Zat Besi (Iron) dan Gastrik


Berpantang, HB Rendah, Ibu Hamil, Ibu Sihat / Friday, December 15th, 2017
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Hari ini Kak Mas nak kongsikan sedikit info tentang zat besi atau lebih popular dengan nama Iron.

Apa itu Zat Besi

Zat besi atau iron, ialah mineral yang penting untuk tubuh kita. Tubuh tidak boleh menghasilkan zat besi, maka kita perlu makan sayur hijau dan daging merah sebab zat besi kaya dalam makanan tersebut.

Zat besi penting sebab hemoglobin darah memerlukan zat besi untuk membawa oksigen dan karbon dioksida dalam tubuh. Bagi mereka yang tubuhnya tidak dapat menyerap zat besi dengan baik, adakala mereka mengambil suplemen zat besi terutama buat mereka yang mengandung. Tetapi, suplemen zat besi boleh mengundang ketidakselesaan perut dan sembelit juga.

Kesan Sampingan Suplemen Zat Besi

Antara kesan sampingan pengambilan suplemen zat besi, berlainan bagi setiap orang. Antaranya:

  • Ketidakselesaan perut
  • Pedih perut
  • Kekejangan perut
  • Mual
  • Muntah
  • Sembelit
  • Pedih ulu hati

Jika suplemen zat besi diambil secara berpanjangan dan over dose, boleh menyebabkan tumpukan iron dalam hati menyebabkan sakit perut.

Shaklee tidak menyediakan suplemen zat besi secara berasingan, tetapi didatangkan dengan multivitamin dan multimineral VitaLea with Iron Formula.

Selalunya mereka yang mempunyai masalah HB rendah iaitu Hemoglobin rendah yang sangat perlu mengambil zat besi.

Kak Mas juga salah seorang daripadanya. Alhamdullillah, sejak amalkan Vitalea with Iron Formula bersama Vita-C Complex, HB Kak Mas cantik sahaja daripada mengandung hinggalah sekarang.

Jika ibu/isteri anda punya masalah yang sama seperti Kak Mas, belikan sahaja dua suplemen tersebut, insya Allah settle macam Kak Mas juga.

Boleh contact Kak Mas ye 😊

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *