10 Kebaikan Bawang Putih


Garlic, Shaklee / Thursday, November 20th, 2014
Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Ramai yang tidak sedar akan kebaikan bawang putih terhadap kesihatan badan. Yang popular, rasa bawang putih yang tidak enak dan baunya yang menusuk hidung.

Walaubagaimanapun, kaedah masakan Cina banyak menggunakan bawang putih kerana terdapat banyak kebaikan bawang putih terhadap kesihatan manusia.

 

10 Kebaikan Bawang Putih

bawang putih

Merendahkan Kolesterol Jahat (LDL)

Sebahagian besar kajian penyelidikan yang melibatkan kedua-dua haiwan dan manusia menunjukkan bahawa bawang putih dapat menurunkan kadar kolesterol. Selain itu, kajian juga menunjukkan bawang putih menurunkan jumlah kolesterol (LDL) dan trigliserida hingga 20 mg / dL pada manusia. Kolesterol LDL (jahat) diturunkansecara sederhana oleh bawang putih manakala kolesterol  baik (HDL) tidak terjejas dengan kehadiran bawang putih.

 

Rambut Gugur

Bawang putih boleh menyelesaikan masalah gugur rambut anda kerana tahap allicin yang tinggi, sebatian sulfur yang serupa yang terdapat dalam bawang, yang didapati untuk merawat kehilangan rambut secara berkesan. Gosok bawang putih yang dihiris pada kulit kepala anda. Anda juga boleh menyapu  minyak bawang putih dan urut ke dalam kulit kepala anda.

 

Menghilangkan jerawat.

Bawang putih menjadi ubat semulajadi terbaik untuk jerawat. Sifat anti-oksidanya membunuh bakteria, jadi gosokkan hirisan bawang putih pada jerawat.

 

Bawang putih mencegah dan merawat selesema.

Kaya dengan antioksidan, sistem imun anda bakal mendapat manfaat jika makan bawang putih secara rutin dalam resepi harian. Jika anda terkena selsema atau batuk, boleh amalkan the bawang putih: rendam bawang putih yang dicincang dalam air panas, biar seketika dan minum. Boleh tambah madu jika mahu.

 

Melegakan psoriasis dengan bawang putih.

Oleh sebab bawang putih mempunyai ciri-ciri anti-radang, Ia sangat berguna dalam melegakan psoriasis yang tidak selesa. Cuba sapukan minyak bawang putih di kawasan yang terjejas dengan ruam kulit.

Kawal berat badan dengan bawang putih.

Bawang putih boleh membantu mengawal berat badan, menurut nutritionist Cynthia Sass, yang memetik satu kajian yang menunjukkan yang mana tikus makan makanan yang kaya dengan bawang putih dapat mengurangkan berat badan dan lemak.

 

Merawat penyakit kulat air dengan bawang putih.

Dengan ciri-ciri anti-kulat, bawang putih boleh menjadi cara yang baik untuk menghilangkan kegatalan akibat kulat air tersebut. Rendam kaki anda dalam air suam dengan bawang putih yang dihancurkan.

Ulser bibir

Letak sedikit bawang putih dihancurkan pada ulser; sifat anti-radang  semulajadi boleh membantu mengurangkan rasa sakit dan bengkak, malah mempercepatkan proses penyembuhan.

 

 

Saya? Saya apabila rasa nak demam atau selsema, terus saya telan 2 biji Garlic Complex untuk kelegaan segera, tanpa dadah. Insyaa Allah esok atau lusa, kebiasaannya sakit tersebut akan kebah sendiri. Alhamdullillah.

garlic complex

Nak try garlic? Hubungi saya,

  • Masitah (SID: 869624)
  • SMS WhatsApp 019.231.8050
  • Email me.masitah@gmail.com
  • PM FB ibu.fatihahsakinah
  • Like fanpage VitaminPilihanIbu

Insyaa Allah saya membantu anda sebaiknya.

Sharing is CaringShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *