibu Hamil, kesuburan wanita / Thursday, June 19th, 2014
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Ramai pasangan yang baru berkahwin mengimpikan kehadiran cahaya mata. Ada yang mudah dapat, ada yang lambat sedikit dan ada juga yang perlu berusaha dengan lebih sedikit untuk menimang cahaya mata.

Rata-rata bangi yang baru berkahwin, kadangkala pasangan ini lupa atau tidak tahu cara yang betul dan tepat untuk mudah mendapat cahaya mata.

 

Tips Mudah Dapat Anak – Kitaran Haid

Wanita perlu kitaran haid yang tetap untuk memudahkan kiraan waktu subur. Kitaran haid wanita kira-kira 28 hari – 32 hari untuk setiap kitaran.

Katakan kitaran 28 hari,

Wanita datang bulan pada 1 hb June dan period berlangsung selama 7 hari. Pada 8 hb June, beliau telah mandi wajib. Maka wanita tersebut akan suci daripada darah haid dari 8hb – 28hb June. Maka, kitaran baru bulan seterusnya pada 29 hb June.

Ringkasan,

Kirataran 28 hari,

  • Period 1-7hb June
  • Suci 8-28hb June
  • Kitaran baru period bermula 29hb June

 

 

Tips Mudah Dapat Anak – Kira Waktu Subur

Sesudah mendapat kitaran haid yang tetap, mudah mengira waktu subur. Waktu subur biasanya merupakan hari ke 12-16 dalam kitaran haid. Yang mana, waktu ini, telur wanita (ovum) akan ditetaskan oleh ovari (rujuk ovulasi pada rajah) dan menunggu di saluran tiup Fallopian untuk disenyawakan.

proses persenyawaan

 

Pada tempoh ovulasi, iaitu hari ke 12-16, amatlah digalakkan pasangan melakukan hubungan intim dalam usaha mendapat zuriat. Oleh kerana telur wanita boleh hidup anggaran 2-3 hari, maka digalakkan hubungan intim dilakukan selang sehari, iaitu hari ke12, 14 dan 16 dalam kitaran haid.

28day ovulation

Kitaran haid yang tidak tetap?

Bagaimana jika wanita tidak mempunyai kitaran haid yang tidak tetap? Wanita perlu mendapatkan kitaran haid yang tetap terlebih dahulu bagi memudahkan kiraan waktu subur.

Beberapa faktor yang menyebabkan kitaran haid tidak tetap ialah hormon yang tidak seimbang. Makanan tambahan seperti minyak GLA mampu membantu menstabilkan hormon wanita bagi mendapat kitaran haid yang tetap.

Pengambilan B Complex yang mengandungi asid folic kira2 3 bulan sebelum hamil juga amat perlu bagi penyediaan rahim dan mengelak kecacatan saraf tunjang pada bayi.

set asas subur wanita_small

 

Produk Shaklee ialah semulajadi, halal dan selamat. Manusia perlu berusaha, kemudian berdoa dan bertawakal. Usaha tangga kejayaan, insyaa Allah.

To order, hubungi saya:

  • Masitah (SID: 869624)
  • SMS WhatsApp 0192318050
  • Email me.masitah@gmail.com
  • PM FB ibu.fatihahsakinah
  • Like fanpage¬†VitaminPilihanIbu

 

 

 

 

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *