Vitamin untuk Kulit Sunburn


anti oksida, awet muda, Ibu Sihat, kulit cantik, kulit kusam, vitamin c, vitamin kulit / Friday, April 20th, 2018
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Bismillahirrahmanirrahim.

Biasa kita senang terkena sunburn atau kulit terbakar akibat matahari. Ini boleh terjadi akibat terdedah kepada cahaya matahari terlalu lama sama ada sebab sukan, bermain di swimming pool, bermain di pantai atau sebagainya.

Sunburns boleh terjadi dengan sedikit atau banyak, kulit menjadi merah hingga lepuh yang menyakitkan. Sunburn diketahui menyumbang kepada penuaan dan kanser kulit pramatang. Vitamin, apabila digabungkan dengan pelindung matahari dan pakaian yang meindungi kulit, dapat mengurangkan kesan kerosakan kulit akibat cahaya matahari. Vitamin juga boleh mengurangkan gejala selaran matahari yang sedia ada.

 

Vitamin untuk Kulit Sunburn

Cadangan vitamin yang sangat bagus untuk masalah sunburn termasuk:

 1. Vitamin C
 2. Vitamin E
 3. Vitamin B
 4. Vitamin D

 

Vitamin C

Kedua-dua vitamin C sama ada yang dimakan atau yang disapu secara topikal boleh membantu melindungi daripada sinar matahari. Vitamin C menawarkan sifat antioksidan daripada asid askorbik dan memainkan peranan penting dalam sintesis kolagen.

Ciri-ciri antioksidan ini melindungi kulit daripada radikal bebas akibat sinaran UV.  Vitamin C juga membantu melindungi DNA daripada kerosakan yang berkaitan dengan UV. Di samping itu, vitamin C juga meningkatkan kadar survival sel yang terdedah kepada sinaran UV. Mengambil suplemen vitamin C serta menyapu minyak atau krim vitamin C dapat mengurangkan sunburn akibat selaran matahari. Bagi perlindungan yang paling berkesan, Universiti New York mengesyorkan menggunakan vitamin C sebagai tambahan kepada pelindung matahari, bukan hanya sebagai pengganti.

Vitamin E

Apabila digabungkan dengan vitamin C dan pelindung matahari, sifat antioksidan vitamin E dapat memberikan sedikit kelegaan daripada sinaran matahari. Menerapkan minyak vitamin E pada selaran matahari yang sedia ada mungkin berpotensi membantu pemulihan, menurut MedlinePlus. Vitamin E menyerap sinar UV, bagaimanapun, dan tidak boleh digunakan sebagai pelindung matahari.

Vitamin D

Badan kita bergantung pada pendedahan cahaya matahari untuk menghasilkan vitamin D, atau dikenali sebagai vitamin cahaya matahari. Vitamin D membolehkan badan kita menyerap kalsium, yang membantu mencegah osteoporosis, dan ia boleh mengurangkan risiko kanser.

Harvard School of Public Health menyatakan bahawa 10 hingga 15 minit pendedahan cahaya matahari yang tidak terlindung di tangan dan kaki beberapa kali seminggu cukup untuk tubuh anda menghasilkan vitamin D yang mencukupi di bawah keadaan yang betul.

Vitamin B Complex

Vitamin B-Complex meningkatkan kesihatan kulit dengan memberikan rambut, kulit dan kuku yang sihat, dengan mengatasi kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas – molekul yang merosakkan sel yang sihat dan menyumbang kepada penuaan dan penyakit.

Lebih khusus, Nicotinamide, terbitan Vitamin B3 (Niacin), telah ditunjukkan dapat membantu meningkatkan keupayaan epidermis, lapisan paling atas kulit, untuk mengekalkan kelembapan – yang membawa kepada kulit yang lembut dan licin dengan kekeringan dan pengurangan garis halus. Nicotinamide juga boleh berfungsi sebagai agen pencerah kulit yang berkesan apabila ditambah kepada pelembap.

Nutrisi Lain Yang Bagus untuk Kulit

 • Lycopene – ditemui dalam tomato dan tembikai – boleh membantu melindungi kulit anda daripada kerosakan UV,
 • Resveratrol, yang terdapat dalam wain merah dan anggur merah.
 • Asid Lemak Omega-3 yang kaya dalam ikan laut dalam dan salmon.
 • Astaxanthin adalah antioksidan yang terdapat dalam jenis alga tertentu

 

Tips Berguna untuk Perlindungan Kulit

Walaupun vitamin dan nutrien boleh menawarkan pemulihan dan perlindungan daripada selaran matahari, skrin pelindung matahari yang tinggi SPF, pakaian yang melindungi kulit dan pendedahan cahaya matahari yang minimum semasa waktu puncak adalah amalan terbaik untuk perlindungan daripada sunburn. Cermin mata hitam perlindungan UV dan balm bibir juga membantu menjaga tubuh agar lebih sihat.

 

Vitamin Kulit Shaklee

Shaklee menawarkan untuk mendapat kulit yang sihat, untuk mengamalkan sekurang-kurangnya SET D iaitu terdiri daripada:

 1. Vita-C Plus 500mg
 2. Vita-E Complex
 3. B Complex
 4. Omega Guard/GLA Complex

 

Testimonial Vitamin Kulit Shaklee (SET D)

 

Kulit bercahaya, hati ceria 🙂

 

Beli secara online daripada kedai Shaklee, klik gambar berikut:

 

 

Atau, boleh hubungi Kak Mas untuk belian secara terus 🙂

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *