Vivix Kaya Polyphenols – Melawan Penyakit Degenerative


Shaklee / Friday, February 9th, 2018
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Assalamualaikum & Selamat Petang,

Kak Mas nak kongsikan hari ini tentang penyakit Degenerative.

 

Apa itu Degenerative Disease?

Penyakit degeneratif adalah sejenis keadaan perubatan yang menyebabkan tisu atau organ merosot dari masa ke masa. Terdapat beberapa penyakit degeneratif dan kebanyakan daripada mereka dikaitkan dengan penuaan, atau semakin buruk semasa proses penuaan. Gaya hidup seperti bersukan atau pemakanan tidak sihat juga boleh mempengaruhi penyakit Degeneratif.

Semakin kita berusia, semakin tubuh kita (yakni sel tubuh kita tua) dan mempengaruhi kesihatan tubuh/organ/sel tersebut. Tubuh badan kita terdiri daripada trillion sel. Penuaan sel menyebabkan penuaan tubuh/organ.

Penyakit degeneratif boleh menjejaskan sistem saraf pusat (otak dan saraf tunjang), tulang, saluran darah atau jantung. Kadangkala, ubat dan terapi tertentu boleh merawat penyakit degeneratif ini. Malangnya, beberapa penyakit degeneratif tidak dapat dipulihkan.

 

Senarai Penyakit Degeneratif

Antara jenis penyakit degeneratif yang paling biasa ialah

  • kanser,
  • diabetes,
  • Parkinson,
  • Alzheimer,
  • rheumatoid arthritis,
  • osteoporosis.

Jutaan orang di seluruh dunia dipengaruhi oleh penyakit ini. Malah, di kebanyakan negara, jenis penyakit degeneratif tertentu berlaku secara konsisten akibat gaya hidup dan pemakanan di sesuatu tempat dan menjadi penyebab utama kematian.

 

Punca Penyakit Degenerative

Banyak penyakit degeneratif disebabkan oleh faktor-faktor yang belum dikenalpasti. Walau bagaimanapun, disebabkan kemajuan dalam teknologi sains, para saintis telah dapat mengenal pasti persamaan antara banyak penyakit degeneratif.

Para saintis mendapati bahawa persamaan utama penyakit degeneratif adalah kehadiran protein yang tidak normal. Walau bagaimanapun, bagaimana protein yang tidak normal ini boleh menyebabkan kemerosotan sel dengan tepat masih misteri.

 

KANSER

Kanser adalah sejenis penyakit degeneratif yang disebabkan oleh sel yang tidak normal yang terus berkembang, berkembang biak, dan merebak ke seluruh badan. Walaupun terdapat banyak faktor yang diketahui yang menyumbang kepada pembentukan sel-sel kanser, punca sebenar belum ditentukan.

Menurut American Cancer Society, tujuh tanda awal kanser adalah perubahan dalam tabiat usus, ulser yang tidak sembuh, perdarahan yang tidak biasa, penebalan benjolan di payudara, buah zakar, atau bahagian lain dari tubuh, masalah pencernaan atau menelan, perubahan yang jelas dalam saiz, warna, atau bentuk ulser mulut, tahi lalat, atau kutil, dan batuk yang berpanjangan.

PARKINSON

Parkinson adalah satu lagi penyakit degeneratif biasa yang mengakibatkan kehilangan kawalan otot akibat neuron berfungsi dengan tidak normal. Sebab mengapa neuron sihat menjadi terjejas masih misteri, tetapi saintis telah dapat menyusun senarai faktor risiko, seperti toksin dalam alam sekitar dan tekanan oksidatif.

Tanda-tanda dan simptom yang paling biasa penyakit Parkinson adalah tremor, otot kaku, pergerakan yang perlahan, sukar menulis dan bercakap, postur tubuh terjejas, dan kesukaran dalam melakukan gerakan automatik.

ALZHEIMER

Alzheimer juga merupakan penyakit degeneratif biasa yang mengakibatkan kerosakan fungsi intelektual yang lebih tinggi. Walaupun punca sebenar penyakit ini belum ditemui, ahli sains sangat menumpukan pada teori bahawa logam besi, aluminium, dan tembaga adalah penyebab utama.

Tanda-tanda dan gejala-gejala Alzheimer adalah kehilangan ingatan, cabaran dalam menyelesaikan masalah, kesukaran melakukan tugas-tugas biasa, kekeliruan dengan tempat atau waktu, mengalami masalah dalam memahami imej, masalah dalam ucapan dan tulisan, sering berasa keliru, menarik diri dari aktiviti sosial, mood swing dan perubahan tingkah laku.

SAKIT JANTUNG

Sakit jantung boleh membunuh, malah antara penyebab kematian terbesar di Malaysia. Penyakit jantung boleh berlaku disebabkan oleh saluran darah yang tersumbat dan pelbagai masalah jantung seperti degupan jantung yang tidak teratur. Secara amnya, gejala penyakit jantung termasuk sakit dada, masalah pernafasan dan kesakitan atau kebas kaki. Ia juga termasuk silau cahaya, pening, pengsan, degupan jantung yang cepat atau perlahan dan pembengkakan kaki, buku lali atau tangan.

Penyakit jantung yang tidak dirawat boleh menyebabkan kemerosotan jantung, serangan jantung, strok, aneurisma (pelebaran saluran darah), penyumbatan saluran pada kaki (penyakit arteri periferal) dan cardiac arrest (jantung berhenti berdegup).

Rawatan untuk penyakit jantung pada dasarnya bermula dengan perubahan gaya hidup. Makan makanan rendah kolesterol dan senaman sekurang-kurangnya 2-3 kali seminggu. Juga, mengambil ubat-ubatan atau suplemen yang boleh membantu menurunkan kolesterol.

 

OSTEOPOROSIS

Osteoporosis adalah penyakit degeneratif yang mempengaruhi tulang. Menurut MedlinePlus, 1 dari 5 wanita berusia lebih dari 50 tahun di Amerika Syarikat menderita osteoporosis, penyakit ketumpatan tulang yang menurun.

Gejala-gejala Osteoporosis termasuk sakit tulang, postur membongkok, mudah patah tulang, kehilangan ketinggian dan sakit belakang belakang.

Tidak memakan kalsium yang cukup dan kekurangan estrogen semasa menopaus boleh menyebabkan osteoporosis. Bersenam boleh menguatkan tulang. Juga, makan makanan kaya kalsium seperti salmon, tahu, yogurt, keju dan aiskrim untuk mencegah osteoporosis.

 

Seterusnya, Kak Mas akan update.

Stay tuned!

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *